Domov LepotaLepota Micelarne vode

Micelarne vode

49 ogledov

Miceli so drobne molekule iz maščobnih kislin, ki se odlično obnesejo pri odstranjevanju ličil, prahu in drugih nečistoč na obrazu. Delujejo kot magnet: ko jih z blazinico vate nanesete na kožo, zaprejo olje in ličila v svoje jedro, s čimer jih je mogoče enostavno odstraniti iz obraza. So izjemno praktične, saj pri tem ne potrebujete niti vode.
SARA SOČAN
Funkcija in zgradba kože
Koža ima več funkcij, in sicer nas ščiti pred izhlapevanjem, snovmi iz okolice, prav tako nas ščiti pred mehanskimi dejavniki iz okolja, skrbi za termoregulacijo, omogoča zaščito pred UV sevanjem, skrbi za imunsko zaščito, opravlja sekretorno funkcijo (znoj, loj in dišavnice) in omogoča zaznavo (čutilo za bolečino, dotik, hlad, toploto in pritisk).
Zgrajena je iz epidermisa na vrhu, dermisa (coris) in podkožja. Keratinociti, korneociti so epidermiodalne celice, specifične za osnovno nalogo kože – zaščito pred zunanjim vplivom na človeški organizem. V sami koži in notranjih organih lahko, le tako zaščiteni, potekajo zapleteni biokemični procesi v konstantnih notranjih pogojih. Seveda pa je sestava, vrsta celic, telesc in struktur ter biokemičnih procesov v koži kot celoti zelo kompleksna in raznovrstna.
Čiščenje kože
»Osnova vsake dobre nege kože je primerna izbira čistilnega sredstva. V preteklosti so bila to mila , ki so po definiciji alkalna , zatem mleka in podobno … Z njihovo uporabo se je tudi površina kože zalkalinizirala, odstranilo se je preveč zaščitne bariere kože, s tem se je porušil optimalen površinski pH kože in spremenila sta se odgovor keratinocitov ter obrambna plast kože. Da se je ta pH ponovno znižal, so začeli uporabljati tonik, razne vodice … V Franciji pa so že pred več kot 10 leti uporabljali micelarne vode z njihovimi znanimi termalnimi vodami. Pravijo, da so jih prve uporabljale francoske manekenke, ki se morajo velikokrat ličiti,« pojasni Nastja Lazar, dr. med. spec. dermatologije.
Čistilno sredstvo mora odstraniti ličila, umazane delce iz okolja, znoj , prekomeren sebum, mikroorganizme in odmrlo plast korneocitov s površine kože, ne da bi poškodovalo ali nadražilo globje plasti. Kadar nanesemo micelarno vodico z gobico ali vato na površino kože, se miceli “odprejo« in sprejmejo umazane delce , ki obležijo na gobici. V bistvu brez vtiranja, drgnjenja kot magnet povlečejo umazanijo stran. »Proizvajalci micelarnih vodic jih danes izdelujejo brez za kožo dražečih parabenov, alkohola in parfumov – vsi so v zadnjih letih poznani kot sestavine, ki naj bi na koži povzročale težave. Parabeni naj bi dolgoročno povzročali spremembe celic, alkohol kožo preveč razmasti, poškodovana je površina korneocitov, dišave pa so povzročiteljice alergij na kontakt, ki so vedno bolj pogoste. Proizvajalci običajno dodajo le rastlinske izvlečke, za katere je znano, da kožo navlažijo, pomirjajo in optimizirajo pH,« razloži sogovornica in doda, da pri micelarnih vodicah ni potrebno niti spiranje z vodo, saj je ta ponekod tako trda, da sama deluje neugodno na kožo.
Micelarne vodice so uporabne za oči in cel obraz, vrat , dekolte. S tem odpade nakup odstranjevalca ličil, mleka za čiščenje in tonika ali osvežilne vodice. Danes so že različni izdelki za različne tipe kože, na vprašanje, kako vemo, kaj naj izberemo oz. katera micelarna vodica je torej najbolj primerna za določen tip kože, pa Lazarjeva svetuje: »Bioderma je francoska linija dermatološke kozmetike, ki je bila gotovo med prvimi pri izdelavi micelarnih vodic in ima vse za različne tipe kože, zatem Avene, La Roche Posay , pa tudi Eucerin, Nivea, Garnier, Loreal jih majo danes na prodajnih policah.«

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi