Domov LepotaHigiena Vaginalna vnetja – zakaj se razvijejo?

Vaginalna vnetja – zakaj se razvijejo?

20 ogledov

Sluznico nožnice in vulve naseljujejo različni mikroorganizmi, med njimi je največ probiotikov – (dobrih) bakterij vrste Lactobacillus. Probiotiki skrbijo za ravnovesje nožnične mikroflore – proizvajajo mlečno kislino, s katero v nožnici vzdržujejo okolje, ki je za ostale, v nožnici normalno prisotne mikroorganizme (glive in bakterije), neugodno. Kislo okolje s pH med 3,5 in 4,5 preprečuje njihovo prekomerno razmnoževanje. Ravno tako preprečuje kolonizacijo mikroorganizmov, ki v nožnico zaidejo od zunaj.

Kako nastane vnetje?

Ko se kislo okolje v nožnici spremeni, najpogosteje se to zgodi ob stresnih stanjih, padcu imunske odpornosti, hormonskih spremembah ter obremenjevanju spolovila z izločki in alergeni, dobijo škodljivi mikroorganizmi priložnost za nenadzorovano razmnoževanje. Zdravo ravnovesje med mikroorganizmi se poruši, pojavijo se simptomi vnetja – pogosto pride do istočasnega vnetja zunanjega spolovila in nožnice (vulvo-vaginalno vnetje).

Mikroflora genitalnega področja se lahko poruši zaradi zunanjih dejavnikov. Izpostavljamo tri najbolj nevarne oz. pogoste vzroke:

  • Prekomerno umivanje

Neustrezna higiena, kamor sodi tudi prekomerno umivanje intimnega predela (zadostuje enkrat dnevno, med menstruacijo dvakrat), zlasti z odišavljenimi in močno penečimi sredstvi, ki niso namenjeni negi spolovil, lahko povzroči vnetje.

Izpiranje za nožnico ni koristno oziroma je škodljivo – voda spere iz nožnice zaščitno sluz in uniči kislo okolje ter s tem oslabi njeno naravno obrambno sposobnost – škodljivi mikroorganizmi se razmnožijo in povzročijo vnetje.

  • Vložki iz sintetičnih materialov

Sintetični materiali niso vpojni in ne prevajajo toplote. Zaradi teh dveh lastnosti je koža pod vložkom iz sintetičnega materiala ves čas pregreta in podvržena visoki vlažnosti. Takšne razmere pod vložkom zadostujejo, da se koža vname, poleg tega pa ustvarijo pogoje za razraščanje škodljivih mikroorganizmov, ki lahko povzročijo vnetje. Vložki, če niso iz naravnih materialov, so tudi lahko prepojeni s kemičnimi snovmi (dišave, barvila in druge snovi), ki lahko povzročijo draženje in vnetje.

  • Antibiotična terapija

Med dejavnike tveganja za razvoj vnetja spolovil sodi tudi uporaba nekaterih zdravil, med njimi izstopa uporaba antibiotikov. Le-ti poleg patogenih bakterij neselektivno ubijajo tudi »dobre« bakterije – probiotike, ki so za ohranjanje zdravja ženskih rodil ključne.

Poleti je nevarnosti več

Poletje prinaša še več dejavnikov, ki lahko doprinesejo k porušenju ravnovesja v intimnem področju, zato je toliko bolj pomembno, da takrat posvetimo večjo pozornost intimni negi, še posebej med menstruacijo. Z uporabo higienskih izdelkov kožo intimnih predelov izpostavimo zelo zahtevnim razmeram: težko pride do zraka, prekomerno je navlažena, pregreva se in drgne ob vložek. Take okoliščine sprožijo učinek tople grede, ki oslabi obrambno sposobnost kože proti škodljivim mikroorganizmom, zato infekcije niso redke.

Kako lahko ukrepamo preventivno, da se težavam izognemo?

Ginekologi svetujejo, naj se držimo naslednjih priporočil:

  • za intimno nego uporabljajmo dokazano neškodljive in po možnosti naravne izdelke,
  • izogibajmo se nošenju pretesnih oblačil in sintetičnega spodnjega perila,
  • uporabljajmo samo bombažne higienske vložke in tampone ter poskrbimo za njihovo redno menjavo.

Najboljša izbira so bombažni vložki

Vrednosti naravne nege za žensko telo in kožo smo se v Tosami zavedali že precej prej, preden se je predramil trg in pričel glasneje govoriti o pomenu bombaža in drugih naravnih materialov. Udejanjili smo jih v prestižni blagovni znamki Natura Femina.

Vložki in tamponi Natura Femina so v celoti izdelani iz bombaža, zato so prava izbira za ženske, ki se zavedajo njegove neprecenljive prednosti. Izdelki ne vsebujejo klora, parfumov in barvil ter drugih dodatkov, so dermatološko testirani in kompatibilni fiziološki vrednosti pH nožnice. Prav tako dokazano preprečujejo iritacije ter alergije.

 

Naročnik oglasa je TOSAMA d.o.o.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi