Domov Aktivno življenje Več kot deset tisoč udeležencev preplavilo Tivoli

Več kot deset tisoč udeležencev preplavilo Tivoli

8 ogledov

8. dm tek za ženske

Tia Kemperle

Že osmo leto zapored so park Tivoli osvojile tekačice iz vse Slovenije. Na osmem teku za ženske je pet- oziroma desetkilometrsko razdaljo preteklo 6.500 tekačic, 3.500 otrok je teklo na Oskarjevem teku, moški pa so bili tokrat v vlogi navijačev. Tudi letos je bil tek dobrodelen. Osem tisoč evrov so predali Rehabilitacijskemu inštitutu Soča, skupaj s tekačicami pa je dm zbiral denar tudi za operacijo dveinpoletne deklice Gaje. 

Večtisočglava množica tekačic se je najprej ogrela pod vodstvom Mateja Cankarja in tekaških inštruktorjev, ki so v sedmih krajih dva meseca vodili tekaške priprave za ta tekaški dogodek. Zadnji del ogrevanja so prevzeli Čuki, ki so predstavili pesem Krokodilčki v novi preobleki.

 

Vse so zmagovalke! 
Tekačice so se z navdušenjem podale na pet- in desetkilometrsko progo, na koncu pa so bile zmagovalke prav vse, ki so pretekle ciljno črto. Med njimi zagotovo tudi najstarejši udeleženki Helena Žigon in Kazimira Lužnik ter slepa tekačica Sabina Dermota, ki je po teku dejala, da je bila zagotovo najsrečnejša udeleženka teka: »Danes sem zagotovo najsrečnejši človek tukaj. Tri leta sem čakala na ta dan in danes sem samo uživala. Organizacija je izvrstna in vsem tekačicam, ki še razmišljajo, da bi prišle na dm tek za ženske, sporočam, da je to zagotovo tisto pravo.«

 

Dobrodelnost in okoljska odgovornost 
Tudi letošnji tek je bil dobrodelno obarvan. Dosedanji prejemnici donacije dm drogerie markta, ki sta v zadnjih dveh letih dobili novi športni nožni protezi, Jožica Cajnko in Petra Samec, sta v imenu organizatorja in vseh tekačic predali osem tisoč evrov Rehabilitacijskemu inštitutu Soča, ki bo denar namenil za novo nožno protezo v upanju, da se Jožici in Petri na dm teku za ženske naslednje leto pridruži še ena tekačica s podobno izkušnjo. Tekačice so donirale prostovoljne prispevke za dveinpolletno deklico Gajo, ki, da bi lahko shodila, potrebuje drago operacijo v ZDA. Tja se bo tudi s pomočjo dm in njegovih tekačic odpravila že čez nekaj mesecev.

Tekačice in njihovi navijači so bili odgovorni do okolja. Na prizorišče v Park Tivoli so se pripeljale z javnimi prevoznimi sredstvi Ljubljanskega potniškega prometa in Slovenskih železnic ter s tem zmanjšale svoj ogljični odtis. V Tivoliju so tekačice posebno pozornost namenile ločenemu zbiranju odpadkov in v sodelovanju s podjetjem Interseroh reciklirale vso odpadno embalažo.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi