Naučimo že naše najmlajše

Se zavedamo, da smo mi tisti, ki odločamo, kakšen svet bomo zapustili našim otrokom? Starši, učitelji, prijatelji, družba nasploh, mora biti vzor našim najmlajšim. Če jim bomo pokazali, kako naj spoštujejo in ohranjajo naravo, nas bodo posnemali in ohranjali svet lep in čist.

Tia Kemperle

Kako najlažje otroke naučimo dejstva o našem okolju? Zgolj branje knjig in učenje na pamet ne bo obrodilo veliko sadov, saj se mnogi hitro naveličajo listanja strani, na katerih je pogosto predolga in preobširna vsebina, predstavljena na dolgočasen, otroku nič kaj prijazen način. Pragmatično jim je potrebno predstaviti ideje o našem planetu, ekologiji, jih seznaniti z recikliranjem, ponovno uporabo, s posledicami onesnaževanja ... Le tako jih bomo naučili, da bodo že mladi znali ločiti med tistim kar je prav in kar je narobe.

Če se sprašujete, kako otrokom čim bolj približati naravo in skrb zanjo, vam ponujamo nekaj nasvetov. Eden med njimi je ta, da prenehamo dolgoveziti in besedičiti na dolgo in široko o temah, ki se nanašajo na okolje. Verbalne lekcije bodo hitro potonile v pozabo, zato je bolje, da uporabimo vizualne pripomočke, s katerimi jim bomo vsebino približali lažje in na bolj zabaven način. Pokažite jim slike, video posnetke, igrajte se z njimi kvize in rešite kakšno križanko, ki ima v geslu koristen napotek za varovanje rastlin ali živali.

Drug način je, da se z otrokom odpravite na sprehod v naravo, na kmetijo, v bližnji park. Tako bodo naši najmlajši spoznali in občudovali lepote, ki jih nudi naše okolje, naš planet. Spodbujajte jih, da zbirajo liste, zasadijo kakšno rožico, primerjajo živali med sabo ...

Otroka naučite, kako naj recikliraja, kako naj prepreči kopičenje odpadkov, z njim se odpravite v trgovino, kjer prodajajo živila brez embalaže, pokažite mu izdelek, ki ste ga ustvarili iz starih materialov ... Ali še bolje – ustvarite ga skupaj z njim.

Pojasnite mu, zakaj je tako zelo pomembno, da se luči v sobah ugašajo, kadar ni teme in zakaj je dobro, da se voda med ščetkanjem zob zapre. Naj tovrstna pravila postanejo del vsakdana. Če jih bodo naši najmlajši člani družine dosledno upoštevali, jih nagradite ter s tem poskrbite, da bodo s to navado nadaljevali tudi v bodoče.

Ostali članki iz teme EKOLOGIJA

Jun 20, 2020 39

Počitnice v naravi

Letošnje šolsko leto se počasi izteka, kar seveda najbolj veseli učence, in verjetno tudi…
May 31, 2020 324

Naučimo že naše najmlajše

Se zavedamo, da smo mi tisti, ki odločamo, kakšen svet bomo zapustili našim otrokom?…
May 09, 2020 15

Morja prepolna zaščitne opreme

Morda se je svet v zadnjih mesecih obrnil na glavo, a nekaj ostaja nespremenjeno: odnos…
Apr 13, 2020 148

Prednosti naravne kozmetike

Naravna kozmetika je alternativa klasičnim kozmetičnim izdelkom, v katerih običajno…
Apr 12, 2020 18

Kupovati ali ...?

Če imate občutek, da se je svet kar malce ustavil, potem niste edini. Javno življenje se…