Naučimo že naše najmlajše

Se zavedamo, da smo mi tisti, ki odločamo, kakšen svet bomo zapustili našim otrokom? Starši, učitelji, prijatelji, družba nasploh, mora biti vzor našim najmlajšim. Če jim bomo pokazali, kako naj spoštujejo in ohranjajo naravo, nas bodo posnemali in ohranjali svet lep in čist.

Tia Kemperle

Kako najlažje otroke naučimo dejstva o našem okolju? Zgolj branje knjig in učenje na pamet ne bo obrodilo veliko sadov, saj se mnogi hitro naveličajo listanja strani, na katerih je pogosto predolga in preobširna vsebina, predstavljena na dolgočasen, otroku nič kaj prijazen način. Pragmatično jim je potrebno predstaviti ideje o našem planetu, ekologiji, jih seznaniti z recikliranjem, ponovno uporabo, s posledicami onesnaževanja ... Le tako jih bomo naučili, da bodo že mladi znali ločiti med tistim kar je prav in kar je narobe.

Če se sprašujete, kako otrokom čim bolj približati naravo in skrb zanjo, vam ponujamo nekaj nasvetov. Eden med njimi je ta, da prenehamo dolgoveziti in besedičiti na dolgo in široko o temah, ki se nanašajo na okolje. Verbalne lekcije bodo hitro potonile v pozabo, zato je bolje, da uporabimo vizualne pripomočke, s katerimi jim bomo vsebino približali lažje in na bolj zabaven način. Pokažite jim slike, video posnetke, igrajte se z njimi kvize in rešite kakšno križanko, ki ima v geslu koristen napotek za varovanje rastlin ali živali.

Drug način je, da se z otrokom odpravite na sprehod v naravo, na kmetijo, v bližnji park. Tako bodo naši najmlajši spoznali in občudovali lepote, ki jih nudi naše okolje, naš planet. Spodbujajte jih, da zbirajo liste, zasadijo kakšno rožico, primerjajo živali med sabo ...

Otroka naučite, kako naj recikliraja, kako naj prepreči kopičenje odpadkov, z njim se odpravite v trgovino, kjer prodajajo živila brez embalaže, pokažite mu izdelek, ki ste ga ustvarili iz starih materialov ... Ali še bolje – ustvarite ga skupaj z njim.

Pojasnite mu, zakaj je tako zelo pomembno, da se luči v sobah ugašajo, kadar ni teme in zakaj je dobro, da se voda med ščetkanjem zob zapre. Naj tovrstna pravila postanejo del vsakdana. Če jih bodo naši najmlajši člani družine dosledno upoštevali, jih nagradite ter s tem poskrbite, da bodo s to navado nadaljevali tudi v bodoče.

Ostali članki iz teme EKOLOGIJA

Dec 09, 2019 93

Eko darila

Se sprašujete, kaj bi letos podarili vašim najbližjim? Iščete ideje, s katerimi bi jih…
Sep 13, 2019 159

Eko in zdravo tudi po 18. Ekoprazniku

V soboto, 7. 9. 2019 je na Ljubljanski tržnici na Pogačarjevem trgu že osemnajstič…
Jun 16, 2019 215

Naučimo že naše najmlajše

Se zavedamo, da smo mi tisti, ki odločamo, kakšen svet bomo zapustili našim otrokom?…
Mar 17, 2019 344

Reciklirajte ali ponovno uporabite

Večina steklenic je izdelanih iz trajnih materialov, kot so pesek, natrijev karbonat in…
Mar 17, 2019 286

Zaključek operacije Novo rojstvo

Januarja lani je v Zasavju zaživel nov ekološki projekt Novo rojstvo, ki je simbol nečesa…