Ali je uporaba LED svetil škodljiva zdravju?

LED svetila so nadomestila običajne žarnice zaradi njihovega ekonomskega prihranka učinkovitosti in roka trajanja. Svetloba, ki smo jo deležni na dnevni bazi pri domači uporabi, ne predstavlja nikakršnega tveganja za naše zdravje.

Varnostni vidik LED svetil
Za razliko od drugih energijsko učinkovitih vrst razsvetljave, LED žarnica ne oddaja onesnaževanega sevanja in zato ne predstavlja nevarnosti za zdravje. Pomembno je omeniti, da LED žarnice delujejo pri nizki napetosti in se zato štejejo za varne, v primerjavi z drugimi sistemi razsvetljave (LED deluje pri nizki enosmerni napetosti 12 V). LED osvetlitev tudi ne oddaja UV ali infrardečega sevanja, ne vsebuje živega srebra in je odporna na udarce in vibracije tudi v posebej hladnem okolju. Poudariti je treba, da poleg tveganja za poškodbe oči zaradi neposredne izpostavljenosti svetlobi (visoka intenzivnost) ni bilo ugotovljene vzročne povezave med izpostavljenostjo svetlobi in drugimi škodljivimi učinki na zdravje, vključno z rakom. Zato Ministrstvo za zdravje ponovno poudarja svoje stališče, da uporaba svetlečih diod po trenutnih znanstvenih dognanjih ne ogroža zdravja ljudi.

Gospodarski prihranki LED tehnologije
Ekonomija LED žarnic je dobro znana, vendar se morda ne zavedamo vseh stopenj prihrankov, ki jih ta način razsvetljave lahko povzroči: vsaj 60-80% zmanjšanje porabe električne energije v primerjavi s konvencionalnimi žarnicami. Prihranki porabnikov električne energije znašajo več sto evrov letno, zato so začetni stroški naložbe koristni in stroškovno učinkoviti. Pri javnih stavbah in podjetjih so prihranki še mnogo višji.

Dolga življenjska doba in vzdržljivost
Za vodene žarnice je značilna nenavadno dolga življenjska doba. Sposobne so do 50.000 ur dela, kar je 50-krat več kot navadna žarnica z žarilno nitko in 25-krat več kot halogenska žarnica. Pri 12 urni dnevni uporabi je življenjska doba LED žarnice več kot 11 let.

Zaščita okolja
Uporabo okolju prijazne LED žarnice priporočajo tudi »zelene organizacije« po vsem svetu. Njihova uporaba zmanjšuje emisije toplogrednih plinov in onesnaževanje zraka, medtem ko daljša življenjska doba zmanjšuje količino trdnih odpadkov. Imajo tudi dolgoletno garancijo in minimalno vzdrževanje.

Širok spekter oblikovanja
LED diode omogočajo takojšnjo razsvetljavo, brez zamude, značilne za druge ekonomične vrste razsvetljave. Med delovanjem ni utripanja. LED žarnice so primerne tudi za različne stile ambientalne osvetlitve, saj so primerne za zatemnitev prostora. Njihovi dizajni prejemajo svetovne nagrade v zadnjih desetletjih.

Kdo smo?
Smo ena vodilnih prodajaln Led svetil v Mariboru in nasploh v Sloveniji. Omogočamo vam razsvetljavo na ulicah, predorih, reflektorjih, stadionih, delovnih panelih, cevnih svetil, žarnic in drugih vgradnih svetil. Z uporabo LED svetil ne boste samo prihranili pri energiji in denarju pač pa vam bodo ta posebna svetila zagotovila tudi moderno obliko in dolgo življenjsko dobo. Zadnja leta prihaja nazaj v modo rustikalni-leseni-skromni-organski stil in led svetila se k temu podajo čudovito. Si predstavljate, da boste lahko prebirali knjige pred spanjem več kot 10 let z istimi svetili? Z nami je vse mogoče!

Več o podjetju si preberite na: LEDORDERS

 

promocijsoo sporočilo

Ostali članki iz teme BIVANJE

Nov 07, 2019 302

Suh zrak v prostoru

Približuje se hladnejše obdobje, v katerem ima veliko gospodinjstev precejšnje težave s…
Oct 14, 2019 158

Jesenska opravila na vrtu

Jeseni lahko z vrta poberemo rezultate našega dela na vrtu, ki nam pokažejo ali smo dobri…
Sep 13, 2019 184

Hiter internet tudi doma

Huawei je na berlinskem sejmu IFA 2019 predstavil brezžični usmerjevalnik Q2 Pro, ki…
Aug 27, 2019 236

Dovršen sistem pomivanja, edinstvena svoboda!

Novi pomivalni stroji Miele G 7000 Svetovna novost: AutoDos Avtomatsko doziranje z…
Aug 13, 2019 232

Ali je uporaba LED svetil škodljiva zdravju?

LED svetila so nadomestila običajne žarnice zaradi njihovega ekonomskega prihranka…