Domov Odnosi in družinaDružba Nič ne izgubimo, a veliko damo

Nič ne izgubimo, a veliko damo

24 ogledov

Sara Sočan

Vsako leto 14. junija obeležujemo Svetovni dan krvodajalstva, dan, namenjen ozaveščanju o potrebi po varni krvi in krvnih pripravkih ter izkazovanju hvaležnosti vsem prostovoljnim krvodajalcem. Ta dan je priložnost, da poudarimo izjemen pomen krvodajalstva in spodbudimo čim več ljudi, da se pridružijo tej plemeniti dejavnosti, ki rešuje življenja.

Krvodajalstvo je ena najpomembnejših oblik pomoči, ki jo lahko posameznik nudi svoji skupnosti. Kri in krvni pripravki so namreč ključni za številne medicinske posege. Na tem metu velja izpostaviti nujno medicinsko pomoč, saj najrazličnejše poškodbe, ki nastanejo pri, denimo, prometnih in drugih nesrečah, pa tudi najrazličnejše operativni posegi pogosto zahtevajo takojšnjo transfuzijo krvi.

Tudi bolniki z rakom, tisti, ki prejemajo kemoterapijo, in osebe s krvnimi boleznimi, kot je anemija srpastih celic, redno potrebujejo transfuzije krvi. Pozabiti ne smemo niti na ženske, ki med porodom doživijo zaplete in lahko potrebujejo kri za reševanje svojega življenja in življenja svojega otroka.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je vsako leto potrebnih več kot 118 milijonov enot krvi po vsem svetu. V mnogih državah pa je ponudba krvi nezadostna, kar lahko za številne bolnike pomeni razliko med življenjem in smrtjo.

Kako poteka darovanje krvi?

Darovanje krvi je enostaven in varen postopek, ki traja približno eno uro. Krvodajalec najprej izpolni obrazec z osnovnimi osebnimi podatki in zdravstveno anamnezo. Zdravstveno osebje nato preveri krvodajalčevo stanje, izmeri krvni tlak in opravi hiter krvni test za preverjanje hemoglobina.

Sam postopek odvzema krvi traja približno 10 minut, med katerim krvodajalec daruje okoli 450 ml krvi. Po darovanju krvi krvodajalec počiva in dobi lahek prigrizek ter pijačo, da si opomore.

Kdo lahko daruje kri?

Krvodajalci so običajno zdrave osebe, stare od 18 do 65 let, ki tehtajo vsaj 50 kg. Pred darovanjem krvi je pomembno, da se oseba počuti dobro, da ni prehlajena ali pod vplivom zdravil, ki bi lahko vplivala na kakovost krvi. Zdravstveno osebje bo pred darovanjem opravilo temeljit pregled in presodilo, ali je posameznik primeren za darovanje.

Poleg neprecenljivega občutka, da ste nekomu pomagali, ima krvodajalstvo tudi številne prednosti za krvodajalca. Redno darovanje krvi namreč pomaga ohranjati zdravo raven železa v telesu, kar lahko zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni.

Pred vsakim darovanjem krvi opravijo osnovni zdravstveni pregled, ki lahko pomaga pri zgodnjem odkrivanju morebitnih zdravstvenih težav. Poleg navedenega pa je dejstvo, da s svojo krvjo rešujete življenja, kar prinaša svojevrsten občutek ponosa in zadovoljstva.

Da bi zagotovili zadostno količino krvi in krvnih izdelkov, je ključnega pomena, da čim več ljudi postane rednih krvodajalcev. V te namen je zelo pomembno organiziranje izobraževalnih delavnic, seminarjev in kampanj za ozaveščanje o pomenu krvodajalstva. Podjetja in organizacije pa lahko svoje zaposlene spodbujajo k darovanju krvi tudi z zagotavljanjem dodatnih prostih dni za krvodajalce in organizacijo skupinskih obiskov krvodajalskih akcij.

Svetovni dan krvodajalstva je priložnost, da se zavemo izjemnega pomena krvodajalstva in izrazimo hvaležnost vsem, ki darujejo kri. Vsaka darovana enota krvi lahko reši tri življenja, zato je vsak krvodajalec pravi heroj. Če še niste darovali krvi, vas spodbujamo, da to storite in postanete del te plemenite misije. Skupaj lahko rešujemo življenja in ustvarjamo boljšo prihodnost za vse.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi