9.8 C
Ljubljana
sobota, 18 maja, 2024
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Za dobro smuko se je treba pripravljati že mesec prej

Smučanje zahteva precejšnjo mero fizične pripravljenosti, zato je modro, če na prve smučarske zavoje mislimo že pred prvim snegom. »Pomembna je ustrezna kondicijska ter fizična pripravljenost. Najboljši način za izboljšanje le-teh pa je organizirani specifični trening,« uvodoma pojasnjuje Blaž Kavčič, direktor in trener v Pulz športu.

Specifični trening običajno pomeni tekaški trening z različnimi kombinacijami vaj za moč ter razteznimi vajami. Vadba lahko poteka v naravi, primerno pa je, da trenirate trikrat tedensko. »Take vadbe se lahko lotimo že kak mesec pred začetkom smučarske sezone, saj bomo tako dobro napredovali in se ustrezno pripravili. Vedeti moramo, da bolje kot bomo pripravljeni, večji bo smučarski užitek. Seveda pa bomo z boljšo fizično pripravljenostjo tudi precej zmanjšali možnost poškodb,« je prepričan sogovornik.

Izberite pravo opremo
Pri nakupu smučarske opreme moramo biti pozorni predvsem na to, da si kupimo primerno smučarsko opremo glede na svoje znanje in sposobnosti. »Ne kupujte tekmovalnih smuči in čevljev, če niste tekmovalci! Kar nekajkrat sem že opazil začetnike oziroma rekreativce s skoraj tekmovalno opremo. Tekmovalna oprema ni narejena za sproščeno vijuganje, še zlasti pa ne za učenje prvih zavojev. Tekmovalne smuči in smuči za zelo dobre rekreativce so zelo trde oziroma toge, kar pomeni, da moramo pri zavojih zelo močno pritiskati na podlago. Se pravi, da se moramo precej potruditi, da se smučka primerno upogne in naredi lep zavoj. Zato je za večino rekreativcev veliko bolj primerna srednja trdota smuči ter prav tako čevljev, ki nam bodo nudili dovolj opore ter večjo udobnosti kot tekmovalni,« pove Kavčič. Poleg smuči in čevljev potrebujemo še smučarske palice ter nujno varnostno opremo. Smučarsko čelado potrebujemo vsi, ne le otroci, pri njej pa moramo paziti zlasti na ustrezno velikost. Čelada mora dobro objeti glavo, tako da se ne premika, ko jo nadenemo, četudi je še nismo zapeli.

S karving tehniko na širše in srednje strme proge
Načeloma imajo vsa smučišča več različnih prog, ki so razdeljene predvsem po naklonu. Pri nas poznamo štiri kategorije. Zelena, ki označuje najpoložnejšo progo, modra, označuje srednje položno progo, rdeča označuje progo, ki ima že nekaj strmih odsekov ter črna, ki velja za zelo strmo progo. »S pojavom karvnig tehnike pa se pojavlja še en problem: širina proge. Pri karving tehniki navadno delamo precej daljše zavoje, ki so lahko na ozki progi nevarni, zato je širina proge zelo pomembna. Za učenje karving tehnike tako priporočam bolj široke in srednje strme proge, ki pa jih pri nas, žal, ni veliko.« razlaga strokovnjak.

Za učitelja smučanja ni nikoli prepozno
Učenje smučanja s strokovnjakom je priporočljivo predvsem zaradi dveh razlogov. Prvi razlog je varnost. Učitelj bo vadečemu znanje podajal sistematično, zato se bomo v šoli smučanja najprej naučili varno zaustavljati ter šele nato bolj zahtevnih in hitrejših elementov. Seveda bo učenec hitreje napredoval pod budnim očesom inštruktorja, kar pomeni, da bo hitreje začel uživati pri prvih zavojih. Blaž Kavčič: »Učenje smučanja je primerno tudi za odrasle. Odrasli, ki že leta smučajo v stari, klasični tehniki, pogosto menijo, da so že prestari, da bi se naučili novodobni carving zavoj. To seveda ne drži! Relativno malo je potrebno, da se naučimo osnov carvinga. Pomemben je le pravilen pristop ter pravilne in učinkovite vaje. V sedanjem času si lahko učitelja smučanja najamemo le za uro ali dve, kar je zelo praktično, saj smo preostali del dneva lahko še vedno prosti, hkrati pa dobimo nekaj bistvenih informacij, ki izboljšajo tehniko in s tem tudi užitek.«

Upoštevajte mednarodna pravila FIS
S carving tehniko je smučanje postalo hitrejše kot nekoč in s tem tudi bolj nevarno! Razloga za preplah ni, le malce bolj moramo biti previdni. Začnemo lahko že pri sebi, tako da se primerno opremimo. Poleg smučarske čelade je priporočljivo nositi tudi smučarski ledveni opornik, podoben motociklističnim, ki ščiti trup pred poškodbami. »Na smučišču se moramo seveda obnašati odgovorno do sebe in drugih. Vedno moramo vedeti, kaj se dogaja pred nami ter za nami ter se nujno ustavljati na robu smučišča. Naj samo omenim, da sta nepravilno ustavljanje ter previsoka hitrost najpogostejša razloga smučarskih nesreč. Seveda pa moramo poleg tega upoštevati mednarodna pravila FIS, ki širše zavzemajo pravila obnašanja ter varnosti na smučiščih,« pove Kavčič.

Poleg smučarjev je čedalje več tudi smučarskih tekačev
Včasih se je hodilo in teklo na smučeh zaradi potrebe po preživetju, danes je tek na smučeh priljubljena oblika zimske rekreacije. Poleg užitka v sami rekreaciji in uživanja v naravi tek na smučeh blagodejno in koristno vpliva tudi na zdravje.
Tek na smučeh pripomore h krepitvi mišic in skeleta, izboljšanju delovanja srca in ožilja, izboljšanju delovanja dihalnega sistema, povečanju vzdržljivosti in vzdrževanju primerne telesne teže.

Kako začeti?
Najboljša predvaja za tek na smučeh je nordijska hoja. Pri nordijski hoji pravzaprav posnemamo vse elemente teka na smučeh, kar nam kasneje na snegu zelo koristi. Začnemo lahko tako, da gremo na aktiven pohod ali rahel tek, ki naj traja vsaj eno uro. Med vadbo delamo raztezne in krepilne vaje, predvsem za zgornji del telesa. Vadbo lahko izvajajmo na različno razgibanih terenih. Pri vajah se moramo posvetiti predvsem zvečanju aerobne vzdržljivosti, vadbi moči, razteznim vajam in vajam koordinacije.

Ali lahko teče vsak?
Tek na smučeh ni zgolj tekmovalni šport, ampak je namenjena vsem, ki imajo radi gibanje v naravi ter dobro počutje. Ker je obremenitev na sklepe relativno majhna, je tek na smučeh primeren tudi za ljudi s kakšnim odvečnim kilogramom. »Pri teku na smučeh aktivneje uporabljamo zgornji del trupa ter roke, kar pomeni, da je lahko tek na smučeh tudi odličen način izgubljanja odvečne telesne teže,« pravi sogovornik, in doda, da poškodbe niso pogoste, saj pri teku na smučeh prihaja do manjših obremenitev na sklepe. »Sem ter tja lahko pride do manjših padcev – na začetku predvsem zaradi slabe kontrole smuči -, ki večkrat vodijo samo do nasmeška in ne do resne bolečine.«

Tehnike teka na smučeh in oprema
Pri teku na smučeh poznamo dve glavni tehniki gibanja – klasično in drsalno. Klasična tehnika teka na smučeh je preprosta in podobna klasični hoji. Klasično tehniko naj bi začetniki osvojili najprej. Gibanji rok in nog sta nasprotni: na primer leva noga je zadaj iztegnjena in zaključuje odriv, desna roka je dvignjena in se pripravlja na vbod palice. Noge izmenično drsijo po podlagi. Korak v klasični tehniki je dvotaktni diagonalni ali pa korak s soročnim odrivom. V klasični tehniki tečemo v smučinah na urejenih tekaški poteh. Za klasično tehniko teka na smučeh sta na razpolago dve vrsti smuči, in sicer smuči s tako imenovanimi »ribjimi luskami«, ki so spodaj na stopalnem loku narebrene, in pa gladke smuči. Slednje je potrebno predhodno namazati s sredstvi proti zdrsavanju, to so različni klistri in voski. Smuči za klasično tehniko teka naj bi bile od 20 do 25 centimetrov daljše od telesne višine. Tekaške palice lahko izbiramo na dva načina; prvi je tak, da v obutvi vzravnano stojimo in prislonimo palice ob telo. V tem položaju nam morajo palice segati nekaj centimetrov pod višino ramen. Druga možnost je, da svojo telesno višino pomnožimo s količnikom 0,85 in dobimo potrebno dolžino palic v centimetrih.

Drsalna tehnika se od klasične razlikuje tudi v opremi
Drsalna tehnika teka na smučeh je praviloma hitrejša od klasične tehnike. Za drsalno tehniko je značilen drsalni korak, ki se izvaja v obliki črke V. Podoben je koraku pri rolanju ali drsanju. Telesno težo prenašamo iz ene noge na drugo in pri tem čim dalj časa vztrajamo na eni nogi. Drsalno tehniko teka na smučeh lahko uporabljamo na utrjenem, širšem pasu na urejenih tekaških progah. Smuči za tek v drsalni tehniki so na spodnji strani povsem gladke. Krivina smuči oziroma njihov lok je manjši kot pri smučeh za klasično tehniko. Smuči za drsalno tehniko teka naj bi bile od 10 do 15 cm daljše od telesne višine. Tekaške palice so pri drsalni tehniki višje od palic za klasično tehniko. Ustrezno dolžino palic ugotovimo tako, da telesno višino pomnožimo s količnikom 0,90.

Kdo je Blaž Kavčič?
Blaž je ustanovitelj in direktor podjetja Pulz šport ter Shape Sports v Londonu, kjer združuje dve svoji področji delovanja – športno in pedagoško. V času študija na Fakulteti za šport je pridobil izkušnje s treniranjem in vadbo različnih športnih disciplin. Treniral oziroma učil je različne skupine in posameznike, odrasle in otroke, naučil se je strokovno vadbo prilagoditi udeležencem in konkretnim situacijam, potrudil se je treninge oziroma vadbo narediti prijetno in zanimivo. Svoje znanje je podajal in nadgrajeval tudi z delom v tujini. Smučanje je učil po Evropi, leta 2007 pa ga je pot zanesla v Avstralijo. Tam se je sezonsko zaposlil kot smučarski učitelj pri največjem smučarskem centru na južni polobli – Perisher Blue.

Njegov trenutni največji projekt se odvija v Londonu, kjer v svojem podjetju Shape Sports, vodi in trenira rekreativne londonske tekače po mestnih parkih ter ulicah.

Slovensko podjetje Pulz šport je podjetje, ki se ukvarja z vrhunsko rekreacijo in treningom. Njihovi glavni športni programi so tek, tek na smučeh, smučanje, plavanje in nordijska hoja. Vsega se lotijo na malce drugačen, zabaven in oseben način. Velik pomen dajejo na kakovosti vadbe, zato ni čudno, da si pri njih lahko omislite osebnega trenerja prav za vsak šport. Več na: www.pulz-sport.si ter www.teknasmuceh.si.

 

Katarina Kimovec

Povezani članki

Zadnji članki

Spremljanje kakovosti spanja s športno zapestnico

Športna zapestnica Huawei Band 9, ki poleg beleženja športov ponuja nadgrajene sposobnosti spremljanja zdravja, je že na voljo na slovenskem trgu. Športna zapestnica Huawei...

POZNATE PREDNOSTI NARAVNE MINERALNE VODE

Voda je vir življenja in dobrega počutja. Je najbolj naravna in zdrava pijača, ki pogasi vsako žejo, in tudi osnovni element, ki sestavlja približno...

Pljučna hipertenzija: ko dihanje postane ekstremni šport

Pljučna arterijska hipertenzija je redka, napredujoča in smrtno nevarna bolezen, pri kateri se žile v pljučih zadebelijo in zožijo, to pa močno obremeni srce....

Prepričala vas bo mešanica pomladi in francoske elegance

Če bi se rade odele v nežne spomladanske tone, potem nikar ne spreglejte pametne ure Huawei Watch GT 4 z 41-milimetrskim ohišjem v zelenih...

Festival nakupov in zabave v znamenju modre!

Najbolj moder FNZ do sedaj! Z velikim veseljem vas vabimo, da se nam 17. in 18. maja pridružite na nepozabnem Festivalu nakupov in zabave v...

Huawei Pura 70 Ultra z najboljšimi kamerami in najvišjo oceno v zgodovini Dxomark

Globalni laboratorij za ocenjevanje fotografskih zmogljivosti kamer je pametnemu telefonu Huawei Pura 70 Ultra podelil najvišjo oceno v zgodovini ocenjevanja – kar 163 točk....

Funkciji, ki pomembno dvigneta učinkovitost sesanja

Sposobnost učenja robotskih sesalnikov Roomba vpliva na njihovo učinkovitost pri delu, pri čemer igrata pomembno vlogo funkciji z besedico »umazanija« v imenu. Kakšna je...

Pametna ura Huawei Watch 4 Pro že v slovenskih trgovinah

Zmogljiva pametna ura z ohišjem iz titana, nadgrajenimi zdravstvenimi storitvami in obliko, ki jo je navdihnilo raziskovanje vesolja že v slovenskih trgovinah. Huawei Watch...

Nižji stroški elektrike že pred priklopom sončne elektrarne!

Namen investicije v lastno sončno elektrarno je dolgoročno znižanje stroškov elektrike. Vendar postopek od odločitve za sončno elektrarno do montaže na objektu in priklopa...

Gibanje v objemu infrardeče terapije vpliva na celotno stanje telesa

Infraslim studio ni samo studio za preoblikovanje telesa. Je gibanje v infrardeči terapiji, ki bo napolnilo vsako celico v vašem telesu z novo energijo...