Domov Odnosi in družina Kupujmo samo tisto, kar potrebujemo

Kupujmo samo tisto, kar potrebujemo

6 ogledov

 V prejšnjem blogu sem pisal o tem, da ne smemo porabiti več, kot ustvarimo. Glede na to, da so mesečni dohodki v družini vsi zaslužki vseh članov družine, se danes posvetimo razmišljanju o porabi oz. potrošnji, kakor vam je ljubše. Poraba v družini je tesno povezana z željami njenih članov. Želje pa so subjektivne, saj smo si ljudje različni in s tem tudi želje, celo v isti družini. Želja v današnjem svetu je zelo veliko in denarja za zadovoljitev vseh je preprosto premalo, ne glede na to, koliko zaslužimo. Industrija, ki proizvaja in njen trženjski oddelek, ki prodaja izdelke ali storitve, se vseskozi trudi prikazati, da je prav njihov izdelek nujno potreben za življenje in zato preko medijev vpliva na človekove želje. Pa je vse tisto, kar nam v medijih prikazujejo kot nujno, tudi res nujno? Pa poglejmo.

 

Razmišljanje o željah in potrebah obrnimo drugače. V družini naredimo seznam nujnih stvari, ki jih želimo imeti ali početi. Seznam se bo verjetno začel s hrano, pijačo,obleko, streho nad glavo, pohištvom, toploto pozimi, avtom, televizijo, internetom, dopustom, potovanji, šolami, knjigami, športom, obiski, darili, raznimi gospodinjskimi in domačimi pripomočki – seveda je posameznih želja po stvareh vseh članov družine lahko precej več.

 

Sedaj seznam zožimo na tiste, ki so res nujne za življenje in tiste, ki niso tako nujne. Zapomnite si, večina materialnih želja je samo v naši glavi. Prepričan sem, da je nujno za življenje samo tisto, kar je bilo nujno za življenje tudi pred več desetletji in morda stoletji, vendar prilagojeno na današnji čas. To so osnovne življenjske potrebe: hrana, toplota, voda, osnovna oblačila, znanje itn. Vse ostalo si lahko privoščimo, če nam družinski zaslužek to dopušča.

 

Mnogi me prepričujejo, da so mobilni telefoni, televizija, internet, avto, dopusti, šport, potovanja itn. nujni za življenje, sam pa sem prepričan, saj so naši predniki lahko živeli polno življenje tudi brez tega. Družina, v kateri vlada slaba volja, razdvojenost in nenehni prepiri med seboj in do okolice ima lahko milijone evrov premoženja, člani pa živijo prazno življenje. Prepričan sem in trdno verjamem, da je najvažnejše v našem življenju zdravo živeti in imeti dober odnos do soljudi. Kar pa je povezano, saj če živimo stresno, ne živimo zdravo, družina pa mora biti varen pristan ob vseh nezgodah in tegobah. Zato mora v družini vsak prispevati svoj del pozitivne energije in zaslužka, na drugi strani pa porabiti toliko, kot si lahko družina privošči, da lahko vsi člani živijo polno življenje.

 

Sam trdim, da ekonomija ni samo upravljanje denarja in premoženja ampak tudi upravljanje stroškov in svojega časa.

 

Gregor Pajić

 

hrastnik.gregor.pajic@gmail.com

 

 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi