Domov LepotaHigiena Odpravite karies, preden bo prepozno

Odpravite karies, preden bo prepozno

5 ogledov

Karies je zelo pogosto ustno obolenje, ki ga lahko s pravilno ustno higieno in z uživanjem zdrave hrane tudi preprečimo. Zobni karies se pojavlja v vseh starostnih obdobjih in ga lahko opazimo že pri dojenčkih. Pravočasno odkrivanje in zdravljenje kariesa je ključno za ohranjanje ustnega zdravja, zato so redni obiski pri zobozdravniku zelo pomembni.

Med dejavniki, ki povzročajo karies, je najpomembejši ravno slaba ustna higiena. Nabiranje ostankov hrane na zobeh omogoča razrast ustnih bakterij. Kislinski presnovki bakterij pa so v prvi vrsti odgovorni za poškodbe zobnega tkiva. Karies je pravzaprav demineralizirano, zmehčano ali pa propadlo zobno tkivo, ki je naseljeno z ustnimi bakterijami. Zato kariesu pravimo tudi zobna gniloba.

Zobna gniloba oz. karies lahko prizadane le površino zoba, lahko pa sega tudi globoko v zob in prizadane zobni živec in žile. Globja kot je zobna gniloba, bolj izrazita je bolečina, ki jo povzroča kariozni zob.

Začetne, zelo povrhnje kariozne spremembe se lahko tudi same zazdravijo. Zato je potrebna redna in pravilna ustna higiena z uporabo zobnih past, ki vsebujejo fluor. Fluor namreč mineralizira zob, ki tako postane bolj čvrst in odporen na napredovanje kariesa.

Ko pa zobna gniloba napreduje, taki ukrepi niso več učinkoviti. Tedaj je potrebno zdravljenje pri zobozdravniku. Zdravljenje ponavadi vključuje odstranitev zobne gnilobe in nadomestitev manjkajočega zoba z zobno zalivko.

Če zobna gniloba prizadene notranjost zoba, je poleg omenjenega potrebno opraviti še zdravljenje zobnih korenin ali pa celo izdrtje zoba.

Zobna gniloba lahko prizadane vsak zob, so pa pogosteje prizadeti tisti zobje, ki jih težje ščetkamo ali pa imajo bolj neravno površino, na primer ličniki in kočniki. Začetni karies sami težko prepoznamo, saj se ga prepozna le po nežni, belkasto spremenjeni barvi zobne sklenine. Kasneje karies pridobi rumeno, celo rjavo ali črno barvo in je prepoznava lažja.

Zdravljenje kariesa je nujno, saj sicer bolezen vodi v propad zoba. Redni obiski pri zobozdravniku so tako ključni za zgodnjo prepoznavo in zdravljenje kariesa. Prav tako pa je izjemno pomembno redno ščetkanje zob in nitkanje medzobnih prostorov.

Za ščetkanje zob se priporoča mehka zobna krtačka, ki ne poškoduje dlesni. Zobe je potrebno ščetkati dvakrat dnevno, nitkanje pa se priporoča enkrat dnevno, in sicer po večernem umivanju zob. Pomembna je tudi pravilna tehnika ščetkanja zob, od dlesni proti zobu. Prav tako je potrebno pravilno uporabljati zobno nitko, da medzobne prostore dobro očistimo in pri tem ne poškodujemo dlesni. O pravilni uporabi zobne krtačke in nitke vas bo ob pregledu podučil zobozdravnik.

V zobozdravstveni ambulanti zobozdravnice Urške Kralj Milošević, dr. dent. med. lahko opravite brezplačni prvi pregled in prijazno vam bodo svetovali glede preventive in ustreznega zdravljenja.

Na pregled se lahko naročite po telefonu 041 339 000 ali po elektronski pošti na narocanje@estetika-milosevic.si.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi