Domov LepotaLepota Krcne žile

Krcne žile

2 ogledov

Estetska in zdravstvena težava
Ste vedeli, da je v človeškem telesu od 80.000 pa kar do 100.000 kilometrov žilnega sistema, ki ga sestavljajo vene, arterije in kapilare? Zato niti ni presenetljivo, da se pojavlja precej težav, povezanih z njimi. S krčnimi žilami naj bi se na primer soočala približno petina Slovencev, starih od 30 do 60 let. Če ima to zdravstveno težavo že kdo v vaši družini, potem je velika verjetnost, da se ji tudi vi ne boste mogli izogniti. Še posebej, če ste ženska.

O krčnih žilah, vzrokih za njihov nastanek in možnostih zdravljenja smo se pogovarjali s Katjo Knavs iz Centra za bolezni ožilja v Splošni bolnišnici Celje.

Naše žile se združujejo v krvožilni sistem. Ta je sestavljen iz odvodnic ali arterij (do tkiv prenašajo kri bogato s kisikom), manjših arterij, ki jih imenujemo arteriole (prehranjujejo tkivo) ter drobnih žilic – kapilar, ki jih s prostim očesom skorajda niso vidne. Na drugi strani iz perifernih tkiv vodijo drobni kapilarni pleteži, ki se združijo v majhne venule, te pa nato v vene. Po venah prihaja kri brez kisika polna odpadnih snovi nazaj v srce in iz srca v pljuča, da se ponovno obogati s kisikom.
Različna žilna sistema
Arterijski in venski sistem sta si precej različna. Arterije imajo zelo ozek lumen (svetlino žile) in zelo debelo steno, v kateri je ogromno mišic, da lahko prenaša visok krvni pritisk, ki nastane zaradi pulznega delovanja srca. Vene pa imajo zaradi drugih funkcij široke lumne, saj skladiščijo kri. »Kar 60 odstotkov krvnega volumna je v venskem sistemu. Če ima na primer 70 kg težka oseba 5 litrov krvi, to pomeni, da je je kar 3 litre v venskem sistemu. Lastnosti ven sta tudi zelo tanka stena in zaklopke, ki omogočajo, da se kri iz naših nog lahko pretaka le nazaj proti srcu (pri stoječem človeku teče kri navzgor) in uspešno premaguje gravitacijsko silo, zaklopke pa kot nepovratni ventili onemogočajo tok krvi navzdol« je pojasnila zdravnica. Značilnost ven je tudi njihova izjemna sposobnost raztezanja (tudi na njeno 20-kratno velikost).
Venski sistem
Venski sistem sestavljajo povrhnje vene, ki jih lahko vidimo s prostim očesom. (drenirajo kožo – 10 % krvi). »Še posebej, če je človek suh in nima podkožne maščobe, lahko na koži opazi vene, kljub temu, da so te popolnoma zdrave,« je razložila sogovornica. Globoke vene se nahajajo nekoliko globje, pri kosteh in spremljajo arterije v nogah ter drenirajo mišice, medtem ko prebodne ali preforantne vene povezujejo povrhnje z globokimi. Omogočajo nam dvojno varovanje; če en venski sistem odpove, preusmerijo kri v drugega.
Motnje v venskem sistemu
Motnje nastanejo zaradi venske zapore, ki je lahko posledica tromboze ali zunanjega pritiska (tumorji, bezgavke, ciste, kostni odlomki, hematomi …). Prav tako se motnje v venskem sistemu lahko pojavijo zaradi nezadostnosti zaklopk. »Nezadostnost (insuficienca) zaklopk je lahko kongenitalna (prirojena) in je izjemno redka, medtem ko je pridobljena precej pogosta. Z njo se sooča do 40 % žensk in 17 % moških.«
Simptomi venskega popuščanja
Zgodnji simptomi, ki morebiti nakazujejo na vensko popuščanje so bolečina, oteklina, utrujene in težke noge, pojav varic in zelo tankih »spider« metličastih ven, ki so videti kot pajkove nogice. Pri kroničnem venskem popuščanju se lahko pojavi tromboflebitis (vnetje ven) ali lipodermatoskleroza (kožne spremembe pri obolenju ven).
Zaradi otekline je moten metabolizem kože, zato koža ne more normalno delovati, zaradi česar postaja obarvana v rdečo, vijolično in modro, zaradi odlaganja hemosiderina (razgradni produkt hemoglobina) se obarva rjavo, poleg tega pa je koža tudi trša, debelejša in manj odporna na poškodbe. V skrajnem primeru se lahko pojavi celo ulkus – odprta rana, ki predstavlja najresnejšo komplikacijo kroničnega venskega zastoja.

BOLEZNI VEN
Bolezni globokih ven
Težavo predstavlja pojav tromboze, do katere lahko pride zaradi kirurških posegov, daljše imobilizacije, maligne bolezni (rak) ali trombofilije (to so prirojene motnje strjevanja krvi). Prav tako se lahko pojavi globoka venska insufienca ali popuščanje zaradi prirojene slabosti zaklopk, srčnega popuščanja, ledvične odpovedi, ciroze jeter …
Bolezni povrhnjih ven
Med bolezni povrhnjih spada povrhnja venska insufienca, pri kateri gre za nezadostno tesnenje zaklopk, ki zato omogočajo tok krvi navzdol. Posledica tega je lahko pojav varic, otekanje nog, bolečina v nogah, občutek težkih nog in krči, še posebej v nočnem času.

VARICE V NOSEČNOSTI
Varice se v večini primerov pojavljajo pri predstavnicah nežnejšega spola, saj ženski spolni hormon estrogen zadržuje vodo v telesu, posledica tega je povečan volumen krvi v telesu, ki je shranjena v razširjenih venah nog. Ko se vene razširijo preveč, zaklopke ne tesnijo več, zato se kri zadržuje v nogah, ki so najnižja točka na telesu pri stoječem človeku. Težave so pogosto estetske narave, nemalokrat pa se pojavijo še bolečine, nočni krči, otekanje nog, celo vnetja kože (celulitis). V nosečnosti se varice pojavljajo pogosteje kot v ostalih življenjskih obdobjih. Z njimi se sooča okoli 20 % bodočih mamic, saj se volumen krvi med nosečnostjo poveča za približno 50 odstotkov, poviša se tudi nivo estrogena in progesterona, zaradi česar se kri strjuje bolj kot v normalnem stanju. »Da bi preprečili nastanek tromboze, telo poišče rešitev v tem, da poveča volumen krvi v telesu, kri postaja redkejša, trombociti so zato posledično drug od drugega bolj oddaljeni in nevarnost za strjevanje krvi se zmanjša,« pripoveduje Knavsova.

TROMBOZE
Za nastanek globoke venske tromboze so odgovorni različni rizični faktorji, kot na primer podaljšano bivanje v postelji preko 3 dni (običajno se pojavi na intenzivnih oddelkih, ko so pacienti popolnoma negibni), imobilizacija in poškodbe, kirurški posegi (še zlasti ortopedski), že prej omenjena nosečnost, kajenje, debelost, dolgotrajno sedenje ali stanje, fizična neaktivnost, starost, maligne bolezni, trombofilije.
Omenjeno stanje zdravimo s kompresijsko terapijo, nogavicami, povoji, antikoagulanti (za preprečevanje progresije tromba in preprečevanje pljučne embolije). Prav tako z lokalno trombolizo (raztapljanje strdka) in vensko trombektomijo, ki pomeni kirurško odstranjevanje dela vene skupaj s strdkom. Tromboliza in trombektomija se izvajata le izjemoma, ko gre za življenje ogrožujoče stanje.
Tromboflebitis nastaja v povrhnjih venah. Predispozicije so okvarjena vena zaradi povrhnje venske insufience, ostale pa so enake kot za globoke venske tromboze. Ob tem stanju se pojavi bolečina, rdečina, tipna zatrdlina, v kolikor gre za tromboflebitis v varicah, strokovnjaki svetujejo lokalno hlajenje, topično heparinska mazila, kompresijsko terapijo, analgetike, v primeru hude bolečine zaradi tromboflebitisa v varici se lahko odločijo tudi za kirurško odstranitev tromba iz obolele varice.
V kolikor se tromboflebitis pojavi v eni izmed dveh glavnih povrhnjih ven nog, ga zdravijo z antikoagulantnim zdravljenjem, vendar je zdravilo drugo kot pri zdravljenju globoke venske tromboze.

TERAPIJE IN PREVENTIVA
Simptome si lahko olajšamo na več načinov. Knavsova svetuje, da se usedemo ali uležemo ter dvignemo noge nad višino srca, da uporabljamo kompresijske nogavice, delamo vaje za noge (razgibavamo nogo od gležnja navzdol), uporabimo heparin v obliki mazila (sredstvo proti strjevanju krvi), se izogibamo stanju na mestu, izbiramo primerno obutev (visoke pete se odsvetujejo, saj je mišica ves čas skrčena in se ne more sprostiti), se izogibamo vročini (kopelim, savnam), se čim več gibamo, uporabimo nekatera sredstva za lajšanje težav (na primer ekstrakt divjega kostanja). Če je zadeva resnejša, pa je potrebno posegati po bolj invazivnih metodah zdravljenja. »Ena med njimi je skleroterapija, ko pacientu vbrizgamo v veno sredstvo, zaradi katerega nastane v njej vnetje, posledica tega je, da se vena zapre, kasneje pa se zabrazgotini. Na mestu, kjer je bila prej vena, ostane le droben trakec veziva, ki ni več viden. Postopek je primeren za male varice, velike od 2 do 5 mm. Drug način je uporaba venske kirurgije, s pomočjo katere dejansko odpravimo vzrok težav. Zdravimo namreč veno, ki napaja varice, in sicer na več načinov. Lahko podvežemo perforantne vene, odstranimo prizadete vene (flebektomija – odstranitev varice, stripping – odstranitev velike, glavne vene),v zadnjih nekaj letih pa so v uporabi že bolj izpopolnjene novodobne metode, bolj prijazne do pacientov, kot so zapiranje povrhnjih ven s termično energijo, ki jo proizvaja laser ali radiofrekvenčni ablator.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi