Dom brez odpadkov


Pogovor s Katjo Sreš iz društva Ekologi brez meja nas je še dodatno opomnil, kaj vse še lahko, poleg recikliranja odpadkov, naredimo za našo naravo. Drobni koraki prinašajo velike spremembe in njim nasproti stopami vsakič, ko se odrečemo nepotrebni embalaži, ne kupujemo tistega, česar ne potrebujemo in si priskrbimo vrečko za večkratno uporabo.
TIA KEMPERLE

 

Potrošnja je v naši družbi precejšnja. Vse več je z njo povezanih tudi odpadkov, kajne?
Oglasi nas spremljajo na vsakem koraku, nakupovalni centri pa so postali prostor za preživljanje prostega časa. Kupujemo stvari, ki jih želimo, a ne potrebujemo ter z njimi smetimo svoj dom in planet. In še več, veliko delamo, zato da lahko kupujemo in čutimo občutek manjvrednosti, če si vseh stvari ne moremo privoščiti.
Povečini smo se navadili, da ločujemo odpadke, toda zdaj je čas, da stopimo še korak dlje, kajne?
Čase, ko je bilo recikliranje dovolj, smo že davno pustili za sabo. Treba se je usmeriti v preventivo in zmanjšati količine odpadkov. Pogosto prihaja do enačenja koncepta Zero Waste z recikliranjem, a slednje je le izhod v sili in ni odgovor na okoljsko krizo.
S kakšnimi posledicami na dolgi rok se bomo soočali, če ne bomo skrbeli za čim manj odpadkov?
V odpadkih se bomo zadušili na vsakem koraku. Če ne bomo spremenili svojih navad v tem trenutku, bo med drugimi do leta 2050 v morju več plastike kot rib. Seveda ne gre samo za odpadke. Ozreti se moramo tudi na naravne vire, ki jih izkoriščamo za to, da proizvajamo izdelke za enkratno uporabo. Naravnih virov je vse manj, mi pa kupujemo reči, narejene iz nafte, ki jih po le nekaj minutah uporabe zavržemo.
Kako naj začnemo? Kako naj se lotimo tega načina življenja?
Počasi in z zmernimi koraki. Če želimo, da dom brez odpadkov deluje dolgoročno, ga moramo oblikovati tako, da bo deloval in bo v skladu z realnostjo. Zadamo si enega ali več korakov, ki jih vpletemo v svoj vsakdan. Začnemo lahko na primer s preprostim zavračanjem plastičnih vrečk in uporabo pralnih vrečk.
Zero waste se nanaša tako na čistila, obleke in vse druge izdelke, ki nam jo trgovci vztrajno ponujajo prek prodajnih katalogov, reklam ... Kako se torej upreti navadi, da kupimo nekaj, kar nam je všeč, čeprav tega resnično ne potrebujemo?
Prvi korak je, da se skušamo umakniti promocijskim kanalom trgovcev. Na poštni nabiralnik nalepimo nalepko, da ne želimo reklamnih letakov, izogibamo se televizijskim oglasom. Ko kupujemo, izbiramo kakovostne izdelke z daljšo življenjsko dobo, ki jih je tudi lažje popraviti. Oblačila kupujemo iz druge roke ali si jih izmenjamo na izmenjavah oblačil. Preden odpremo denarnico pomislimo, če izdelek resnično potrebujemo in ali obstaja možnost, da si ga kje izposodimo.
Tudi če teorijo poznamo, to še ni razlog za dosego cilja ... Treba je zadeve spraviti tudi v prakso, kar pa je nekoliko težje. Se strinjate?
Dom brez odpadkov ni nikakršna znanost, ki bi zahtevala veliko znanja in teorije. Začne se z zavedanjem, da je odpadkov okrog nas preveč in da moramo ukrepati. Seveda ta pot na začetku ni lahka, a iz napak se učimo, na koncu pa smo nagrajeni. V srži Zero Waste načina življenja je preprosta logika: če smo obdani z manj stvarmi, imamo več časa za uživanje. Poleg ohranjanja narave, pozitivnim vplivom na zdravje pa je tak način življenja tudi balzam za naše denarnice.
Začeti moramo vsak pri sebi, šele nato se bo ideja razširila po naši okolici, kraju, državi ... Dober zgled vedno pritegne, kajne?
Zagotovo moramo začeti pri sebi, vendar pa dom brez odpadkov ni mogoč, če ne vključimo sorodnikov in prijateljev. Prične se s tem, kar počnemo zunaj doma. Opažamo, da tak slog življenja motivira tudi druge - vedno več je posameznikov, ki se trudijo živeti brez odpadkov in ozaveščajo tudi ostale, pri večini trgovcev je t.i. vrečkanje (nakupovanje s pralnimi vrečkami) in kozarčkanje (nakupovanje živil z lastno embalažo) sprejeto zelo pozitivno itd.
Vse več je tudi zero waste trgovin. Se torej počasi premika osveščanje na pozitivno, ampak še vedno ne dovolj ...
Žal v Sloveniji še ni Zero Waste trgovine. Smo pa Ekologi brez meja na posebnem zemljevidu zabeležili trgovce, kjer je že mogoče kupiti določene izdelke brez embalaže — prineseš svojo ali pa je ta vračljiva. Trend ozaveščanja je vsekakor pozitiven, vendar pa za to še vedno skrbimo bolj ali manj okoljske nevladne organizacije, ki smo odvisne od projektnih razpisov. Če teh ni, trpi tudi ozaveščanje.
Zero waste ima pet načel. Nam jih lahko na kratko opišete?
Zero Waste hierarhijo sestavljajo načela: zavrni, zmanjšaj, ponovno uporabi, recikliraj in kompostiraj. Da bi zmanjšali količine odpadkov, moramo delovati prav v tem vrstnem redu. Zavrniti moramo, česar ne potrebujemo - plastiko za enkratno uporabo, zastonjkarske drobnarije in netrajnostne prakse. Sledi zmanjšanje uporabe tistega, kar potrebujemo in ponovna uporaba. Za vsak predmet za enkratno uporabo namreč obstaja različica za večkratno uporabo. Šele na koncu sta recikliranje in kompostiranje.
Kako pomembno je pri vsem tem povezava z lokalnimi pridelovalci hrane, na primer?
Ta povezava je zelo pomembna, saj lokalni pridelovalci hrane ne zavijajo v kupe nepotrebne embalaže, ki mora živilo ohranjati sveže na tudi do več tisoč kilometrov dolgih poteh. Praviloma zdrave hrane tudi količinsko manj zaužijemo, ker je bolj hranljiva. S sosednjim kmetom ali branjevko na tržnici se tudi bolj enostavno dogovorimo za kupovanje živil z lastno embalažo.
Menite, da bi tudi v šolah morali dati večji poudarek na zero waste načela? Vsekakor pa ne gre zanemariti vpliv staršev na vzgojo otrok in njihovo spoštovanje narave ...
Dandanes so otroci tisti, ki izobražujejo starše o varovanju okolja. Šole so pri tem zelo aktivne, a se na žalost bolj redko premaknejo dlje od pravil za ločevanje odpadkov. Zato bi bilo ozaveščanje o preprečevanju nastajanja odpadkov in ponovni uporabi kot povsod drugje potrebno tudi v šolskih klopeh.
Kje lahko tisti, ki so v tem začetniki, dobijo več informacij?
Zgledovanje po dobrih praksah in učenje iz napak drugih je vsekakor koristno za lažji začetek. Svoje izkušnje o vpeljavi doma brez odpadkov je v poučen priročnik zapisala Zero Waste gurujka iz Amerike, Bea Johnson. Knjiga Dom brez odpadkov je prevedena tudi v slovenski jezik. Posameznikom bo v pomoč tudi že prej omenjeni zemljevid trgovin z določenimi izdelki brez embalaže in spletna stran Zero Waste Slovenija - Ekologi brez meja smo namreč nacionalna Zero Waste organizacija za Slovenijo (vodimo nacionalno mrežo Zero Waste občin, ki jo širijo na mrežo hotelov in organizatorjev prireditev ter promovirajo koncept na nivoju gospodinjstev). Predvsem pa je potrebno zapreti oči in ušesa pred oglasi in mamljivimi ponudbami trgovcev ter dopustiti, da ozaveščevalne vsebine najdejo svoje mesto v naših možganih.

Zadnji članki: Eko in bio

Upihni lučko – in želja se ti bo izpolnila!

Kategorija: Eko in bio
Marec 15, 2021
Nekoč, ko otroci še nismo imeli pametnih telefonov in elektronskih tablic, smo se igrali brez televizije, na dvoriščih in travnikih. In ko je regrat porumenil travnike, smo komaj čakali, da so se na cevkah cvetovi spremenili v lučke. Saj veste, sive kepice iz…

Narava počasi odpušča storjene napake

Kategorija: Eko in bio
September 07, 2018
Septembra obeležujemo mednarodni dan zaščite ozonske plasti, zato smo Tanjo Cegnar iz Agencije RS za okolje prosili, da nam podrobneje pojasni lastnosti ozona, visoko reaktivnega plina. Le-ta je lahko koristen ali pa našemu zdravju škodljiv, odvisno od tega,…

Ravnanje z odpadki na dopustu

Kategorija: Eko in bio
Avgust 26, 2018
Na dopustu in na potovanjih ohranimo dobre navade ločevanja odpadkov, pa čeprav imamo s tem več dela kot doma, kjer so pravila ustreznega ravnanja že utečena. Dober zgled so nam lahko japonski navijači, ki so na svetovnem nogometnem prvenstvu pred štirimi…

Ekološki izdelki in oblačila

Kategorija: Eko in bio
Februar 18, 2018
Nova trgovina La Passage na mestni tržnici v Celju s svojo široko in izbrano ponudbo najnovejših modnih trendov, oblačil za ženske, moške in najmlajše, priznanih svetovnih modnih blagovnih znamk v prijetnem okolju ustvarja zadovoljstvo kupcev. V trgovini…

Dosledno ločujmo tudi na dopustu

Kategorija: Eko in bio
Julij 12, 2017
Poleti si vzamemo čas zase in se sprostimo. A to ne pomeni, da opustimo pravilno in dosledno ločevanje odpadkov in odpadne embalaže. V naravnem okolju ni poletnih počitnic, zato moramo za ohranjanje njegove čistoče in naravnih virov skrbeti vsak dan na vseh…

Za manj plastičnih vrečk

Kategorija: Eko in bio
Junij 22, 2017
Ste kdaj prešteli, koliko plastičnih vrečk ste prinesli domov po večjem nakupu živil? Nekaj ste jih uporabili pri sadju in zelenjavi, kakšno ste dobili pri mesarju, pri blagajni pa še eno ali dve, da ste vanje pospravili zamrznjene stvari ali plastično posodo…

Tudi poleti ločujmo dosledno in kupujmo premišljeno

Kategorija: Eko in bio
Junij 22, 2017
Pred nami so topli, poletni dnevi, ko si vzamemo čas za daljši oddih. Lepe sončne dni izkoristimo za druženja in piknike, uživamo na morju, v gorah, ob rekah, na potovanjih. Veliko časa preživimo na poti z avtomobili, avtodomi, avtobusni, vlaki, letali ...…

Pravilno je ločevanje po posameznih materialih

Kategorija: Eko in bio
Junij 22, 2017
Embalaža je postala del našega vsakdana. Prav tako njeno pravilno ločevanje. A pogosto naletimo na embalažo, ki ni izdelana zgolj iz enega materiala, pač pa iz več materialov in to celo takih, ki ne spadajo v isti zabojnik ali vrečo. Kaj naredimo v tem…

Kupujmo in odlagajmo z glavo

Kategorija: Eko in bio
Junij 20, 2017
Izdelki so danes drugače pakirani kot pred desetimi leti. Enote so manjše in embalaža je bolj všečna. Predvsem pa je je veliko več. Odgovornost nas kupcev je, da najprej premislimo, kaj kupujemo. In naš skupni cilj je, da je odpadkov čim manj. Če pa ti…

Dom brez odpadkov

Kategorija: Eko in bio
May 12, 2017
Pogovor s Katjo Sreš iz društva Ekologi brez meja nas je še dodatno opomnil, kaj vse še lahko, poleg recikliranja odpadkov, naredimo za našo naravo. Drobni koraki prinašajo velike spremembe in njim nasproti stopami vsakič, ko se odrečemo nepotrebni embalaži,…

Lasten vrtiček ni le modna muha, je nuja

Kategorija: Eko in bio
April 11, 2017
Hrana postaja strateška dobrina, saj zajema tako varovanje zdravja ljudi kot tudi varovanje okolja. V osnutku Resolucije o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva je zapisano, da postaja zagotavljanje nacionalne in globalne…

Pozor(!)ni na okolje

Kategorija: Eko in bio
Marec 06, 2017
Namen akcije Pozor(!)ni na okolje je osveščati partnerji o pravilnem ravnanju z okoljem, opozarjati na nepravilnosti pri vsakdanjem odnosu do okolja in spodbujati k razmisleku o tem, kaj lahko za okolje stori vsak posameznik. Ambasador kampanje, Boštjan…

Zdravi, ekološki pridelki

Kategorija: Eko in bio
Januar 23, 2017
Kot porabniki se vsakodnevno srečujemo z veliko izbiro izdelkov. Tudi trg ponudbe in povpraševanja po ekološko pridelanih živilih se je v zadnjem času spremenil in razvil. Na policah trgovin so se zgodile pomembne spremembe. Hipermarketi, drogerije,…

Zakaj je pomembno, da odpadke oddajamo ločeno?

Kategorija: Eko in bio
Januar 13, 2017
Zelo pomembno je, da s pravilnim ločevanjem omogočimo reciklažo čim več odpadkov, saj lahko le na ta način ponovno uporabimo nastale surovine. Napačno odlaganje odpadkov med drugim lahko predstavlja veliko nevarnost za okolje in zdravje ljudi. Odpadna…

Reciklirajmo odpadne materiale, ohranjajmo naravne vire

Kategorija: Eko in bio
Januar 11, 2017
Na Zemlji od nekdaj vse kroži. Vse ima svoje mesto in svoj namen. Vse je v naravnem ravnovesju. No, bilo je v ravnovesju, dokler človek ni začel pretirano izkoriščati naravne vire, ki se ne morejo dovolj hitro obnavljati v tolikšnih količinah, kot jih mi…

Kreativnost okoljsko osveščenih dijakov: stare kravate za rock in EKOsveče za praznične dni

Kategorija: Eko in bio
December 22, 2016
Okoljska odgovornost na slovenskih srednjih šolah, ki sodelujejo v Goodyearovi kampanji Pozor(!)ni za okolje, narašča. To kaže Anketa o okoljskih aktivnostih šol*, ki v letošnjem šolskem letu sodelujejo v projektu. Glas letošnje kampanje Boštjan Gorenc –…

Zanimiva dejstva o plastenkah

Kategorija: Eko in bio
September 26, 2016
Vemo, da je odpadne plastenke PET mogoče predelati in iz njih izdelati nove plastenke z enakim namenom uporabe. Z doslednim in pravilnim ločevanjem vedno in povsod poskrbimo, da ne bodo obremenjevale okolja, pač pa bodo vir surovine za nove izdelke. Katja…

Spodnje perilo iz bambusa

Kategorija: Eko in bio
Junij 26, 2016
Med ekološko osveščenimi potrošniki, ki zavestno skrbijo za svoje dobro počutje in zdravje, postaja perilo iz bambusa vse bolj iskano. Bambus navdušuje s svojimi odličnimi lastnostmi, perilo iz bambusa je zdravo, prijetno za nošenje ter okolju in uporabniku…

Kmetje in čebelarji – naši partnerji

Kategorija: Eko in bio
Februar 15, 2016
Ni prijetno spremljati novice po različnih medijih, kako je ta ali ona hrana takšna ali drugačna, kaj vse se nahaja v medu in v propolisu, kaj najdemo v mesnih izdelkih in še in še. Dobiš občutek, da so se vsi zarotili proti tebi, da komaj čakajo, da te…

Ekološko obnašanje tudi na cesti

Kategorija: Eko in bio
Januar 21, 2016
Potrebujemo vozila z učinkovito porabo goriva, vlaganje v sistem javnega prevoza in reciklažo že uporabljenih delov Dobra večina slovenskih predstavnikov milenijske generacije (62,1 %) je prepričana, da bi morala biti v središču trajnostnih prizadevanj…
Jan 15, 2016 2392

Skrb za okolje tudi na cesti

Pritiski na gumarsko in avtomobilsko industrijo so vse večji. Raziskava…
Dec 09, 2015 2484

Novoletne zaobljube za manj odpadkov

Katja Udovič, Unirec, d. o. o. Pred vrati so božično-novoletni prazniki, ki jih ponavadi…
Default Image
Dec 09, 2015 2503

Krožno gospodarjenje in veseli december

Vedno znova krasimo drevesce, jelko ali smrečico. In če so si drevesca vsako leto bolj…
Oct 25, 2015 2530

Trgovska pogajanja

Nekaj več kot leto je tega, kar so slovensko in evropsko javnost vznemirile informacije o…
Oct 13, 2015 2682

Stara plastenka za nov inkubator

To jesen se že drugič začenja vseslovenski ozaveščevalno-humanitarni projekt Jaz, ti mi,…
Sep 19, 2015 2454

Ločujmo odpadke tudi v novem šolskem letu

Ločujmo odpadke tudi v novem šolskem letu Septembra so vrata ponovno odprle osnovne in…
Aug 29, 2015 2950

Zelena arhitektura

Besedna zveza zelena arhitektura se nam zdi samoumevna, saj arhitekturo razumemo kot…
Aug 25, 2015 2705

Na prvem mestu je skrb za človeka in naravo

Katarina Kimovec Kako poskrbeti za čisto perilo, a ne ogrožati lastnega zdravja in…
Aug 20, 2015 2715

Pritiski na gumarsko in avtomobilsko industrijo

Raziskava "ThinkGoodMobility", ki jo je med bodočimi slovenskimi znanstveniki, inženirji…
Jul 14, 2015 2552

Ločujmo odpadke tudi na piknikih in dopustu!

Katja Udovič, Unirec d.o.o. Vsako leto težko pričakujemo sproščene počitniške dni, ko se…
May 13, 2015 2854

Barbio's, vrhunski zelenjavni in zeliščni eko izdelki

Z Barbaro Meža, ustanoviteljico podjetja Barbio's, smo se pogovarjali o njihovih…
Default Image
Apr 08, 2015 3042

Biološka čistilna naprava

Odstranjevanje odpadnih voda je na področjih, kjer se ne bo gradilo javno omrežje, zaradi…
Apr 08, 2015 3080

Kam gredo naša zdravila?

Farmakološko aktivne snovi (FAS) so heterogena skupina snovi, sestavljena predvsem iz…
Apr 08, 2015 3439

Medovite rastline

Spominjam se, kako smo v rosni mladosti brez televizorja in računalnikov z odprtimi usti…
Mar 14, 2015 2803

Živimo zaradi ekosistemskih storitev

Naravno okolje ustvarja vire, ki omogočajo naše življenje, torej hrano, vodo, zrak,…
Mar 10, 2015 3359

Lokalno in ekološko je bolj zdravo

Kot porabniki se vsakodnevno srečujemo z veliko izbiro izdelkov. Tudi trg ponudbe in…
Feb 17, 2015 3511

Darila z dodano vrednostjo

Bojana Zmazek Mesec, voditeljica in ustanoviteljica centra Znanje iz narave SOWELU je s…
Nov 11, 2014 3218

Globalizacija oblikovanja

Zadnje čase je moderno, da študentje želimo pobegniti v tujino. Poznam jih veliko, ki se…
Oct 13, 2014 3371

Prednosti, ki jih nudi les

Drevesa so na zemlji že milijone let in so bistveno starejša od človeka. To pomeni, da je…
Sep 15, 2014 3210

Čiščenje odpadnih voda na naraven način

Rastlinske čistilne naprave so...Ustrezne so za vikend hiše in turistične objekte, kjer…
Jul 10, 2014 4251

Ekosistemske storitve

Človek se uči vse življenje. Tako sem ne dolgo tega izvedel za »ekosistemske storitve«.…
Jun 25, 2014 3292

Razvoj EKO potrošnje

Družba GfK Slovenija spremlja trende na področju razvoja kupcev in ker v zadnjem času EKO…
Apr 11, 2014 3752

Sonce greje ... najceneje!

Koliko bolj srečne se počutimo, če sije sonce, če je le malo oblačkov na nebu, če je vse…
Mar 20, 2014 5307

Naravna oblačila

Oblačila za nežno otrokovo kožoZaradi zavedanja o vse večjem onesnaževanju in uporabi…
Feb 12, 2014 5036

Strup, ki ga oblečemo

Veliko je že bilo prelitega črnila o tem, kako strupena so naša oblačila. Večina jih naj…
Dec 05, 2013 7363

Naravni čistili - kis in limona

Naravni čistili – kis in limonaKis je vsestransko in povsem naravno čistilo. Vse kar…
Nov 29, 2013 3873

Ekovrtovi

Že tretje leto zapored je Inštitut za trajnostni razvoj izvedel program Šolski ekovrtovi,…
Nov 18, 2013 5128

Najmočnejša rastlinska vlakna

NAJMOČNEJŠA RASTLINSKA VLAKNA Star slovenski rek dokazuje, da je bila v časih naših…
Nov 01, 2013 4307

Živeti čisto in zdravo

S tem, da vzdržujemo lastno čistočo, našega okolja v katerem živimo in naših oblačil s…
Sep 20, 2013 4588

Eko hiše

Živeti z naravoEko hiše so način življenja Izraz »eko« naj bi označeval nekaj okolju…
May 13, 2013 3281

Neprecenljiva pomembnost ekoloških živil

Zdravje, ki je osnova vsega dobrega v življenju, se začne pri prehrani. Kalček v svojih…
Mar 22, 2013 2118

22. marec - svetovni dan voda!

Svetovni dan voda, letos v znamenju mednarodnega leta sodelovanja na področju voda…
Jun 19, 2012 1972

Na poti »zelenega« slehernika

Glavna tema letošnjega svetovnega dneva varstva okolja je Zeleno gospodarstvo. Izkušnje…
May 31, 2012 6516

Varuhi semen skrbijo, da stare, avtohtone in udomačene sorte ne bodo odšle v pozabo

Eko Vila O pomenu pestrosti in vrednosti starih sort kulturnih rastlin za lokalno…
Apr 10, 2012 2252

Trnova, a zadovoljna pot do samooskrbe

S težavami zagotavljanja prehranske varnosti se v Sloveniji in v svetu v zadnjem času…
Feb 27, 2012 2023

Z ekološko pridelanim ječmenom do boljšega imunskega sistema

Dr. Yoshihide Hagiwara, znanstvenik, inovator in ustanovitelj enega največjih…
Jun 23, 2011 2980

Varovanje pred svetlobnim onesnaževanjem v Sloveniji

Andrej Mohar in Erika Pogačnik Zemlja iz dneva v dan postaja svetlejša. Ko se znoči,…
Jun 02, 2011 3058

Ekološka živila: edini odgovor je DA

Bojan Petkovšek Vse, kar potrebujemo, najdemo v živilih, ki so pridelana in predelana…