Domov Aktivno življenjeRekreacija 7 resnic o vadbi in napredku

7 resnic o vadbi in napredku

47 ogledov

 

Se spomnite, da ste neko stvar že nekajkrat slišali, ampak ko ste jo slišali tako rekoč stoprvič, ste jo slišali na takšen način, da ste jo razumeli drugače? Kot bi se pojavil nek kavelj v vaši duši in tisto jasno, že znano dejstvo se vam kar naenkrat nanj obesi drugače. Nekje v glavi se vam prižge luč, vključi se aha-moment in nekaj začnete delati bolje. Ni neumno imeti takšnih trenutkov čim več. Zaradi takšnih lekcij lahko v svojem življenju napredujete.

Mito Šinkovec, osebni in kondicijski trener

Zato si poglejmo 7 resnic v povezavi z našo telesno formo in treningom. Mogoče boste katero od njih odslej razumeli drugače.

1. Naša povprečna življenjska doba je sorazmerno kratka.
Ko od našega življenja odštejemo zgodnje otroštvo, pozno starost, čas ki ga prebijemo v službi, šoli, postelji ali čas, ko se kam vozimo ali jemo, ugotovimo, da od njega ne ostane prav veliko. Tega dejstva se moramo spomniti vedno takrat, ko razmišljamo, da še ni čas za trening, ampak bomo začeli po praznikih, po novem letu ali po dopustu. Poskusite sešteti čas, ko ste odlašali in morda ugotovite, da ga je skupaj za kakšno leto. Ko se boste zavedali, da nimate časa na pretek, boste morda svoj trening opravili bolje, predvsem pa ne boste odlašali. Ugotovili boste, da v kolikor še niste redno aktivni, da je danes odličen dan za začetek!

2. Živeli boste tako, kot ste zase poskrbeli.
Znani rek pravi: Kakor sem si poslal, tako bom spal. Vendar tokrat ne mislim na vaše finančno blagostanje, ampak predvsem na telesno in duševno. Če ste si v letih neaktivnosti nabrali neko količino maščobne mase, boste pač to mrtvo težo morali prenašati. Tako lahko zelo običajne rutinske stvari postanejo izjemno težke in naporne. Če ste se poleg tega še zapustili do te mere, da je opešala vaša mišična moč ter oslabela vaša kostna masa, potem je to slaba življenjska popotnica, kar boste, če ne prej, občutili v vaši starosti. Zato zase poskrbite sedaj, to je bistveno bolj pomembna življenjska stvar, kot imeti najnovejši telefon ali moderno obleko. Trenirajte zato, da si boste v življenju lahko več privoščili. Karkoli vas v življenju veseli, to delate lažje in bolje, če ste zdravi, veseli in fit oziroma težje, če ste bolehni, imate bolečine v križu, sklepih in nosite poleg veliko maščobne mase.

3. Če ste po koncu treninga utrujeni, še ne pomeni, da ste boljši.
Morda pa za svojo postavo skrbite in imate v dnevnem redu rezervirano veliko časa za telesno aktivnost. Zato si morate zastaviti vprašanje: Kaj pa je sploh vaš cilj? Če je vaš cilj le biti fit in imeti kondicijo, se vprašajte ali ga boste z aktivnostjo, ki jo počnete, to zares dosegli. Morda pa se le izčrpujete. Pogosto se dogaja, da ljudje izvajajo preveč enostranske aktivnosti in si na ta način pridelajo poškodbe in okvare. Čeprav vas tek veseli, poskrbite, da boste imeli poleg tega tudi krepilno vadbo. Če pa ste navdušen fitneser, pa poskusite najti radost v gibanju, na primer nekje zunaj na kolesu. Največja težava so v tem času različne popularne vadbe, pri katerih brezglavo premetavamo uteži ali skačemo po glasni glasbi. Seveda ste po vadbi tudi utrujeni, vendar nenehno morate biti orientirani na vaš cilj in napredek. Tisto kar počnete, v tem boste boljši. Če boste veliko tekli, boste boljši v teku, če pa se boste vedno na treningu samo izčrpali, boste postali izčrpani.

4. Razmišljati in to zares početi, sta dve različni stvari.
Facebook strani so polne pozitivnih afirmacij v stilu: ‘go hard or go home’, ‘I’m not finish when I’m tired, I’m finish when I’m done!’. Seveda se vse to sliši fino, vendar bodimo pošteni. Koliko se vas na treningu res potrudi in da vse od sebe? Že površen pogled na vadeče ponavadi da drugačno sliko. Ko mislite, da ste se potrudili do svojih skrajnih zmožnosti poskusite narediti še kakšno ponovitev. V veliki večini primerov boste odkrili, da ste sposobni veliko več kot si predstavljate. Seveda ni pametno, da se do konca izčrpate na čisto vsakem treningu, vendar so te izkušnje kljub vsemu pomembne. Pomagajo vam, da ne ostanete v coni ugodja. Pameten pristop pri treningu je tisti, ki daje napredek in končno zadovoljstvo.

5. Ne pozabite na počitek
Telesna aktivnost zagotavlja organizmu stimulus. Če je stimulus – trening dovolj velik, organizem podvzame ukrepe, da se ta stres na telo v prihodnje zmanjša. Ukrepi, ki jih telo izvrši so različne fiziološke in anatomske modifikacije, ki vse skupaj povzročijo, da ste močnejši in z več kondicije. Seveda pa je zelo pomemben pogoj za to tudi ustrezna prehrana. Telesu moramo zagotoviti material, da lahko vse te modifikacije izpelje. Če tega pogoja ni izpolnjenega, ne bomo imeli napredka. Tretji, zelo pomemben pogoj za napredek, ki je pogosto zanemarjen, je počitek. Telesu moramo dati čas, da se ta ‘čarovnija’ zgodi. Le-tega pa ponavadi zanemarimo. Spomnite se tega, ko boste naslednjič ob 2 zjutraj viseli na računalniku, pregledovali objave na facebooku ali pa gledali kakšen (pod)povprečen film. Za vas bo veliko bolje, da telesu daste priložnost za obnovo, kakor pa kurivo vaši domišljiji.

6. Bodite konsistentni.
Morda razmišljate, da danes ne bi naredili treninga, saj je prevroče, nimate časa, se ne počutite najboljše… Mogoče bo prevroče tudi jutri, pojutrišnjem pa bo morda deževalo. Potem bo morda pihalo, enkrat boste imeli preveč dela, drugič pa ne boste razpoloženi, pozimi bo premrzlo, jeseni pa ne boste razpoloženi. Jasno je, da ta pot ne vodi nikamor. Pomembna je konsistenca oziroma rednost. Le če boste pri nekem opravilu redni, lahko pričakujete rezultat. Veliko več ljudi je uspešnih z rednim delom ter povprečnim vadbenim programom, kakor pa ljudje, ki imajo odlično zastavljen vadbeni program, pa pri svojem treningu niso redni.

7. Vse se spreminja.
Včasih nismo imeli takšnih pogojev za trening, smo pa imeli bolj kvalitetno hrano, vendar smo o treningu in prehrani vedeli manj. Dejstvo je, da se vse stvari spreminjajo in to je v našem življenju edina stalnica. Zato poskušajmo to upoštevati. Če izvajate enak trening in ste na isti stopnji prehranjevanja, kot ste bili pred enim letom, pomeni, da niste napredovali. Poskusite najti nove poti k vašemu cilju, berite literaturo na to temo ali povprašajte ustrezne strokovnjake. Vedno stremite k temu, da boste napredovali v tistem, kar delate.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi