ZDRAVA PREHRANA

Zaradi porasta sodobnih bolezni (debelost, diabetes, alergije,...) je zavedanje o zdravem prehranjevanju še kako pomembno, saj je prav hrana tisto "zdravilo" ali pa "strup", ki ga vsakodnevno vnašamo v naše telo. V najslabšem položaju so tu otroci, ki nevede kopirajo "slabe" prehranjevalne navade svojih staršev.Naš cilj je obuditi stare slovenske jedi, povrniti sezonskim živilom, začimbam, zeliščem in dišavnicam njihov pomen in uporabnost ter vse skupaj podkrepiti z modrostjo tradicionalne kitajske medicine.

KAJ V SEBI SKRIVAJO TA MALA SEMENA?

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana
  • Velikost pisave: Larger Smaller
  • Ogledi: 1705
  • Naroči se na novice o tem zapisu
  • Print

Prepoznate začimbo na sliki?

To so semena koriandra, ki jih lahko uporabljamo v takšni obliki ali pa zdrobljena. Domovina koriandra je Mediteran, poznan in cenjen tako v kulinariki, kot tudi po svojih zdravilnih lastnostih, pa je tako rekoč po celem svetu. Uporabljajo se listi rastline in njena semena. Listi so zelo podobni peteršiljevim, a rastlini lahko ločimo po vonju, ki pri peteršilju ni tako intenziven. Koriander lahko uporabljamo skoraj povsod. Zamesimo v kruh, dodamo sladicam, klobasam, omakam, prilogam, zelenjavi, sadju,...

Zakaj pa sploh pišem o koriandru?

Simbol letošnjega poletja so buče in kumare. Enostavno več ne morem jest niti surovih kumar niti v omaki, hladilnik pa že odseva zeleno barvo in se šibi pod težo le teh, jih bom pač vložila. Problem je tudi v tem, da je zamrzovalna skrinja prav tako že polna. Ko sem brskala za vsemi potrebnimi začimbami za vlaganje v kis, mi je pod roko prišel en velik paket okroglih semen. Z drobljenjem v možnarju so razvila čudovit vonj.

Koriander torej. To malo seme v sebi nosi ogromno zalogo železa in je tako zelo priporočljivo za umestitev v vsakdanjo prehrano vseh, ki imate težave s krvjo. Zaradi vsebnosti magnezija, mangana in bakra se ga priporoča vsem, ki imate težave z mišičnimi krči in proti nespečnosti. Kalij, vitamin A, C in K ter folat ugodno vplivajo na prebavo in hkrati delujejo antiseptično. Pri bolečinah v črevesju, nerednem odvajanju blata ali celo pri zastrupitvi s hrano se priporoča uživanje čaja narejenega iz koriandrovih semen. Znižuje telesno temperaturo, skrbi za dober vid, pozitivno vpliva na kardiovaskularni in nevrološki sistem. Z grizljanjem semen si lahko odpravimo slab zadah ali pa pozdravimo afte. Iz zdrobljenega koriandra si lahko v kombinaciji z medom naredimo masko za obraz ali pa omilimo srbečico ob piku žuželk.

No, ste vedeli za vse to???

LP

 

Jasmina

Sem univetzitetna diplomirana kemičarka, nutricistka za superživila ter certificirana prehranska svetovalka za športnike. Sestavila sem ekipo v kateri se dopolnjujemo z znanji medicinske stroke, prehranske ter kulinarike. Način življenja in lastne izkušnje so me pripeljale do razmišljanja in znanja, ki ga želim deliti.