Plastika za enkratno uporabo se tihotapi nazaj

Koronakriza je v velikem delu sveta spodnesla ambicije za zmanjšanje uporabe plastike za enkratno uporabo. »Izredne« razmere izkoriščajo tako posamezniki, ki spet smetijo, kolikor in kjer jih je volja, kakor podjetja, ki želijo prodati več svojih izdelkov.

Pritiskom industrije sledijo nekateri trgovci, ki so potrošnikom prepovedali uporabo lastne embalaže za živila in druge izdelke.

Veriga kavarn Starbucks je npr. prepovedala uporabo povratnih lončkov za kavo, ki jo prodaja le še v lončkih za enkratno uporabo.

Še dlje so šli ponekod v ZDA, kjer so nekatere zvezne države in mesta prepovedali vrečke za večkratno uporabo na podlagi zavajajočih člankov, da so te vrečke bolj tvegane za širjenje covida-19 kot plastične. Kalifornija, ki je uporabo plastičnih vrečk prepovedala leta 2016, je ob pritisku tamkajšnjih združenj trgovcev z oblačili in živili sprejela odlok, ki trgovinam dovoljuje uporabo plastičnih vrečk naslednjih 60 dni.

Vendar, če je nekaj zavito v plastiko, še ne pomeni, da je neoporečno. Prepričanje o varnosti plastike ne temelji na znanstvenih dokazih, ampak se napaja iz strahu posameznikov.

Trenutne razmere so tako odličen poligon za lobistične pritiske industrije plastike. Zato moramo imeti v mislih predvsem to, da lahko koronakrizo izkoristimo tudi kot priložnost za vzpostavitev sistema, ki bo deloval v dobro ljudi in okolja.

Ostali članki iz teme EKOLOGIJA

Aug 18, 2020 146

Ko odpadne plastične vrečke in pločevinke postanejo športni dresi

Boj proti tekstilnim odpadkom je v polnem zamahu, še posebej v svetu mode. Po ocenah se…
Aug 17, 2020 156

Reciklaža po morsko: zavržene ribiške mreže so postale oblačila

Samo en planet imamo in kar 70 odstotkov ga prekrivajo oceani in morja. Človek bi…
Jul 13, 2020 158

Poletno ekološko branje

Že imate izdelan poletni seznam knjig, ki jih želite letos prebrati? Naj vam tudi mi…
Jul 03, 2020 163

Svetilke iz praznih pločevink

Le kaj je lepšega, kot topel poletni večer, ki ga preživite pod zvezdnim nebom. Naj za…
Jun 30, 2020 135

Prešiti jeans znova zaživel

V zagorskem VDC-ju so pripravili predstavitveni dogodek projekta, ki ga simbolično…