7.8 C
Ljubljana
petek, 23 februarja, 2024
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Izberimo pravo zaščito

Poletje je tu in s tem tudi močni sončni žarki. Večina otrok in odraslih se bo pogosteje izpostavljala sončnim žarkom ko se bo igrala na soncu ali ukvarjala s športnimi aktivnostmi na svežem zraku.

Simone Godina, farmacevtka, certificirani zdravstveni trener za problematično kožo in dolgoživost
Preden pa stopimo ven, se moramo zavedati, da je sonce lahko nevarno, zato moramo kožo pred njim zaščititi. Na tržišču je veliko različnih izdelkov z različnimi sestavinami, tako da vlada popolna zmeda, kaj je ustrezno in kaj ne, še posebej, ker mnogi opozarjajo na nekatere zdravju škodljive snovi.
‘Kako torej izbrati prave’? je najpogostejše vprašanje, prav tako kot tudi ‘kateri izdelki so najbolj varni, predvsem za otroke?’

Mehanski in kemični filtri
Sredstva za zaščito proti sončnim žarkom delujejo na več načinov:
– Sredstva, ki blokirajo (sunblock) sončne žarke, naredijo prevleko na koži, ki reflektira/odbija ultravijolične žarke tako UVA kot UVB. Zinc Oxide and Titanium Dioxide sta najpogostejši sestavini in delujeta mehansko tako, da blokirata oziroma odbijata UV žarke na površini kože. Označeni so z SPF (Sun Protection Factor = zaščitni faktor), od številke 15 pa tja do 60, ki ščitijo kožo pretežno pred UVB žarki.
– Sredstva za zaščito proti soncu, pa vsebujejo tudi kemične filtre, ki pa sončne žarke absorbirajo in nevtralizirajo ter na ta način preprečijo njihov prodor v globino kože. Ta kemična zaščita ščiti pretežno pred UVA žarki.
Večinoma imajo sredstva za zaščito proti UV žarkom obe vrsti sestavin, tako mehanske kot kemične filtre. Zato so običajno označeni z oznako “broad spectrum«, kar pomeni širok spekter zaščite.

Danes je veliko vprašanj in skrbi glede kemičnih filtrov zaščite, saj naj bi delovali kot hormonski motilci ali endokrini motilci, ker naj bi sestavine posnemale hormone in aktivirale oziroma zasedale receptorje našim naravnim hormonom v telesu. Lahko pa tudi pospešujejo nastanek prostih radikalov, ki poškodujejo našo kožo in povzročajo celo raka.

Sestavine, ki naj bi nas ščitile pred škodljivimi vplivi sonca pravzaprav povzročajo to, kar želimo z njimi preprečiti. Študija objavljena Aprila 2004v Journal of Chromatography je pokazala, da kemični filtri narejeni za zaščito proti škodljivim UV žarkom prodirajo skozi kožo v naš krvni sistem, po čemer lahko sklepamo, da večkratni nanos teh zaščitnih sredstev in daljše delovanje le-teh na koži, lahko vpliva na naše zdravje.

Številke faktorja zaščite so namenjene temu, da povedo dolżino časa, ki ga lahko prebijemo na soncu, da nas ne opeče. Na primer, če vas sonce opeče po 20 minutah (brez zaščite) potem zaščitni faktor 30 pomeni, da lahko s tem izdelkom, v kolikor smo ga pravilno in v zadostni količini nanesli , ostanemo varni in neopečeni 30 x 20 minut= 600 minut (10 ur).

Nekaj nasvetov, kako izbrati zdrave izdelke za zaščito proti sončnim žarkom zase in za vašo drużino.
1. Poiščite izdelke, ki vsebujejo zinc oxide ali titanium dioxide (zinc oxide povzroča najmanj alergij).
To sta naravni mineralni komponenti, ki blokirata, odbijata sončne žarke. Edina slaba stran je, da sta gosta in bela.
2. Izogibajte se izdelkom z navedbo, da vsebujejo nano delce, ker lahko preveč globoko prodrejo v kožo.
3. Bodite pozorni na oznake, ki označujejo uporabo za dojenčke mlajše od 6 mesecev.
4. Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo sestavine, ki posnemajo estrogen, kot so:
Oxybenzone (benzophenone-3 and 4-methyl-benzylidene camphor 4-MBC), kot tudi ostale derivate, ki so povzročitelji prostih radikalov, kot so : avobenzone, Parsol 1789, dioxybenzone, ethylhexyl p-methoxycinnimate, octyl methoxycinnamate, 2-ethylhexyl salicylate, Trolamine salicylate, homosalate in PABA.
5. Izberite izdelke z oznako: ne vsebuje: avobenzone free, ali PABA free
KREME ZA TELO IN OBRAZ
Veliko je tudi krem za dnevno nego obraza, ki vsebujejo zaščitne faktorje z zgoraj omenjenimi sestavinami. Mnogim se torej postavlja vprašanje ali naj pustijo obraz brez zaščite in tvegajo nastanek pigmenta ali gub?
Nasvet: sestavine, ki delujejo kot pospeševalci nastanka prostih radikalov seveda lahko en del nevtraliziramo z dodatkom antioksidantov, ki morajo biti prisotni že v kremi. S tem povzročimo, da se tako delovanje umiri. Če antioksidante še zaużijemo, je učinek toliko boljši, tako, da vsekakor poleg takih krem priporočamo še użivanje širokega spektra antioksidantov v obliki vitaminov in fitohranil (stres in nenehna napetost in nezadovoljstvo je hujši škodljivec od teh sestavin!)
Priporočljivo je, da za kožo na obrazu uporabljamo dnevne kreme z zaščitnim faktorjem in zvečer nočne kremo z aktivnimi sestavinami. Za telo pa uporabljamo naravna olja in masla, da te sporne sestavine, ki posnemajo hormone, ne nanašamo na celo telo, kar bi bilo na dolgi rok škodljivo. Koža je najtanjša na notranji strani stegen in podlakti ter na trebuhu in prsih, zato tja ne nanašajte redno vsak dan teh sestavin, ker se najbolj vsrkajo.
Priporočljivo je tudi redno razstrupljanje oziroma uživanje takšne prehrane, da se dnevno ti negativni učinki nevtralizirajo in ne kopičijo v jetrih (s čimer bi še dodatno motili presnovo hormonov).

Ste vedeli, da:
– če pijete vodo iz plastenk in nosite oblačila, ki niso iz organskega bombaža, ste izpostavljeni neustreznemu pohištvu in avto prevlekam,ste bolj izpostavljeni okoljskim hormonskim motilcem, kot če se nekajkrat letno namažete s kremo za zaščito proti sončnim žarkom.
– Pozorni bodite na to, ali so določenim zaščitnim sredstvom za sončenje dodani tudi kemični repelenti (za zaščito proti insektom), ki lahko delujejo kot neurotoksini.
– Je priporočljivo kupovati izdelke v obliki kreme za sončenje. Izogibajte se izdelkov v obliki sprejev, pudrov, ker jih s hitrim izhlapevanjem in pršenjem vdihavamo, s čimer prodrejo v dihalne poti in dražijo sluznico.
– Uporabljajte zaščitne faktorje 15 do 30, maksimalno 50. Pri izdelkih 50+ ali še več, so razlike v zaščiti minimalne (med 30 in 50 ni velike razlike, seveda moramo nanesti zadostno količino in debelino).
– Preden uporabite zaščitno sredstvo (še posebej pri otrocih) ga preverite z enostavnim testom: otroku ga nanesite majhno količino na notranjo stran zapestja. V kolikor koža pordeči ali srbi v roku 20 minut, ga zamenjajte za drug izdelek.
PREVENTIVA
Najboljša zaščita proti škodljivim UV žarkom je preventiva:
– Oblecite lahka, bombażna ali lanena oblačila. Danes obstajajo tudi oblačila za otroke in pokrivala, ki vsebujejo UV zaščito. Nosimo klobuke in pokrivala, ki ščitijo tudi vrat, poleg obraza, oči in ušes.
– Za vodne športe ali otroke, ki so radi dolgo v vodi si omislite posebne neoprenske oblekice z UV zaščito, ki pokrivajo večji del telesa.
– Igrajte se v senci ali namestite senčnik. Posebej pazite na dojenčke mlajše od 6 mesecev, katerih koža je tanka in občutljiva in zato nanjo ni primerno nanašati sredstev za zaščito.
– Organizirajte izhode in igro na soncu v času pred 11 ali po 16 uri.
– Nosite polarizirana očala za zaščito oči.
– Namestite zaščitne senčnike na avtomobilska stekla.
– Ustvarite si notranjo zaščito kože z organsko hrano polno antioksidantov. Rumena, rdeča In modra barva v sadju in zelenjavi vsebuje fitokemikalije za zaščito kože in ustvarjanje notranjega zaščitnega faktorja koże (primerno je jagodičevje, granatno jabolko, korenček, marelice, melone, paradiżnik …). V kolikor tega pojeste premalo, sestavine nadomestite s kvalitetnimi prehranskimi dopolnili.
Viri :
Garland, Cedric F. et al. Effect of sunscreens on UV radiation-induced enhancement of melanoma growth in mice. Journal of the National Cancer Institute, Vol. 86, No. 10, May 18, 1994, pp. 798-801.
Larsen, H.R. “Sunscreens: do they cause skin cancer.” International Journal of Alternative & Complementary Medicine, 1994; 12(12): 17-19.
http://www.ewg.org/skindeep/

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

Zadnji članki

PRISTNI OKUSI EVROPE – ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE

Spoznajte kulinarični navdih narave – Pristni okusi Evrope Slovenija je po običajih in tradiciji zelo raznolika dežela, kar se odraža tudi v bogati gastronomski dediščini...

Od kopilota na kolesu do samostojnega kolesarja

Kaj je lepšega od pustolovščin na dveh kolesih? Morda le še to, da lahko s pomočjo kolesarjenja izkušnjo odkrivanja sveta delite še z vašim...

Sanjate o preteku maratona? To je pot do cilja!

Tek je osvojil srca mnogih. Privlači s svojo enostavnostjo in dostopnostjo, hkrati pa nudi obilo koristi za zdravje. Za marsikaterega tekača pa je vrhunec...

Pomemben gradnik našega telesa

Sara Sočan Beljakovine ali proteini so zelo pogosto del našega besednjaka, vendar navadno vemo le to, da jih naše telo potrebuje za svoje nemoteno delovanje....

Nasveti za sijočo in mladostno polt po 30. letu starosti

Zagotovo ste že slišali pregovor, da so trideseta leta nova dvajseta. In čeprav je to lahko res, pa je dejstvo, da se naša koža...

Kolagen – Odkrijte skrivnost neoviranega gibanja brez bolečin

V hitrem ritmu sodobnega življenja je skrb za naše telo pogosto postavljena na stranski tir. A eno je gotovo: ohranjanje naše osnovne mobilnosti je...

Če kruhek pade ti na tla…

Darjan Lapanje  Ko govorimo o prehrani, nikakor ne moremo mimo tistega osnovnega živila, ki že dolga stoletja velja za najpomembnejši del prehrane po vsem svetu....

Zimska oda radosti. Letos žal drugače.

Smučanje ni le šport, ampak prava poezija gibanja. Drsite po snežni belini, zarisujete elegantne loke in se prepuščate ritmu smuči, ki se ubrano zlivajo...

Teden dni do čistega in brezskrbnega doma

Vas ob misli na spomladansko čiščenje stisne ob srcu? Ne obupajte! Čeprav se zdi naloga obsežna, jo lahko z nekaj preprostimi nasveti opravite hitreje...

Zaupljiv odnos z zdravniki je temelj zdravja vaših otrok

Cepljenje proti HPV je varen in učinkovit način za zaščito otrok in mladostnikov pred okužbo s HPV, ki lahko vodi do več vrst raka...