Suh zrak v prostoru


Približuje se hladnejše obdobje, v katerem ima veliko gospodinjstev precejšnje težave s premajhno vlažnostjo v prostoru. Suh zrak prinaša številne nevšečnosti, slabo vpliva ne le na naše pohištvo, stene, temveč tudi na naše zdravje. Priporočljivo je, da si z vlažilci zraka pomagamo ohranjati prostor svež, udoben in kvaliteten za bivanje.
Veronika Bilban
Če sodite med tiste, ki ne veste, kakšna je vlažnost v prostoru, potem si kupite merilec - hidrometer. Z njegovo pomočjo se boste najlažje prepričali ali se številke gibljejo v pravo smer. Vlažnost v prostoru naj bi bila med 30 do 50 %, najbolj idealno okoli 45 %.
V primeru, da je vlažnost prenizka, morate ukrepati. Na voljo so različni vlažilci zraka, ki uspešno regulirajo nivo vlage v hiši, stanovanju ali pisarni in preprečijo posledice preveč suhega zraka v prostorih. Mednje sodijo suha nosna sluznica, srbeče oči, suho grlo, koža, oslabi se imunski sistem. Vpliv se pozna tudi na lesenem pohištvu, ki se lahko skrči, razpoka ali se kako drugače poškoduje. Zrak brez prave vlažnosti tudi ne zmore zadržati toliko toplote kot če je vlažnosti dovolj. Zato se lahko tudi zgodi, da boste imeli višji račun za ogrevanje, saj boste zaradi hladnega občutka ogrevali bolj.
Kaj storiti?
Začnite z malenkostmi. Med tuširanjem pustite vrata kopalnice odprta, na nekatera mesta postavite steklenice z vodo, oprana oblačila sušite na stojalu za sušenje, namesto v sušilcu, ne pretiravajte z ogrevanjem, da se zrak ne bo tako hitro sušil, če imate možnost, pa kupite vlažilec zraka. Na trgovskih policah jih je mnogo vrst, oblik, obstajajo tudi že takšni, ki zrak ne le vlažijo, temveč ga hkrati še čistijo. Med priljubljenimi so takšni, ki se namestijo oziroma pritrdijo na radiatorje in za svoje delovanje ne potrebujejo električnega napajanja. Z njim boste zagotovo izboljšali kvaliteto sobnega zraka ter poskrbeli za zdravje.

Ostali članki iz teme BIVANJE

Nov 07, 2019 303

Suh zrak v prostoru

Približuje se hladnejše obdobje, v katerem ima veliko gospodinjstev precejšnje težave s…
Oct 14, 2019 158

Jesenska opravila na vrtu

Jeseni lahko z vrta poberemo rezultate našega dela na vrtu, ki nam pokažejo ali smo dobri…
Sep 13, 2019 184

Hiter internet tudi doma

Huawei je na berlinskem sejmu IFA 2019 predstavil brezžični usmerjevalnik Q2 Pro, ki…
Aug 27, 2019 236

Dovršen sistem pomivanja, edinstvena svoboda!

Novi pomivalni stroji Miele G 7000 Svetovna novost: AutoDos Avtomatsko doziranje z…
Aug 13, 2019 232

Ali je uporaba LED svetil škodljiva zdravju?

LED svetila so nadomestila običajne žarnice zaradi njihovega ekonomskega prihranka…