Dario Cortese je v svoji knjigi Nekaj divjega zapisal: " REGRATOVE KORENINE SO KREPKA PREHRANSKA DOBRINA ZIMSKIH DNI " (Cortese D., 2011, str. 144).

Tako kot čemaž, tudi regrat najdemo že zelo zgodaj spomladi na dobro pognojenih travnikih, tratah ali celo v domačem vrtu. Užitna je cela rastlina. Korenine nabiramo od jeseni do zgodnje pomladi, ker imajo takrat največ učinkovin. Korenike moramo izkopati cele (da ne izteka mleček). Izkopane korenike lahko nato posadimo v domač vrt, da ga imamo vedno pri roki ali pa jih operemo in posušimo ter si tako zagotovimo zalogo za blaženje različnih tegob.

Spada v skupino radičevk, tako kot cikorija. Predvsem korenike vsebujejo zelo veliko inulina, ki kot topna vlaknina ugodno vpliva na naše črevesje.

Zdravilni učinki na naše telo

Čisti jetra, uravnava delovanje žolčnika in trebušne slinavke, čisti kri, pomaga pri boljšem delovanju limfe, zaradi vsebnosti magnezija in kalcija je koristen za kosti. Pomaga tudi pri izločanju nakopičene sečne kisline (torej pomaga pri putiki, artritisu in revmatizmu).

Uporaba

Mlade liste naberemo in dobro operemo ter jih s kuhanim vročim krompirjem ali z ocvirki pripravimo v okusno zdravo solato. Malo starejše in tudi bolj grenke in trde liste pripravljajo v Dalmaciji kuhane, z olivnim oljem in česnom (kot blitvo).

Iz cvetov (odstraniti jim moramo grenke zelene dele) lahko pripravimo sirup , čaj ali pa jih dodamo solatam za popestritev izgleda.

Iz korenik, kot že omenjeno, lahko čez zimo pripravljamo poparke, ali pa sveže korenike vložimo v kis.

Če vas torej ne moti grenak okus regrata in imate dovolj volje za žvečenje, lahko na zelo enostaven način poskrbite za detoksifikacjo vašega telesa.

VIRI:

- Jagodič B., Zdravilne zeli: najboljše blago za zdravo telo. Slomškova založba, 2004.

- Cortese D., Zelenjava-druga moč narave. Kmečki glas, 2002.

- Cortese D., Nekaj divjega. Porezen, 2011

 

 

 

Jasmina Škrabar, nutricionistka za superživila, certificirana prehranska svetovalka za športnike