zdravo življenje

Na poti k reševanju težav so pomembni majhni koraki. Ti vodijo k spremembam.

Smeh je vir zdravja

Objavil: Kdaj: Kategorija: Zdrave novice
  • Velikost pisave: Larger Smaller
  • Ogledi: 1780
  • Naroči se na novice o tem zapisu
  • Print

Umetnost obvladovanja stresa, ki vključuje dihalne vaje, telesne vaje, vaje sproščanja in Jogo smeha.

ŽELITE POSTATI BOLJ SREČNI IN NASMEJANI? Redna tedenska vadba joge smeha po metodi dr. medicine Madana Katarije, širi radost, osvetli naše življenje kot plamen, ki nam je sposoben povrniti moč in namen.

KAJ JE JOGA SMEHA?
Joga smeha je edinstvena vadba, ki kombinira brezpogojen smeh z dihalnimi vajami. Vsak se lahko smeje 
brez razloga, brez šal ali ogleda komedije. Znanost je dokazala, da naši možgani ne razlikujejo med umetnim in naravnim smehom. Joga smeha je edinstvena tehnika, ki odraslim omogoča trajen smeh iz srca brez vključevanja kognitivnega mišljenja. Joga smeha zaobide vse intelektualne sisteme, ki delujejo kot zavore za naravni smeh. 

SMEH JE VIR ZDRAVJA - UČINKI SMEHA:
- vzpodbuja občutke radosti in sreče
- deluje pomlajevalno
- pomaga uravnavati krvni tlak
- vzpodbuja ustvarjalnost in pozitivno naravnanost pri reševanju življenjskih izzivov
- ublaži, v večini primerov pa popolnoma odpravlja stanja depresivnosti
- zmanjšuje notranjo napetost 
- izboljša delovno učinkovitost 
- zniža možnost ponovitve srčnega infarkta na tretjino

Trening joge smeha se začne s počasnimi ogrevalnimi vajami razgibavanjem, petjem, ploskanjem in gibanjem. Vaje pripomorejo k temu, da izginejo zavore in se razvije otroška igrivost. Z dihalnimi vajami pripravimo pljuča na smeh. Sledijo smejalne vaje, ki so kombinacija igranja in tehnik vizualizacije. Te vaje skupaj z močno skupinsko dinamiko vodijo do podaljšanega brezpogojnega smeha. Smejalne vaje se prepletajo z dihalnimi vajami. Znanstveno je namreč dokazano, da že z dvajsetimi minutami smeha telesu koristimo. Trening joge smeha se lahko zaključi s smejalno meditacijo. Gre za spontan smeh, pri čemer udeleženci ležijo in dovolijo naravnemu smehu, da jih preplavi od znotraj. Smejalna meditacija je močna izkušnja, ki pogosto vodi do zdravega čustvenega očiščenja ter do občutka sproščenosti in veselja, ki lahko trajata več dni. Smejalna joga je kombinacija gibalno-vokalnih vaj, iger in dihanja.

Gledano z medicinskega stališča je najpomembnejša sestavina vdiha kisik. Dr. Otto Warburg, predsednik instituta za celično fiziologijo in Nobelov nagrajenec, je o pomembnosti kisika povedal:''Tehnike globokega dihanja povečajo količino kisika v celicah in so najbolj pomemben faktor za zdravo ter energije polno življenje. 

Želim Vse Dobro, Nadine Radesky

Na poti k reševanju težav so pomembni majhni koraki. Ti vodijo k spremembam.

Avtorica prispevkov sem ustanoviteljica Centra za samospoznanje in duhovni razvoj, Mavrični Most. Poslanstvo centra je sodobnemu človeku nuditi holistični pristop pri premostitvi in soočanju z življenjskimi težavami. Za vse, ki bi želeli stopiti v kontakt z mano me lahko pokličete na tel. št. 040/334-268 ali pišete na info@mavricnimost.com. Lahko izveste, kdaj so tečaji pranajame, meditacije, ali vas zanimajo cvetne esence, kako potekajo individualna svetovanja! Zavedam se, da je za dosego ciljev potreben strokoven in neprekinjen trud, ki zahteva tudi poglobljeno delo na sebi. Tudi eno samo srečanje lahko spremeni način dotedanjega razumevanja problematike in jo osvetli. Največje darilo je, da človek prebudi notranjo moč, spozna sebe in se začne zavedati. S pomočjo psihološke astrologije in psihoanalize veliko hitreje najdemo psihološke vzorce, ki pokažejo področja, kjer je največji potencial za razvoj in napredek kot tudi uvid v problematiko težjih situacij. Ljudem pomagam, da gredo samostojno skozi težka stanja, izgube, bolečine, zahtevne družinske in karmične vzorce ter jih ob tem podpiram. Nudim možnost za razvoj človeških sposobnosti. Želim si, da bi se čim več ljudi prebudilo, sledilo poslanstvu in izpolnitvi duše. Sem certificirana svetovalka in terapevtka psihološke astrologije in psihoanalize po C.G.Jungu, študij sem zaključila na Institutu Ipal v Ljubljani.