Gnezdo in Jub odprla prvi center sonaravne gradnje pri nas!

Družba Gnezdo je v sodelovanju z družbo JUB v Šentvidu v Ljubljani odprla prvi specializirani Center za sonaravno gradnjo v Sloveniji, ki na enem mestu ponuja vse naravne materiale za okolju in zdravju prijazno gradnjo in obnovo objektov. V njem graditeljem nudijo paleto izdelkov izključno iz 100-odstotno naravnih surovin, kot so naravne zidne barve, olja in voski, ilovnati in apneni materiali za gradnjo ter naravni izolacijski materiali in leseni podi. Ob priložnosti odprtja sta družbi predstavili tudi novo slovensko blagovno znamko Nativa, ki vključuje linijo naravnih barv, naravne gradbene materiale ter storitve, ki jih bodo uporabniki lahko koristili na področju sonaravne gradnje. Center, v katerem so na voljo tudi drugi naravni izdelki priznanih tujih dobaviteljev, bo v prihodnje prepoznaven tudi kot informativno in izobraževalno stičišče izvajalcev in uporabnikov, ki bodo v njem osvajali različne tehnike gradnje in nanašanja barv, spremljali novosti in spoznavali materiale za sonaravno gradnjo.

Sonaravna gradnja je praktično sinonim za izboljšano kakovost bivanja, kar je dobra motivacija in izhodišče za marsikaterega graditelja. V družbi Gnezdo zato poudarjajo, da naravni, lokalni in obnovljivi materiali zagotavljajo lepše, bolj zdravo in bolj čisto bivalno okolje. ''Ker je sonaravno povezano tudi s čim krajšimi transporti in lokalnimi surovinami, smo svoja naprezanja usmerili v slovensko proizvodnjo dosledno naravnih gradbenih materialov ter vzporedno razmišljali o vzpostavitvi prodajnega centra, kjer bodo graditeljem lahko na voljo na enem mestu,'' je poudaril Anton Pugelj, direktor družbe Gnezdo. ''In prav ta naša želja po lastni proizvodnji in želja, da bi materiale za naravno gradnjo lahko predstavili širšemu krogu graditeljev, nas je povezala s podjetjem JUB. Naše sodelovanje pri tem projektu zato še zdaleč ni naključje, saj ima JUB kot ugleden slovenski proizvajalec z znanjem, izkušnjami in svojo več kot 140-letno tradicijo skrb za zdrav dom zapisan v svojem poslanstvu. Zanimanje za naravne gradbene in izolacijske materiale ter naravne zidne barve v svetu in pri nas narašča, zato jih danes že lahko ponujamo ozaveščenim graditeljem, ki bodo lahko skozi vgrajene in druge dekorativne materiale v svojih domovih nenehno vzdrževali neposreden stik z naravo.''

JUB je pri nas uveljavljen slovenski proizvajalec barv in fasadnih sistemov z dolgoletno tradicijo in mednarodnim ugledom. Sašo Kokalj, predsednik uprave JUB-H, je na odprtju poudaril: ''Z obujanjem desetletja in stoletja starih receptur, ki so jih uporabljali spretni in izkušeni gradbeni mojstri, se JUB z novo blagovno znamko Nativa zdaj tako ponovno vrača k svojim začetkom. Že doslej smo bili prepoznavni po svojih izdelkih na vodni osnovi, prijaznih do ljudi in okolja, na trgu ponujamo odlične izdelke, za katere ob okolju prijazni proizvodnji pridobivamo številne certifikate kakovosti ter priznanja potrošnikov in strokovne javnosti. Smo namreč prvi slovenski proizvajalec, ki se lahko pohvali z znakom okoljske marjetice Ecolabel za izdelek JUPOL Junior in z znakom ECARF za izdelek JUPOL Bio silicat. Usmeritev v razvoj ekoloških izdelkov ter trajnostno naravnano gradnjo imamo v podjetju JUB zapisano tudi v svoji poslovni strategiji, zato smo poleg odprtja Centra sonaravne gradnje tu v Ljubljani in z izdelki Nativa, ki jih danes predstavljamo slovenski javnosti, naš prvi skupni cilj z družbo Gnezdo že uresničili. Seveda so naše ambicije usmerjene tudi v širitev naše ponudbe na domačem in na novih tržiščih, kjer JUB že tradicionalno uspešno posluje.''

O sonaravni gradnji je na odprtju Centra spregovoril tudi arhitekt in filozof Ira Zorko in pri tem spomnil na zgled, ki nam ga je dal prav Plečnik, potem ko se je v iskanju globljega pomena in izvira arhitekturne govorice znova znašel pri rokodelstvu in klasičnih gradbenih tehnikah in materialih. V nekem trenutku svojega življenja je namreč zapisal: ''Kamen hočem obdelati tako, da ne bom oskrunil njegove narave. Doslej sem delal obratno. Upam, da mislim logično – to je pravilno. Zato obljubim, da bom poskusil iz kamna potegniti dušo, ne pa dajati kamnu dušo.'' Ira Zorko je tudi opozoril, da naravna gradnja na nek način pomeni tudi razumevanje samega sebe in naše vloge v svetu, ki ne pomeni prilaščanja iz izkoriščanja, pač pa dajanje in sodelovanje. Odprtje Centra sonaravne gradnje vidi kot plod dolgih let prizadevanj in učenja ter kot enega prvih resnejših in nadvse dragocenih korakov k odpiranju priložnosti, da skozi naravne materiale znova začnemo bolj spoštljivo razmišljati o neposrednem prostoru, ki nas obdaja, ga ohranjati in se ob njem učiti in razvijati.

Center sonaravne gradnje, ki je namenjen tako zasebnim kot poslovnim graditeljem, bo odprt vsak delovnik od 8. do 18. ure, ob sobotah pa do 12. ure.

Ostali članki iz teme GRADNJA

Jun 08, 2015 1245

Fasada - lice vaše hiše

Fasada je zunanji videz zgradbe, ki jo nekateri včasih poimenujemo kar lice hiše. Osnovna…
May 21, 2015 2102

Arhing s.p.

Ukvarjamo se z arhitekturnim in gradbenim projektiranjem, gradbenim inženiringom in…
Apr 14, 2015 1773

Pred nakupom biološke čistilne naprave

Odstranjevanje odpadnih voda je na področjih, kjer se ne bo gradilo javno omrežje, zaradi…
Dec 15, 2013 2737

Bosanske piramide

Bosanske piramideSvet preteklosti je bil svet piramid Nadaljevanje intervjuja z dr.…
Jul 19, 2013 1974

Modra generacija s pozitivnim odnosom do okolja

Katarina Kimovec Skupina HSE, ki je v Sloveniji med nosilci trajnostnega razvoja na…