Teden začenjamo s Svetovnim dnevom diabetesa.
Diabetes je vedno bolj prisoten v vsakdanjem življenju ter sladkornih bolnikov je toliko, da če bi živeli vsi v isti državi, bi bila to tretja največja država na svetu. Zanimivo kaj?
Pa se dejansko zavedamo, da je sladkor naš tihi ubijalec?
Prav zato želim izpostaviti vsaj nekaj negativnih presnovnih učinkov sladkorja, povzetih iz najrazličnejših zdravstvenih revij in drugih strokovnih publikacij:
- Povzroča nevrološke in psihološke težave: demenco, shizofrenijo, motnje pozornosti in koncentracije, depresijo, anksioznost, epileptične napade, razne nevrološke bolezni, poveča simptome hiperaktivnosti in motenj pozornosti pri otrocih.
- Je v tesni povezavi s številnimi boleznimi: kroničnimi vnetnimi črevesnimi boleznimi (npr. Chronova bolezen in ulcerozni kolitis), golšo in boleznimi ščitnice, žolčnimi kamni, cirozo jeter, vnetjem slepiča, hemeroidi, krčnimi žilami, diabetesom, aterosklerozo, raznimi srčno-žilnimi boleznimi, osteoporozo, avtoimunskimi boleznimi kot so artritis, astma in multipla skleroza ...
- Povzroča hormonsko neravnovesje, zadrževanje vode v telesu, glavobole, migrene ter krhkost vezivnih tkiv. Vpliva na izgubo elastičnosti in funkcionalnosti tkiv.
- Ima alkoholu podobne toksične učinke, poveča obseg jeter in maščobnega tkiva v jetrih. Prav tako vpliva na povišanje ravni škodljivega holesterola in trigliceridov v krvi ter prispeva k debelosti. Naše telo spremeni sladkor v 2- do 5-krat večjo količino maščobe v primerjavi s škrobom.
- Oslabi vid in lahko povzroči sivo mreno ter nočno slepoto.
- Povzroča prehranske alergije in ekceme. Zelo prispeva k nekontrolirani razrasti glive Candida Albicans.
- Povzroči okvare DNK, prezgodnje staranje in smrt celic.
- Sladkor hrani rakave celice in je povezan z razvojem raka dojk, jajčnikov, prostate, danke, trebušne slinavke, žolčevoda, pljuč, žolčnika in želodca.
- Poruši mineralno ravnovesje v telesu in lahko povzroči pomanjkanje pomembnih mineralov kot so krom, magnezij in kalcij.
- Zavira delovanje imunskega sistema in poveča tveganje za infekcije.
Najbolj osnovni praktični nasvet preprečevanja globalne težave preobremenjenosti s sladkorjem je zelo preprost:
- uporabljajmo le izhodne, nepredelane surovine (npr. zelenjavo, polnovredna žita, kakovostno meso …), ki jih sami pripravimo na zdrav način.
-
Krom je esencialen mineral, ki nam lahko priskoči na pomoč. Deluje kot pomočnik inzulina in tako zmanjšuje »inzulinsko rezistenco« oz. izboljša občutljivost tkiv na inzulin in s tem privzem glukoze v tkiva, celice.
Naj bo torej prelep začetek tedna, pa četudi brez sladkorja :).