Domov BivanjeDom Udobje bivanja nam zagotavlja tudi toplota
Dom

Udobje bivanja nam zagotavlja tudi toplota

3 ogledov

Pred nami je nova kurilna sezona. Tako kot redno, vsaj enkrat letno, poskrbimo za skrbni pregled avtomobila, moramo poskrbeti za tehnično brezhibno stanje naših ogrevalnih naprav. Pokličimo strokovnjaka, marsikatero neprijetnost si bomo prihranili. Pregled in čiščenje ogrevalnih in dimovodnih naprav sta namenjena preprečevanju tragičnih posledic za življenje in premoženje.

Gorazd Marinček

 

Dobro pripravljene peči, torej pravilno naravnano razmerje med gorivom in zrakom ter skrbno očiščene notranje ogrevane površine pomenijo ne samo varno delovanje, ampak tudi manjšo porabo goriv. Tako se nam izdatek za strokovno pomoč kaj hitro povrne. Neustrezno razmerje med zrakom in gorivom povzroča nastajanje saj, ki zmanjšajo prehod toplote na ogrevani medij, bodisi vodo ali krožeči zrak. Slabo očiščeni dimniki so že marsikdaj povzročili zastrupitev z ogljikovim monoksidom, tudi s smrtnim izidom. Vzroki požarov v stavbah so največkrat neprimerni dimniki, pa tudi ropotija, nametana preblizu. Tako kot skrbno pospravimo garažo in poskrbimo za jeklenega konjička, tako bodimo skrbni, ko gre za naš ogrevalni sistem.

Če smo z energetsko prenovo stavbe zamenjali stavbno pohištvo, smo s tem spremenili pretok zraka v stavbi. Namreč, kurilne naprave poleg goriva porabljajo tudi kisik iz zraka, zato moramo še posebej poskrbeti za dotok zraka v prostor, kjer se kurilna naprava nahaja. V nasprotnem primeru se lahko pripetijo posledice s tragičnim izidom, ko kurilna naprava porabi ves kisik v prostoru, kjer so ljudje.

Neizogibno je generalno čiščenje radiatorjev, saj se v njih nabira prah, pa tudi pajčevine. Vse to obarva zid nad grelniki, pa tudi zmanjšuje njihovo učinkovitost. Skratka, zrak mora imeti kar najbolj prehodno pot okoli grelnikov, katerih površine naj bodo kar se da čiste, da bo izmenjava toplote čim bolj učinkovita.

Marsikdo se še odloča, ali bo ukrepal za energetsko prenovo stavbe, v kateri živi. Spomnimo, da je skoraj 80 odstotkov stavb v Sloveniji energetsko potratnih, pozimi so prehladne, poleti prevroče. Zato bo skrb za celovito energetsko prenovo stavb, tako javnih kot zasebnih, prednostna dejavnost države na področju trajnostne energetike.

Pri tem bo pomagal z nepovratnimi sredstvi ali s krediti z nizko obrestno mero Ekosklad, slovenski okoljski javni sklad www.ekosklad.si. Nove razpise napovedujejo v januarju.

Veliko, preko 600 koristnih nasvetov in primerov dobrih praks celovite ali pa postopne energetske opisuje z besedo in fotografijo slovenska Nacionalna energetska pot http://nep.vitra.si/ . Če boste kaj vprašali po elektronski pošti, vam bo odgovoril strokovnjak za energetiko. Izberite si za vas zanimiv energetski ukrep in poiščite primere po vsej državi! Še več, vse primere dobrih praks si lahko po predhodnem dogovoru ogledate na kraju samem.

Pa prijetno potovanje po energetsko učinkovitih stavbah za zdravo in sonaravno bivanje!

Na spletni strani www.preklopinasonce.si so vsak dan objavljeni osveženi podatki, kolikšen delež elektrike in toplote za lastno porabo bi lahko štiričlansko gospodinjstvo pridobilo s pomočjo sonca. Oblačno jesensko vreme se pozna. Tako bi v preteklem mesecu v Ljubljani pokrili potrebe po elektriki 88 odstotno, po toploti pa 70 odstotno. Za Maribor so vrednosti nižje: za elektriko 78 odstotkov in za toploto 57 odstotkov.

Preklopite na sonce!

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi