Reciklirajte ali ponovno uporabite

Večina steklenic je izdelanih iz trajnih materialov, kot so pesek, natrijev karbonat in apnenec, ki se lahko razgradijo in reciklirajo. Preden jih odvržete v koš namenjen za recikliranje steklenic, pa se lahko z njimi tudi pozabavate in ustvarite kakšen zanimiv umetniških izdelek.

Tia Kemperle

Steklenice za recikliranje so najpogosteje prozorne, rjave ali zelene barve. Običajno so vse steklenice, ki jih uporabljamo za hrano in pijačo, primerne za reciklažo, medtem ko nekateri stekleni izdelki - zaradi vsebnosti določenih materialov ali ker so narejene tako, da so odporne proti vročini - niso narejeni za recikliranje. Ampak ne skrbite, tudi te, ki jih ni mogoče reciklirati, lahko ponovno uporabite za kak drug namen.

Neprimerne za recikliranje so tudi steklenice, ki so iz kristala ali keramike (npr. nekatre vaze). Ti materiali se ne zlomijo enostavno, zato se tudi za te domislite, kako bi jih lahko na drugačen način uporabili oz. z njimi okrasili vaš dom ali okolico. Potrebovali boste le dobro idejo in nekaj umetniške žilice.

Preden v koš vržete steklenico, iz nje odstranite kovinske ali plastične pokrove ter poskrbite, da jih vržete ločene v zabojnik. Še preden pa steklenico zavržete, jo očistite oz. s toplo vodo sperite vse ostanke ali umazanijo.

Nekaj idej
Steklenice lahko uporabite na več načinov. Vanje lahko shranite suha živila, kot so oreščki, sladkor, moka, kosmiči ... Napolnite jih, označite z nalepko in postavite v kuhinjo oz. v shrambo. Iz steklenice je mogoče narediti tudi svečnik, saj lahko svečko postavite v vrat steklenice, če želite, pa lahko vanjo položite tudi šopek cvetja in vam služi kot lepa vaza. Tisti z bolj ustvarjalno dušo pa si lahko zastavite izziv in ustvarite prečudovit mozaik iz majhnih koščkov raznobarvnega stekla. Le na varnost nikar ne pozabite!

Ostali članki iz teme EKOLOGIJA

Jun 20, 2020 39

Počitnice v naravi

Letošnje šolsko leto se počasi izteka, kar seveda najbolj veseli učence, in verjetno tudi…
May 31, 2020 324

Naučimo že naše najmlajše

Se zavedamo, da smo mi tisti, ki odločamo, kakšen svet bomo zapustili našim otrokom?…
May 09, 2020 15

Morja prepolna zaščitne opreme

Morda se je svet v zadnjih mesecih obrnil na glavo, a nekaj ostaja nespremenjeno: odnos…
Apr 13, 2020 148

Prednosti naravne kozmetike

Naravna kozmetika je alternativa klasičnim kozmetičnim izdelkom, v katerih običajno…
Apr 12, 2020 18

Kupovati ali ...?

Če imate občutek, da se je svet kar malce ustavil, potem niste edini. Javno življenje se…