Vsestranska sivka

Trajnica, ki navdušuje s svojo vijoličasto lepoto, še posebej na veličastnih poljih Provanse, omamno diši in je vsestranska, saj lahko z njo okrasimo naš vrt, uporabljamo jo kot zaželen dodatek v marsikaterem kozmetičnem izdelku, vse več pa je prisotna tudi v kulinariki. Seveda, govorimo o sivki!

Sara Sočan

A sivka ni le ena. Obstaja jih več vrst, saj se razlikujejo tako po velikosti kot tudi po obliki listov, barvi cvetov ... Med vsemi je za rast pri nas najbolj primerna prava sivka.

Sivki ustreza sonce, zato zanjo na vrtu skrbno izberite pravo mesto. Poleg tega, da se mora izogibati senci, bo uspevala v prsti, na kateri ne zastaja voda. Cvetovi so v klasu podobnem socvetju, občudujemo pa jih lahko julija in avgusta, ko sivka cveti. Najbogatejše s sivkinim oljem, ki je na primer primeren za aromaterapijo, je ravno cvetje, tik preden se odpre. Eterično olje sivke blagodejno vpliva na človeka, prav tako uspešno prežene marsikatero zdravstveno tegobo. Deluje kot naravni antibiotik, antiseptik, prav tako je z njim mogoče lajšati neenakomerno bitje srca, težave s kožo (pomaga pri opeklinah, srbenju, pikih ...). Sivka deluje proti krčem in lajša prebavne težave, dobro se obnese tudi v boju proti napenjanju, glavobolu in omotici.

Priporočajo jo osebam, ki so razdražljive, pod stresom in obremenjene, saj deluje pomirjevalno. Uporaba eteričnega olja, pitje sivkinega čaja in tudi sproščanje v sivkini kopeli ima pomirjevalni učinek, saj prežene vznemirjenost.

Uporabljamo jo lahko tudi za okrasitev prostora, tako zunanjega kot notranjega. Si predstavljate, kako čudovito je videti šopek iz svežega ali posušenega cvetja na mizi? Posušeni cvetovi pa sodijo tudi v naše omare, saj s svojim specifičnim vonjem odganjajo nadležne molje.
Znano je, da sivka tudi odganja komarje, kar je pomembna informacija za ta čas, ko bomo čedalje pogosteje sedeli zunaj, uživali na pikniku ob druženju s prijatelji in se nam ne bo treba bati, da bi radostno vzdušje prekinjali ti malo krvosesi.

Ostali članki iz teme VRT

Jun 22, 2017 778

Vsestranska sivka

Trajnica, ki navdušuje s svojo vijoličasto lepoto, še posebej na veličastnih poljih…
Jun 20, 2017 747

Lepo, praktično in zdravo

Veliki večini vrtnarjenje že dolgo ne pomeni le dodatnega dela po naporni službi, temveč…
Apr 11, 2017 1894

Trnova, a zadovoljna pot do samooskrbe

S težavami zagotavljanja prehranske varnosti se v Sloveniji in v svetu v zadnjem času…
Apr 11, 2017 1887

Če lahko Michelle Obama, zakaj ne bi tudi mi?

Vse več govorimo o samooskrbi s sadjem in zelenjavo, lotevamo se otipljivih dejavnosti,…
Oct 14, 2015 1982

NASVETI ZA MESEC OKTOBER

Barvanje listja in vedno nižje temperature nas opominjajo, da se narava pripravlja na…