ZDRAVA PREHRANA

Zaradi porasta sodobnih bolezni (debelost, diabetes, alergije,...) je zavedanje o zdravem prehranjevanju še kako pomembno, saj je prav hrana tisto "zdravilo" ali pa "strup", ki ga vsakodnevno vnašamo v naše telo. V najslabšem položaju so tu otroci, ki nevede kopirajo "slabe" prehranjevalne navade svojih staršev.Naš cilj je obuditi stare slovenske jedi, povrniti sezonskim živilom, začimbam, zeliščem in dišavnicam njihov pomen in uporabnost ter vse skupaj podkrepiti z modrostjo tradicionalne kitajske medicine.

ZDRAVA PREHRANA

Objavil: Kdaj: Kategorija: Prehrana
  • Velikost pisave: Larger Smaller
  • Ogledi: 1743
  • Naroči se na novice o tem zapisu
  • Print

Prekomerna telesna teža in debelost sta v današnjem času označeni kot globalni problem. Kar pomeni, da se oba pojma razumeta kot bolezensko stanje in ne samo kot težava določenih posameznikov. V zahodnem svetu je 60% ljudi s prekomerno težo oz. so predebeli (debelost pomeni najvišjo stopnjo prekomerne telesne teže). Težava se pojavlja pri vseh starostnih skupinah, najbolj pa so seveda ogroženi otroci, saj nevede kopirajo prehranske navade svojih staršev. Težava je predvsem v življenjskem slogu, ki nam ga narekuje čas, v katerem živimo ter »prikrite« povezave med industriskimi giganti (prehrambena industrija – farmacevtska industrija – medicina).

b2ap3_thumbnail_samo-jaz.jpg

Kot vsi vemo, se je človek v svoji zgodovini razvoja prehranjeval predvsem z oreščki, gomoljno zelenjavo, sadeži, koreninicami, zeleno zelenjavo, mesom (kopenskih živali), ribami,... z žiti se je srečal šele pred nekako 10.000 leti. Hrana, ki jo danes uživamo pa temelji predvsem na žitih, pojavile so se polemike o holesterolu in živalskih maščobah, ki naj bi bile po mnenju nekaterih, najverjetneje podkupljenih posameznikov, nezdrave. Pojavi se soja (kot hitro rastoča rastlina brez naravnih sovražnikov), margarina (ki je celo potrjena kot živilo, ki ugodno vpliva na srce in ožilje), pojavijo se rafinirana rastlinska olja, beli sladkor,… ogromno živil, ki so posledica ekonomije.

Ker ta živila neugodno vplivajo na naše zdravje, imajo od tega koristi tako zdravniki, kot farmacevtska industrija oz. je krog sklenjen.

Vendar pa se tudi na tem področju najdejo svetle točke, posamezniki, ki jim ni do ekonomskega statusa, ampak jih skrbi evolucija človeka oz preživetje naše vrste. Podali so jasne argumente, zakaj je sodobna hrana povzročiteljica civilizacijskih bolezni (rak diabetes tipa II, debelost, avtoimunih bolezni, alergij,…).

Tradicionalna kitajska medicina s svojo miselnostjo, ki zajema ne samo človeka in njegovo povezanostjo z naravo, temveč cel univerzum, ima v svojih koreninah vse to zelo dobro razdelano. Z metodo petih elementov (les, ogenj, zemlja, kovina, voda), kateri ima vsak svojo barvo, vonj, okus, del telesa, letni čas,… povezuje vse v celoto in razlaga kako so stvari med seboj odvisne. Zakaj je potrebno telo spomladi razstrupiti, zakaj ga poleti hladiti, jeseni uživati živila, ki nas vlažijo in pozimi uživati živila ki skrbijo za naše ledvice ter nas grejejo. Ta 5000 let stara medicina ima poleg svoje zelo dolge prakse tudi drugačno miselnost zakaj so potrebni zdravniki – za to, da preprečuje bolezen, ko oz. če se bolezen pojavi, zdravnik ni več potreben – ni znal preprečiti bolezni.

Uporaba in sploh poznavanje sezonskih živil ter začimb, ki v veliki meri pripadajo skupini superživil (živila z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov, vlaknin, zdravih maščobnih kislin, beljakovin ter raznih drugih snovi, ki ugodno vplivajo na človeško telo), se v zadnjem času zopet vrača v zavest ljudi.

 

Naš moto je JEJ ZDRAVO ŽIVI Z NARAVO. Ne verjemi vsega, ne zapletaj stvari, temveč jih reši na najbolj enostaven način. Nauči se poslušati naravo in razumeti njena »tiha sporočila«.

Sem univetzitetna diplomirana kemičarka, nutricistka za superživila ter certificirana prehranska svetovalka za športnike. Sestavila sem ekipo v kateri se dopolnjujemo z znanji medicinske stroke, prehranske ter kulinarike. Način življenja in lastne izkušnje so me pripeljale do razmišljanja in znanja, ki ga želim deliti.