Estetika v ortodontiji

Ortodontija je veja zobozdravstva, ki se ukvarja z odpravljanjem položajnih nepravilnosti zob in zdravljenjem nepravilnosti v rasti in razvoju čeljustnic. Cilj vsakega ortodontskega zdravljenja so poravnani zobje in zobni loki, urejen in stabilen griz in nenazadnje, lep nasmeh in s tem videz pacienta. Čeprav je za večino pacientov glavni motiv za odločitev o ortodontskem zdravljenju ravno izboljšana estetika, pa bi ortodontske aparate, do pred nekaj leti, težko opisali kot estetske.

 

Zadnjih petnajst let se je stanje v tem pogledu bistveno spremenilo. Ortodont ima na razpolago kar nekaj tehnik in aparatov s katerimi med samim zdravljenjem bistveno ne poslabša pacientovega videza. Govorimo o estetskih ortodontskih aparatih, med katere prištevamo nesnemne aparate z estetskimi (keramičnimi) nosilci, lingvalne aparate, ki se nameščajo na jezično stran zob in, nekoliko novejše, »nevidne« opornice.

Podrobneje predstavljamo lingvalni aparat in snemne prozorne opornice (v naši ambulanti – metoda Invisalign).

ABS01477

Biomehanika delovanja lingvalnih (notranjih) aparatov je nekoliko posebna, zato naj bo ortodont za delo z njimi ustrezno usposobljen. Ker je aparat lepljen na jezično stran zob, mora biti zaradi raznolike površine zobnih ploskev popolnoma individualno izdelan in prilagojen vsakemu pacientu posebej. To pomeni, da se položaj zob in zobnih lokov po zaključku zdravljenja določi že pred pričetkom terapije, z ortodontovim načrtom. Oblika nosilcev mora ustrezati temu, da so nameščeni proti jeziku. Zato so nižji, širši in zaobljeni, da čim manj motijo pri govoru in, da z njimi lažje jemo. Tudi lepljenje aparata na zobe je zahtevno. Da dosežemo čim večjo natančnost, vedno lepimo nosilce v enem zobnem loku hkrati, po indirektni metodi.

Glavne prednosti lingvalnih aparatov s pacientovega zornega kota so naslednje:
- nosilci so pri tem aparatu nameščeni na jezični ploskvi zoba, kar pomeni, da je aparat popolnoma neopazen
- lingvalni aparat ne povzroča poškodb na zunanji ploskvi zob, ki bi nastale zaradi slabše ustne higiene med zdravljenjem
- pri lingvalnih aparatih ne opažamo demineralizacij sklenine
- dlesen na bukalni strani zob ostaja zdrava in neotečena, kar je sicer pogosta težava pri konvencionalnih ortodontskih aparatih
- lingvalni aparati so primerni za ljudi, ki se aktivno ukvarjajo z igranjem pihal ali trobil, ali se ukvarjajo s kontaktnimi športi, saj je manjša možnost poškodb

Seveda lahko naštejemo tudi nekaj slabosti teh aparatov:
- ker so nosilci obrnjeni proti jeziku traja nekaj časa, da se navadimo govoriti in požirati
- aparat zahteva nekaj dodatne spretnosti pri vzdrževanju ustne higiene v primerjavi z navadnim aparatom
- čas ob posameznem obisku, ki ga ortodont porabi za aktivacijo aparata, menjavo lokov in podobno, je daljši kot pri navadnem aparatu, saj je delo zahtevnejše in bolj zamudno
- lingvalni aparat je zaradi navedenega dražji kot navadni aparat

Med estetske aparate prištevamo tudi prozorne opornice. V naši ambulanti uporabljamo metodo Invisalign. Opornica je snemni ortodontski aparat, ki se izdela iz prozorne plastične mase.

S pomočjo intraoralnega scana in računalniške tehnologije se naredi načrt ortodontskega zdravljenja in določijo premiki zob, do končnega željenega rezultata. Na podlagi tega se izdela serija opornic, ki jih pacient menjuje na 7-10 dni. Vstavljanje opornic je preprosto, med jedjo in umivanjem zob se odstranijo, sicer pa jih pacient nosi vsaj 22 ur na dan. Vsakih nekaj tednov se pacientovo stanje kontrolira pri ortodontu. Dandanes se lahko z Invisalign aparati popravljajo tudi težke ortodontske nepravilnosti. Priporočljive so za zdravljenje otrok, mladostnikov in odraslih pacientov, saj je Invisalign možno nabaviti v treh oblikah Invisalign za otroke, najstnike in odrasle.

IMG 5684Poglavitne prednosti nevidnih opornic:

- Omogočena je odlična ustna higiena, saj se opornice med čiščenjem zob snamejo, tako si pacient čisti zobe kot je bil navajen. Ne potrebujemo dodatnih ščetk.
- Prehranjevanje je nemoteno, ker se opornice med obroki snamejo ni potrebno paziti kaj jemo in kako žvečimo.
- So nemoteče, malo opazne, ne motijo govora.
- Snemanje in vstavljanje je preprosto, tudi za naše najmlajše.
- Priporočljive so v izrednih primerih, ko je nošenje nesnemnega aparata nemogoče (kontaktni športi, hujša kronična obolenja prebavnega trakta, ipd.)
- Trajanje zdravljenja z opornicami je primerljivo zdravljenju z nesnemnimi aparati ali celo krajše.
- Le v redkih primerih namestitev opornic ni indicirana, npr. pri izvleku impaktiranih zob

Kljub temu, da je izbira ortodontskega aparata, ki bo za vas najprimernejši, naloga strokovnjaka - torej ortodonta, pa je prav, da ste tudi pacienti seznanjeni z različnimi možnostmi zdravljenja. Zato se pred pričetkom natančno pozanimajte kakšne so možnosti, da bo vaše ortodontsko zdravljenje čim manj moteče in estetsko.

Katja Arko Kampuš spec.ortodont, Ortodent d.o.o.

 

 

promocijsko sporočilo

OSTALI ČLANKI IZ TEME LEPOTA

03.12.2019

Zadnji modni trendi

Vpadljiv in bleščeč vsakodnevni videz. Zakaj je prav to tisto, kar v tem trenutku…
26.11.2019

Kako poiskati prave zimske čevlje za moške?

Večini moških predstavlja kombiniranje oblačil in iskanje stila pravo nočno moro. A hočeš…
22.11.2019

6 zdravih navad, ki jih morate sprejeti v 30-ih

Nenehno iščemo načine za izboljšanje svojih življenjskih navad. Od prehranjevanja do…
14.11.2019

Modni trendi, ki so zaznamovali 2019 in ki nas bodo spremljali tudi naslednje leto!

Modno leto 2019 nam je prineslo vse od romantičnih kreacij do kosov, navdihnjenih z moško…
07.11.2019

Modna klasika: zakaj izbrati čevlje v nude odtenkih?

Čevlji v nude odtenkih so verjetno najbolj vsestranski ženski čevlji, ki jih lahko kupite…