Domov LepotaLepota S pomočjo belilnih luči do bleščečega nasmeha

S pomočjo belilnih luči do bleščečega nasmeha

8 ogledov

Tia Kemperle

Skozi leta zobje navadno začnejo izgubljati svojo naravno belino. Do tega običajno pride zaradi uživanja kave, drugih intenzivno obarvanih pijač in hrane ter kajenja. Nekateri ljudje imajo tudi naravno zabarvane zobe že od otroštva ali zaradi zdravil.

Belilna luč za zobe je tehnološko dovršen svetlobni pospeševalnik za beljenje zob, ki deluje po principu močne halogenske ali LED svetlobe. Ko gel pod vplivom posebne svetlobe doseže zobne madeže jih razgradi in odstrani. Belilna luč aktivira belilni gel in omogoči njegovo delovanje tudi v dentinskem delu zoba. Na ta način se lahko učinkovito pobelijo zobje, pri katerih je bila neučinkovita katerakoli druga metoda beljenja oziroma čiščenja. 

Različni učinki na različna zobovja

Rezultati beljenja so vedno odvisni od posameznikove strukture zob, intenzivnosti in starosti madežev na njih ter njihove naravne barve, zato se dosežene beline zob v naprej ne da zagotoviti. Pri izjemno trdovratni pigmentaciji zobovja ali pri naravno zabarvanih zobeh od rojstva je možno, da bo učinek prvega beljenja minimalen in prav je, da se stranka tega zaveda.

Nekaterim beljenje odsvetujejo

Beljenje zob ima učinek le na naravno sklenino. Porcelan, umetni zobje in plombe se med postopkom beljenja površinsko očistijo, ne pa obelijo. Strankam s porozno-krhkimi zobmi in strankam s kariesom, obolelimi dlesnimi in razpokah v zobeh ter zelo občutljivimi zobmi na hladno, vroče in pekoče se beljenje odsvetuje.

Varnost je ključnega pomena

Kar zadeva varnost tovrstnega beljenja zob, je ključnega pomena kakovost belilne luči, usposobljenost osebja, ki beljenje izvaja in koncentracija belilnih gelov. Varna belilna luč sme prepuščati le hladno svetlobo nizkih valovnih dolžin od 450 do 520 nm in zagotavljati popolno blokado škodljive UV oziroma infrardeče svetlobe. V nasprotnem primeru je tako beljenje škodljivo tako za zobovje kot mehka tkiva v ustih. Vrhunske belilne luči delujejo na nižjih temperaturah kot podobni izdelki, uporabljati pa jih smejo le ustni higieniki in stomatologi ter usposobljene poklicne kozmetičarke. Belilni geli so zasnovani na osnovi peroksida različnih koncentracij. Pri gelih z visokimi koncentracijami, s katerimi delajo stomatologi, je potrebnih več varnostnih ukrepov, medtem ko kozmetičarke delajo z geli z nižjimi koncentracijami zato vsi varnostni ukrepi niso potrebni. Seveda pa ne sme manjkati siceršnja strokovna usposobljenost osebe, ki beljenje izvaja.

Dovzetnost za vnovično pigmentacijo

Zobje so v obdobju nekaj dni po beljenju najbolj dovzetni za ponovno pigmentacijo. Neposredno po beljenju se morate izogibati obarvani pijači in hrani ter nikotinu, sicer se lahko ponovno zabarvajo. Lahko se pojavi tudi zmerna do visoka občutljivost zob, ki pa kasneje mine. Kako dolgo boste obdržali bel in bleščeč nasmeh pa je odvisno od vaših higienskih navad in načina življenja. V povprečju učinek beljenja traja dve leti, ob dosledni higieni zob pa celo do pet let.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi