ZDRAVA PREHRANA

Zaradi porasta sodobnih bolezni (debelost, diabetes, alergije,...) je zavedanje o zdravem prehranjevanju še kako pomembno, saj je prav hrana tisto "zdravilo" ali pa "strup", ki ga vsakodnevno vnašamo v naše telo. V najslabšem položaju so tu otroci, ki nevede kopirajo "slabe" prehranjevalne navade svojih staršev.Naš cilj je obuditi stare slovenske jedi, povrniti sezonskim živilom, začimbam, zeliščem in dišavnicam njihov pomen in uporabnost ter vse skupaj podkrepiti z modrostjo tradicionalne kitajske medicine.

PUSTNI KROFI ... DA ALI NE??

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana
  • Velikost pisave: Larger Smaller
  • Ogledi: 1651
  • Naroči se na novice o tem zapisu
  • Print

Obdobje pusta - obdobje norčavosti in prenajedanja s krofi je tu!

Nič ni narobe, če si boste privoščili krof ali dva, prekomerno najedanje z njimi pa lahko pusti posledice. Zakaj?

Kot vsi dobro veste, navadno krofe pripravljamo iz bele moke (več kot ima glutena, boljši krofi bodo), izdatno jih sladkamo, napolnimo s sladko marmelado in za piko na i, še ocvremo v olju.

Torej imamo 4 komponente, ki v velikih količinah negativno vplivajo na zdravje. Seveda, da ne pozabim, krof predstavlja energijsko bogato živilo hkrati pa je njegova hranilna gostota zelo nizka. Kaj to pomeni - z enim krofom zaužijete veliko kalorij, vendar zelo malo hranilnih snovi.

 

Kako lahko to spremenimo?

- namesto bele moke uporabimo polnozrnato, pirino, kamutovo,... (priprava testa za krofe iz moke, ki ne vsebuje glutena, zahteva uporabo vzhajalnih sredstev kot so pecilni prašek, vinski kamen, soda bikarbona,...). Krofi sicer ne bodo tako rahli in ne bodo imeli okusa, ki smo ga vsi navajeni. Zaradi tega jih boste tudi manj pojedli.

- namesto belega sladkorja uporabimo med, sladkor kokosovih cvetov,... Ti sladkorji imajo poleg glukoze in fruktoze še dodatne minerale, encime in vlaknine - hranilna gostota se zato poveča.

- uporaba domače, majn sladke marmelade; takšna marmelada ne vsebuje konzervansov, ki so potencialni povzročitelji alergij.

- ocvremo v kokosovem ali palmovem olju; olja, ki imajo predvsem nasičene maščobne kisline, so primerna za cvrtje oz za obdelavo pri visokih temperaturah. V njih se ne tvorijo trans maščobne kisline, ki zelo negativno vplivajo na naše zdravje (povišajo holesterol).

Okus ne bo enak, bo drugačen!

Glede na raziskave številnih institucij, je dokazano, da se okusa navadimo. Najbolj nam je všeč kombinacija sladko - mastno in slano - mastno, zato je tudi porast vseh fast-food okrepčevalnic tako uspešen. Ko smo lačni, si telo, oči oz možgani zaželijo hiter nadomestek izgubljene glukoze. Dejansko s tako hrano to zelo hitro dosežemo, vendar pustimo posledice.

Ker sem sama tudi mama dveh otrok, vsak dan iščem alternativne rešitve - in jih najdem, tudi za krofe.

Priprava je enostavna, vsebujejo pa zelo malo sladkorja, spečeni pa so v pečici - torej vse tudi ni tako črno kot zgleda.

 

Jasmina Škrabar, nutricionistka za superživila, certificirana prehranska svetovalka za športnike

Sem univetzitetna diplomirana kemičarka, nutricistka za superživila ter certificirana prehranska svetovalka za športnike. Sestavila sem ekipo v kateri se dopolnjujemo z znanji medicinske stroke, prehranske ter kulinarike. Način življenja in lastne izkušnje so me pripeljale do razmišljanja in znanja, ki ga želim deliti.