Domov Aktivno življenje Z glavo na zabavo. In v vodo tudi!

Z glavo na zabavo. In v vodo tudi!

3 ogledov

Kot so danes objavili na spletni strani Inštituta za varovanje zdravja republike Slovenije (IVZ), imamo v Sloveniji skladno z uredbo o upravljanju kakovosti kopalnih voda izdelan seznam kopalnih voda. Teh je pri nas 48 in le na njih se izvaja spremljanje kakovosti – odvzem vzorcev vode in laboratorijski preskusi vzorcev ter terenski ogledi. Med njimi je 18 naravnih kopališč, ki so urejena in imajo tudi upravljavca in reševalca iz vode. Na drugih 30 kopalnih območjih se izvaja le spremljanje kakovosti kopalne vode, varovanje pred poškodbami in utopitvami pa na njih ni urejeno in kopanje poteka na lastno odgovornost.
Na IVZ so zato pripravili seznam opozoril. Svetujejo, da preden se odločite za kopanje v nenadzorovanem, divjem kopališču, denimo ob reki ali jezeru, presodite, ali je voda že na videz neprimerna za kopanje. Ne kopajte se, če ste imeli v zadnjem tednu drisko, če imate poškodbe ali vnetja na koži, vnete oči, ušesa, prehlad ali druge okužbe. Posebej opozarjajo, da ne plavajte v vodnih zbiralnikih, v bližini črpališč in drugih nevarnih mest, izogibajte pa se tudi močnim tokovom ali vodnim vrtincem. Držite se nasvetov, ki so nam jih dajali še stari starši: ne hodite v vodo, če se počutite slabo, s polnim ali praznim želodcem in pod vplivom alkohola ali drugih psihotropnih snovi. Po obilnem obroku si pred odhodom v vodo privoščite vsaj uro počitka. In v vodo nikoli ne hodite pregreti, ampak se zmočite postopoma. Postopno se privadite na temperaturo vode in se pred kopanjem primerno ohladite.

Še več navodil in opozoril lahko preberete na www.ivz.si. Predvsem pa se med takšnimi in drugačnimi vodnimi aktivnostmi ne precenjujte. Tudi to so nam povedali že stari starši: previdnost je mati modrosti!

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi