Lepo, praktično in zdravo

Veliki večini vrtnarjenje že dolgo ne pomeni le dodatnega dela po naporni službi, temveč sprostitev in uživanje, ki poleg vsega lepega prinaša s sabo še gojenje okusne, doma pridelane in predvsem zdrave hrane. Vse bolj priljubljeno je modularno vrtnarjenje, s katerim se vračamo k naravi in skrbimo za naše zdravje.

TIA KEMPERLE

Domače je vedno najboljše, saj se nam ni treba spraševati o izvoru in pridelavi hrane, ki jo bomo zaužili mi in naši najbližji. Vse več je namreč govora o pesticidih, herbicidih in drugih škodljivih snovi, ki na račun potrošništva in želje po kopičenju denarja pridelujejo na pogled čudovite, a zdravju močno oporečne izdelke.

ZA ZDRAVJE, PSIHO IN VITALNOST
Izdelki, nastali izpod lastnih rok nedvomno nosijo v sebi dodano vrednost. Ne le, da jih bolj cenimo, spoštujemo in občudujemo, poleg vsega se z njimi počutimo na poseben način povezani. Porajanje pozitivnih občutkov, ko kupujemo vrtnine, jih sadimo, opazujemo pri rasti, skrbimo zanje in jih nato zaužijemo, je za človeka zelo dobrodošlo in dejstvo je, da vrtnarjenje prinaša ljudem tako fizične kot psihične koristi.

Vse bolj priljubljeni so urejeni modularni vrtovi, ki so v celoti sestavljeni iz organskih materialov. Skrb za naravo, okolje in naše zdravje tako ljubitelji modularnih vrtov postavljajo na prvo mesto, s čimer dajejo dober zgled ostalim. Ker so želje različne, se pri modularnih vrtovih uporabljajo različni materiali, različne oblike in motive, tudi tehnike obdelave ... Mogoče se je precej prilagajati in na pol kvadratnih metrov prostora lahko gojimo na primer dvanajst, štiriindvajset ali celo šestintrideset rastlin, za katere bi na običajnem vrtu porabili vsaj tri kvadratne metre. Poleg tega bo celoten prostor z modularnim vrtom zaživel in ga estetsko dopolnil. Čeprav priprava modularnega vrta zahteva nekaj finančnega vložka, pa se vam bo le-ta kmalu povrnil.

Kdor se loti dela, prebere vsaj nekaj literature ali si vzame čas in pobrska po spletnih straneh, kmalu ugotovi, da skrb za rastline v modularnem vrtu ni znanstvena fantastika. Znanje je mogoče hitro osvojiti, uspehi se kmalu pokažejo, kar pa pozitivno vpliva na človekovo samopodobo, ki je zaradi zahtev okolice pri mnogih pogosto že močno načeta. Modularno vrtnarstvo fizično sicer ni preveč naporno, kljub vsemu pa si ob aktivnosti v vrtu pretegnemo mišice, razgibamo naše telo in poskrbimo za našo vitalnost, ne da bi se tega sploh zavedali. Užitek in ljubezen do rastlin hipoma prevladata nad občutkom utrujenosti, ki se je prikradla v nas po napornem in stresnem delovnem dnevu. Poleg tega se lahko na prostem nadihamo svežega zraka in se zgodaj dopoldne ali pozno popoldne prepustimo nežnem božanju sončnih žarkov. Ti nas bodo dodatno napolnili z energijo in nam poklonili brezplačno dozo pomembnega vitamina D.

Prednost domačega vrta je tudi ta, da lahko vzgojimo zelenjavo in sadje, ki ima v sebi veliko mineralov, vitaminov in drugih hranljivih snovi. To pomeni, da bomo lahko z njihovim uživanjem okrepili naš imunski sistem ter se lažje borili proti virusom in bakterijam, poleg tega bomo imeli več življenjske energije, včasih pa si je mogoče celo povrniti že načeto zdravje. Večina živil, ki jih kupujemo trgovskih centrih je osiromašenih s škropivi in kemijskimi dodatki ter prepotuje več tisoč kilometrov preden pridejo do trgovskih polic oziroma do naših domov.

Ostali članki iz teme VRT

May 16, 2020 3073

7 zdravilnih rastlin, ki jih je vredno imeti na vrtu

Obstajajo številne rastline, ki imajo poleg okrasne vrednosti tudi zdravilne učinke. Tako…
May 07, 2020 2926

Urbano vrtnarjenje

Vse več občin z mestnimi naselji pripravlja zemljišča za vrtičke občanov. Odmevne so bile…
May 05, 2020 2279

Vrt - lep, uporaben in poceni

Če ste ljubitelji vrtičkanja in si želite spomladi urediti svoj kos zemlje, na katerem bo…
Apr 27, 2020 1718

Prva opravila na vrtu

Pomladno sonce nas po dolgi zimi vabi na gredice zelenjavnega vrta. Marsikateri vrtičkar…
Jun 20, 2017 902

Lepo, praktično in zdravo

Veliki večini vrtnarjenje že dolgo ne pomeni le dodatnega dela po naporni službi, temveč…