Domov Aktivno življenjeRekreacija Na telovadbo skupaj z dojenčkom

Na telovadbo skupaj z dojenčkom

9 ogledov

Po rojstvu otroka novopečeno mamico spremljajo fizične in psihične spremembe, katerim se mora hitro prilagoditi, ker skrbi še za svojega novorojenčka. Z zmerno in redno aktivnostjo lahko začnemo po šestih tednih po porodu oziroma po pregledu pri ginekologu, s krčenjem mišic medeničnega dna pa že kar v porodnišnici.

Operativni posegi ali zapleti pri porodu lahko ta čas tudi podaljšajo. Najbolj pomembno je, da poslušamo sebe in svoje telo ter začnemo z aktivnostjo, ko smo pripravljene. Poporodna vadba je prilagojena fizičnim zmožnostim mamic, posebno pozornost pa namenjamo krepitvi mišic medeničnega dna, hrbta, rok in nog, raztezanju ter sproščanju.

Krepitev mišic medeničnega dna
Mišice medeničnega dna imajo zelo pomembno vlogo v našem življenju, saj z dobro funkcionalnostjo izboljšujejo kakovost vsakdana, ob njihovem slabem delovanju pa lahko ovirajo preprosta življenjska opravila. Medenično dno je podporna plošča, na kateri počivajo organi male medenice in trebušne votline. Med nosečnostjo na medenično dno vplivajo različni hormoni in pritisk maternice, zato so te mišice zelo obremenjene. Sam porod pa jih še dodatno raztegne, njihova poškodba pa lahko nastane tudi zaradi raztrganja presredka ali epiziotomije.

Krepiti je treba vse mišične skupine
Zaradi pestovanja in nošenja dojenčka, ki raste iz dneva v dan, je dobro ostati v formi in krepiti tudi druge mišične skupine, torej roke, noge, hrbet in zadnjico. Pri dvigovanju pa moramo paziti na hrbet in telesno držo. Med nosečnostjo in porodom se sprošča hormon relaksin, ki mehča sklepne vezi. Zato moramo biti še posebej pozorne pri izvedbi in izboru razteznih vaj ter vrsti vadbe. Vadba, ki obremenjuje sklepe, ravno zaradi mehkih vezivnih tkiv takoj po porodu ni primerna.

Kaj pridobimo z redno vadbo?
Redna športna aktivnost nam prinese številne prednosti kot so: preventiva pred prevelikim povečanjem telesne teže, zmanjšanje tveganja srčno-žilnih obolenj, znižanje visokega krvnega pritiska, zniževanje holesterola, preventiva pred psihičnimi boleznimi, izboljševanje razpoloženja, zviševanje ravni energije in izboljšanje kakovosti spanja.

Mamica in dojenček lahko telovadita skupaj
Zelo priročne so vadbe, na katerih je lahko prisoten tudi dojenček, saj sta z mamico prvo leto skoraj nerazdružljiva. Dojenček potrebuje pozornost, nežnost, ljubezen in varnost. V prijetnem okolju bo lahko počel marsikaj: se razgledoval, igral, plazil, naredil kakšno vajo z vami; lahko bo tudi jedel, spal, karkoli bo takrat najbolj potreboval. Mamice pa boste imele možnost istočasno nekaj narediti tudi zase.

Preiskusite pilates in sprostitvene urice z dojenčki
Pilates je celosten program vadbe, saj vključuje vaje za moč, raztezanje in dihanje. Pripomore k pravilni in zdravi telesni drži, krepitvi mišic – še posebej mišic medeničnega dna – in kardiovaskularnega sistema, izboljšani telesni pripravljenosti in koordinaciji. Sprostitvene urice pa so poleg vaj iz pilatesa sestavljene iz energetskih vaj in tehnik za sproščanje. Poleg mamic so prisotni tudi dojenčki, vendar je vadba namenjena in prilagojena mamicam po porodu. Otročki se zabavajo z mamico ali ostalimi dojenčki, kakšno vajo lahko naredimo z njimi v naročju in se tudi učimo, kako se sprostiti ob otroku.

www.duhovna-praksa.si , www.sportnitrener.com

Barbara Butina

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi