Domov LepotaLepota Odstranitev pigmentnih znamenj

Odstranitev pigmentnih znamenj

8 ogledov

Z estetsko kirurginjo Barbaro Čokl je tekla beseda o pigmentnih znamenjih na koži, ki lahko predstavljajo zdravstveno ali estetsko težavo. Med drugim je pojasnila, da se jih moramo naučiti opazovati in če vidimo, da se spreminjajo (v obliki, barvi, velikosti, debelini), je bolje obiskati zdravnika.

Zakaj še posebej pogosto ravno poleti govorimo o tem, kako zelo nevarna so kožna znamenja? Je res, da se pojavljajo med drugim tudi zaradi pretiranega izpostavljanja soncu?
Poleti, ko smo manj oblečeni, imamo več možnosti za opazovanje naše kože in tako hitreje zaznamo morebitne spremembe ali pa nas pigmentna znamenja poleti bolj motijo, ker v zimskem času pod oblačili niso vidna. Prekomerno izpostavljanje UV žarkom je gotovo eden od dejavnikov, ki ga lahko štejemo med povzročitelje malignega kožnega raka. To pa ne pomeni, da se sploh ne bi smeli izpostavljati sončnim žarkom. Menim, da je zmernost tista, zaradi katere lahko rečemo, da je zdravo biti na soncu.
Sklepamo lahko, da se poškodbe kopičijo iz leta v leto, saj imamo s starostjo čedalje več kožnih znamenj …
Koža je organ, ki ga lahko poškodujemo tako kot kateri koli drug organ. Izpostavljanje vetru, suhemu zraku, hitro in čezmerno povečanje telesne teže (strije) … privedejo do nepopravljivih poškodb. Prekomerno izpostavljanje soncu poveča tveganje za pojav kožnega raka. Poškodbe se nabirajo in se lahko odražajo šele po mnogih letih.
Poznamo kožna znamenja, pecljate izrastke, lepotične pike, pege, materina znamenja … Katera so tista, ki so najbolj nevarna? So to običajno tista, ki so najbolj estetsko moteča, ali so pa prinašajo težave tudi tista, ki so na videz povsem nedolžna?
Vse, kar ste našteli, je laiku težko razločevati, zato je najpreprostejša metoda opazovanje. Samopregledovanje pigmentnih znamenj po metodi ABCDE (asymetry, border, color, dimension, evolution – začetnice angleških pojmov, ki pomagajo pri odkrivanju sumljivih pigmentnih znamenj), ki pa niso nujno tudi nevarni maligni melanomi, vendar jih je smiselno pokazati zdravniku.

Kdaj svetujete, da se naj odločimo za pregled oz. odstranitev znamenj?
Kot že omenjeno, je pregled smiseln, ko opazite:
• spremembo v obliki, na primer pravilna okrogla oblika se spremeni v asimetrično – nepravilno
• kadar jasni robovi postanejo nejasni oziroma neenakomerni
• kadar se spremeni barva, npr. iz enega odtenka rjave nastane več različnih odtenkov rjave oziroma rdečkaste barve
• kadar se spremeni premer, predvsem če gre za tvorbe, večje od 5 mm
• kadar se spremeni debelina oziroma kadar se znamenje dvigne nad nivo kože.
Pigmentna znamenja odstranjujejo ljudje bodisi zaradi medicinskih bodisi estetskih razlogov … Katerih je več?
Pigmentna znamenja največkrat odstranjujemo iz medicinskih razlogov. Seveda pa lahko moti tudi videz, predvsem na obrazu in takrat jih lahko odstranimo iz estetskih razlogov.
Za kakšen poseg gre in kako dolga je rehabilitacija?
Odstranitev izvajamo v lokalni anesteziji. Poseg običajno traja od deset do dvajset minut, odvisno od velikosti znamenja. Rehabilitacije praktično ni. Kratkotrajno omejeno gibanje svetujemo le, v kolikor se znamenje nahaja na pregibnih mestih in bi lahko prišlo do raztrganja šivov.
Ali potem odstranjena znamenja pošljete v kakšno analizo, da se vidi ali je šlo za kaj bolj nevarnega, ali ne?
V kolikor tudi s pomočjo dermatoskopske preiskave ugotovimo, da gre za več kot tri faktorje, ki znamenja opredeljujejo kot sumljiva, le-ta pošljemo na histološko preiskavo oziroma analizo, s pomočjo katere bolj natančno opredelimo, ali gre za maligno ali benigno tvorbo in ali je bila tvorba v celoti odstranjena.
Komu poseg posvetujete in kakšne koristi prinaša?
Odstranitev pigmentnega znamenja svetujemo, v kolikor ugotovimo, da gre za sumljivo tvorbo. Tudi če se izkaže, da tvorba ni bila maligna, je pacientu v olajšanje zavest, da te tvorbe nima več in se tudi ne more več maligno spremeniti. V primeru, da gre za benigna pigmentna znamenja, ki pacientko oziroma pacienta motijo pri videzu, odstranitev lahko doprinese k večji samozavesti.
Je poletje pravi čas za tak poseg ali je bolje to narediti v mesecih, ko ni takšne vročine?
Glede na to, da danes lahko živimo v temperaturno kontroliranem okolju, kar poleti pomeni, v hladnem in senci, lahko poseg opravimo tudi v poletnem času; je pa gotovo lažje, če za to izberemo drug letni čas.
Je poseg samoplačniški ali če gre za zdravstveno težavo, lahko dobi pacient naročilnico od zdravnika?
Kadar izbrani zdravnik oceni, da gre za sumljivo tvorbo, vsekakor izstavi napotnico in je poseg krit s strani zdravstvene zavarovalnice; kadar pa se pacient za odstranitev odloči zaradi estetskih razlogov, je storitev samoplačniška.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi