Domov BivanjeEkologija Ko pomlad postane poletje

Ko pomlad postane poletje

21 ogledov

Katarina Kimovec

Zadnja leta opažamo, da se vzorci vremena, kakršnih smo bili vajeni, povsem spreminjajo in sezonske norme niso več tako predvidljive. Zgodnje visoke temperature, ki so bile v preteklosti značilne za poletje, postajajo vse pogostejši pojav že zgodaj spomladi. Letos smo tako v Sloveniji že v prvih dneh aprila zabeležili prve »tridesetice«. Taka nenadna intenzivna otoplitev lahko vpliva na naše telesno in duševno zdravje na več načinov. Razumevanje teh vplivov in sprejemanje ustreznih ukrepov pa je za ohranjanje zdravja in dobrega počutja ključnega pomena.

Glavna nevarnost, ki jo predstavljajo visoke temperature, sploh če se dvignejo tako nenadoma, kot smo bili priča v minulem tednu, je dehidracija. Telo se začne znojiti, da bi se s tem ohladilo, to pa lahko hitro privede do izgube tekočine, če je ne nadomestimo ustrezno. Posledica, ki ob tem nastane, je toplotna izčrpanost – stanje, za katerega so značilni zlasti slabost, glavobol, šibkost in v hudih primerih celo toplotni udar.

Posebej tvegane so visoke temperature za ljudi s srčno-žilnimi težavami. Za hlajenje ima namreč telo več načinov. Poleg že prej omenjenega znojenja se prav z namenom hlajenja poveča tudi pretok krvi do kože, to pa lahko predstavlja še večjo obremenitev srca. Prav zaradi tega morajo biti ljudje, ki se soočajo s srčno-žilnimi težavami oz. boleznimi, ob izpostavljenosti visokim temperaturam še posebej previdni.

Poleg tega lahko nepričakovane in za naše kraje v tem času skorajda nerazumne vremenske razmere povzročijo tudi duševno nelagodje. Visoke temperature lahko povečajo občutek stresa in anksioznosti, še posebej, če motijo vsakodnevne aktivnosti in spanec.

Seveda so noči še vedno relativno hladne, kar je vsekakor dobro. Visoke nočne temperature namreč lahko negativno vplivajo na kakovost spanca, saj naše telo za optimalen počitek potrebuje hladnejše okolje. Slaba kakovost spanca pa ima lahko dolgoročne posledice za zdravje, med drugim se precej poveča tveganje za različne duševne težave.

Še bolj kot v teh dneh bomo vse našteto seveda občutili čez mesec ali dva, ko se bomo počasi že bližali poletni sezoni. Ne glede na to pa je dobro vedeti, kakor ravnati, da se opisanim težavam lahko izognemo.

Najbolj pomembno je, da redno pijemo vodo, saj s tem preprečimo dehidracijo. Še posebej se je tega potrebno zavedati pred, med in po telesni aktivnosti. Da prijetno temperaturo ohranimo tudi v bivalnih prostorih pa strokovnjaki priporočajo zmerno uporabo ventilatorjev in klimatskih naprav.

Pomembno je tudi, da temperaturam prilagodimo telesno aktivnost. Slednji se poskušamo izogniti v najbolj vročih urah sredi dneva. Bolj primerna za »miganje« sta jutro in večer. Pri tem nikar ne pozabimo na lahka, svetla oblačila in pokrivala, seveda pa je obvezna oprema tudi kakovostna zaščitna krema pred UV žarki.

Če pa vam vse skupaj še vedno predstavlja stres, poskusite z meditacijo, lahko telesno vadbo ali branjem, saj vse našteto zmanjša občutek stresa.

Zdaj torej veste, da so nenavadno visoke temperature v zgodnji pomladi lahko izziv za naše zdravje. Z upoštevanjem preventivnih ukrepov in prilagoditvijo našega življenjskega sloga lahko ublažimo nekatere od teh vplivov in ohranimo naše zdravje in dobro počutje. Kot vselej pa priporočamo posvet z zdravstvenim delavcem, če se kljub vsemu pojavijo kakršnekoli zdravstvene težave.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi