Zdravljenje neplodnosti – 10 naravnih načinov kako odpraviti neplodnost

Naravno zdravljenje neplodnosti

Ali je možno odpraviti neplodnost na naraven način?

Preden se zatečete k ekstremnim ukrepom kot so IVF (oploditev in vitro), ICSI (vnos semenčice v citoplazmo jajčne celice) ter ostale metode umetne oploditve je zelo smiselno, da najprej preizkusite naravne načine zdravljenja neplodnosti. Ti so ne le veliko cenejši, ampak tudi bolj zdravi – za vas in za vašega otroka.

Še posebej so naravni načini, ki jih bomo v nadaljevanju predstavili, primerni za ženske, ki trpijo za boleznimi, ki otežujejo naravno zanositev:

 

• endometrioza;
• policistični jajčniki (PCOS);
• motnja ovulacije;
• miomi v maternici;
• težave z delovanjem ščitnice;
• sladkorna bolezen;
• ...

Spolno zdravje je vse bolj aktualna tema. Neplodnost pa kar velik in vse resnejši element te teme. Seveda vzrok za neplodnost ni vedno ženska (!) zato bomo v članku 10 naravnih načinov za zdravljenje neplodnosti diskutirali o metodah, ki veljajo za oba partnerja – tako žensko, kot tudi moškega.

 

1. 10 najboljših (delujočih) načinov za naravno zdravljenje neplodnosti

Najprej si odgovorimo na nekatera osnovna vprašanja, da bomo lažje razumeli nasvete, ki jih v nadaljevanju prestavimo kot ključne za naravno zdravljenje neplodnosti.

 

Kaj je »neplodnost«?

Marsikdo bi mislil, da neplodnost pomeni da pač nisi ploden in pika. Ampak temu ni tako. Definicija neplodnosti je, da je oseba uradno diagnosticirana kot neplodna v primeru, ko 1 leto po začetku poizkušanja zanositve, ni uspela zanositi. Takrat je par diagnosticiran kot neploden, in se začne preiskovanje ali je vzrok v moškem ali ženski.

Torej, obupati takoj ko ste diagnosticirani kot neplodni, ni racionalno. Saj biti neploden, dejansko ne pomeni, da ne morete zanositi. Pomeni zgolj, da niste uspeli zanositi v roku 1 leta.

 

Ali je neplodnost problem?

Glede na podatke US Department of Health and Human Services znaša delež neplodnosti pri moških 9% in pri ženskah 11% (v življenjski dobi reprodukcije). Raziskava predstavi podatek, da po enem letu aktivnega poizkušanja spočetja otroka 12-15% parov ni uspešnih. Po dveh letih poizkušanja zanositve je 10% vseh parov še vedno brez rojstva otroka. Številke so torej visoke in v sodobnem svetu je neplodnost resen problem.

Vendar so ti podatki optimistični saj nam povedo, da je velika možnost, da pari ki so diagnosticirani kot neplodni, kasneje le uspejo zanositi. Bionews.org.uk pravi, da je zgolj 1.9% žensk na celem svetu takšnih, ki dejansko niso uspele roditi niti prvega otroka. Se pravi neplodnost se vrti okrog 10%, medtem ko je žensk, ki niso uspele roditi manj kot 2%. Ta podatek nam pove, da je ogromno parom, ki so bili diagnosticirani kot neplodni, nekega dne uspelo.

Vedeti je potrebno, da je neplodnost simptom. Osnovni vzroki pa tičijo drugje. In so lahko tako fiziološke, kot tudi psihološke narave. Sledi 10 naravnih načinov zdravljenja neplodnosti, kateri so fokusirani na odpravo vzrokov za neplodnost.

 

1.1. Če želite zanositi, ne smete ves čas razmišljati o tem

Pretirano ukvarjanje s tem, da želite imeti otroka je lahko tudi eden psiholoških vzrokov neplodnosti. Četudi se mogoče sliši čudno: »Če želiš zanositi, si tega dejansko ne smeš (preveč) želeti.«

To velja tako za moškega, kot tudi za žensko. Psihološko obremenjevanje z uresničevanjem nekih ciljev, nam prav nič ne pomaga. Prav nasprotno - zdravljenje neplodnosti se začne v glavi. Potrebno se je sprostiti in razbremeniti vseh skrbi.

Dobro je, če ste spontani. Ne planirajte seksa in ne obremenjujete partnerja z nekimi nosečniškimi urniki. Poskušajte se sprostiti in imeti seks zaradi seksa samega – zaradi užitkov in ljubezni. Otrok je posledica (zelo lepa posledica), in ne sme biti primarni cilj. Dokler boste seks tretirali kot sredstvo za dosego namena, vam bo težko uspelo.

 

stres in plodnost

 

1.2. Za naravno zdravljene neplodnosti je ključno zmanjšanje vsakodnevnega stresa

Ljudje v današnjih časih smo pod velikimi pritiski. Ni vse jasno in črno-belo. V naših življenjih vlada negotovost. In to ne glede na naš socialni položaj. S tem je direktno povezana tudi raven stresa.

Če mislite, da se boste nehali »sekirat«, ko boste prišli do neke točke v karieri se motite. Vedno boste v začaranem krogu, in vedno se boste obremenjevali s problemi. Tu lahko povem osebno izkušnjo, ko sem bila na zelo dobrem položaju v podjetju, in sem zaslužila kar lepo vsoto, sem se ves čas obremenjevala – Ali bo projekt uspel? Kaj če ne bo? Kaj se bo zgodilo z našo družino, če me medijsko izpostavijo kot nekoga, ki je vse uničil?

Priznam, potrebovala sem pomoč. In pomagal mi je en zelo enostaven nasvet modrega človeka ob kavici. Ta mi je rekel: »Misli usmeri na dobre stvari in na danes. Ne ukvarjaj se z včeraj, ne ukvarjaj se z jutri. Misli na današnji dan, in razmišljaj pozitivno tudi o svojih napakah.«

Če napake jemljemo kot neuspeh, je to velika težava. Saj jih skušamo v mislih zatreti in se jih sramujemo. Napake je potrebno vzeti kot pozitivno izkušnjo in se iz njih učiti. In na koncu dneva se enostavno moramo znati izklopit.

 

1.3. Slabe navade in prehrana so lahko vzrok vaše neplodnosti

»Junk food«, instant hrana, preveč »umetne« hrane, pretirano uživanje alkohola, kajenje, bog ne daj droge, itd. Sami veste v katero kategorijo spadate.

Vsi imamo svoje grehe. Ampak ko se gre za otroka, je vredno, da se potrudimo in da se določenih navad znebimo. Nič ni narobe, če tu in tam spijete kozarec vina, ali prižgete cigareto. Ekstremi pa so problem! Glede na Am J Obstet Gynecol 2001; 194:934-9 ima kajenje cigaret neposreden vpliv na koncentracijo in gibljivost semenčec v spermi.

Prehrana je za nas kot gorivo za avtomobil. Predstavljajte si, da avto ves čas polnite s slabim gorivom. To enostavno ni dobro za motor na dolgi rok. Zato je potrebno, če želite motor spraviti nazaj v dobro stanje, nekaj spremeniti. Začnite uživati kvalitetno, svežo in raznoliko hrano. Večkrat na dan. Veliko sadja, zelenjave, mesa ... izogibajte se GMO-jem (gentsko spremenjeni hrani), kjer so najpogostejše soja, koruza, mleko in aspartame (umetno sladilo v raznih sirupih in napitkih).

Marsikdo se izogiba pšenice (kar je neracionalen ukrep) saj je ostale hrane, ki bi se je dejansko bilo smiselno izogibati veliko več. Pšenica ni GMO. Seveda, če ne pozna vaša presnova ničesar drugega kot kruha, makaronov in ostalih pšeničnih izdelkov, pa to tudi nikakor ni zdravo. Noben ekstrem ni dober. Zato za povečanje plodnosti uporabite dieto raznolike hrane in jejte vse (vse kar je naravno, predvsem pa domače).

 

Uporaba intimnih lubrikantov


1.4. Če pri seksu uporabljate lubrikante, uporabljajte le zdrave lubrikante

Lubrikante uporablja več ljudi, kot si mogoče mislite. Izbira intimnega lubrikanta, v obdobju ko skušate zanositi pa je še toliko bolj pomembna kot sicer.

Glede na podatke iz statista.com je v letu 2019, v Združenih državah, lubrikante uporabljalo 48.36 mio prebivalcev, kar je cca. 18% vseh anketirance. Raba lubrikantov je vse bolj popularna, predvsem pa se jih poslužujejo pari, ki imajo težave z naravno lubrikacijo.

Poznamo 4 glavne tipe lubrikantov:

1. lubrikanti na vodni osnovi;
2. lubrikanti na osnovi olj;
3. lubrikanti na silikonski osnovi;
4. lubrikanti na osnovi mineralnega olja.

Prvi in drugi so primerni za obdobje, ko skušate zanositi. Tretji in četrti malo manj. Na primer: priporočena je uporaba ekstra deviškega (hladno stiskanega) olivnega olja, za katerega je celo dokazano, da izboljša kvaliteto in performance spermijev. Kokosovo olje je tudi zelo zdravo in prijetnega vonja. Doma narejen lubrikant iz Aloe Vere prav tako dela čudeže, in je priporočljiv za nego intimnih delov telesa.

Če pa ste bolj za OTC lubrikante na vodni osnovi, pa poskrbite, da ne vsebujejo sledečih sestavin:

Parabeni (Methylparaben, Propylparaben, Butylparaben, ...);
Formaldehid (DMDM hydantoin, Diazolidinyl urea, Quaternium-15, ...);
Glycerin (povzroča glivična vnetja);
Butylphenyl methylpropional (sintetična dišava, ki je strupena);
Nonoxynol-9 (spermicid);
Petrolatum (mineralno olje – Vaseline, Albolene, ...).

Poznavanje sestavin je ključno, saj lahko proizvajalci na sprednje napise praktično vključijo karkoli. Vidimo lahko primere, kjer piše na sprednjih etiketah »naravno«, »zdravo«, itd... ko pa pogledamo sestavine so pa notri formaldehidi, parabeni, hormonski motilci in iritanti.

Edino pogled na zadnjo stran lubrikanta nam razkrije resnico – če jo znamo prebrati seveda. Poskrbite, da so sestavine, ki jih nanašate na svoje intimne dele telesa zdrave, in da ne morejo škoditi vašemu otroku. Vsako sestavino preverite na EWG Skin Deep.

 

1.5. Poslužujte se seks položajev, ki so dokazano najbolj učinkoviti za zanositev

Važno je v katerem položaju končate. Namreč obstajajo študije, ki določene položaje preferirajo. Če naštejemo 4 najučinkovitejše seks položaje za zanositev, so to:

• »Doggy style«;
• »Misionarc«;
• »Noge-na-ramenih« in;
• »Reverse cowgirl«.

In ja, mogoče je trapasto videti, slišati o tem, predvsem pa to izvajati, ampak, če ženska po seksu ostane v ležečem položaju in drži noge gor nekaj minut (npr: noge vertikalno ob steno, medtem ko telo leži na postelji), je možnost zanositve večja. Gravitacija odigra svojo vlogo tudi v tem primeru.

Predvsem je ključno, tudi če nog ne dvigujete, da ste po seksu pri miru! Bodite pri miru vsaj 10-15 minut. Študija BMJ 2009;339:b4080 v kateri je sodelovalo 391 žensk, je pokazala, da je od 199 žensk, ki so ostale pri miru, 52 žensk zanosilo. Medtem, ko je od 192 žensk, ki jim ni bilo dovoljeno po seksu ležati, le 30 žensk zanosilo. To pomeni 26% uspešnost tistih, ki so 10 minut ležale, proti 15% uspešnosti tistih, ki niso ostale v ležečem položaju po seksu.

 

maca2

 


1.6. Zdravljenje neplodnosti s korenino mace

Korenina mace izhaja iz visokih predelov Peruja, in sicer iz gorovja Andov. Že stoletja se uporablja v zdravstvene namene, in z maco so povezani različni zdravilni učinki. Nekatere ključne koristi mace:

• zdravljenje erektilne disfunkcije;
• povečevanje plodnosti;
• povečevanje libida;
• izboljševanje imunskega sistema;
• uravnavanje delovanja hormonov;
• in ostale.

Pogosto pa vidim napako, da se ljudje ne poglobijo, in kar kupijo maco na vrat na nos, in mislijo kaj bodo z uživanjem tega čarobnega praha dosegli. Obstajajo različne vrste mace in le določena vrsta prispeva k določeni koristi.

Maca - katere vrste poznamo:

Črna maca – Tudi »naravna Viagra« se uporablja za povečevanje libida in pri zdravljenju impotence;
Rdeča maca – Najredkejša vrsta mace, ki se uporablja predvsem za koristi povezane s krepitvijo imunskega sistema;
Rumena maca – Vrsta mace, ki se uporablja za naravno zdravljenje neplodnosti.

Te informacije vam lahko pomagajo pri nakupu mace, da se odločite za pravo glede na namen za katerega bi jo želeli uporabljali. Dve do tri čajne žličke si vsako jutro zmešajte v svoji sadni napitek ali kavico ali čaj.

Če niste še nikoli uživali mace, vam moram žal povedati, da ima specifičen okus (v slabem smislu), ki pa se ga je možno navaditi. Podobno je kot bi jedel zemljo. Potem pa po štirih, petih dneh ni to več tak problem in ti celo postane okusno. Koristi mace pridejo do izraza po cca 4 – 6 tednih dnevnega uživanja.

 

1.7. Ostala hrana, ki izboljšuje plodnost

Poleg mace, obstaja tudi nekaj ostalih živil, ki dokazano povečujejo možnost zanositve. Kot smo že omenili je pomembno, da jemo raznoliko hrano in da nismo na ekstremnih dietah. To kar berem po forumih v zadnjih časih me kar šokira. Vsak, ki ima 2 minuti časa si izmisli neko novo dieto.

Spodaj našteta živila, je dobro (občasno) uživati, da povečamo možnost zanositve. Nikakor pa ni dobro, če bi od sedaj naprej jedli samo še to, vsak dan. Ključno je tudi, da najdete živila, ki so domačega izvora. Kupite direktno od kmeta, poizkusite kaj pridelati sami.

Torej, kaj je dobro jesti, da povečamo plodnost?

1. Goveja jetra: Vsebujejo vitamin A, B12, cink (pomemben za zdravje sperme), holin (preprečuje prirojene napake oz. razvojne nepravilnosti).
2. Šparglji: Šparglji so bomba sestavin, ki imajo pozitiven efekt na plodnost. Folati, vitamin K, cink, selen, tiamin ... korelacijo med folati in njihovim učinkom na plodnost pri ženskah je moč najti v mnogih virih.
3. Grenivka: Bogata s putrescinom (polyamine), ki igra pomembno vlogo pri zdravju jajčec in moških semenčec. Tu je raziskava, ki dokazuje pomembnost putrescina na plodnost.
4. Sončnična semena: Pomembna so za zdravje moških semenčec. Vplivajo na število (koncentracijo) in gibljivost spermijev.
5. Paradižnik: Likopen je mogočni antioksidant, ki ga najdemo v paradižniku. Študije kažejo predvsem na pozitiven vpliv likopena na zdravljenje neplodnosti pri moških.
6. Jajca: Jajca so vir B vitaminov, ki so pomembni za plodnost. Prav tako vsebujejo holin. Samo prosim, ne jih pripravljati na cenenem trgovinskem olju, ki je poln strupenega Heksana. Domača mast za peko, ali kuhana, ali še bolje - surova.
7. Ananas: Nizka raven vitamina C je povezana s sindromom policističnih jajčnikov. Ananas je odličen vir vitamina C.
8. Cimet: Manjša študija, v kateri je sodelovalo 45 žensk s sindromom policističnih jajčnikov, je pokazala rezultate v prid cimeta. Ženske, ki so uživale cimet so v primerjavi s tistimi, ki so dobivale placebo, so imele po šestih mesecih izboljšano ovulacijo ter stabilne, redne menstrualne cikle.

 

sonce rekreacija

 


1.8. Naravno zdravljenje neplodnosti – Pojdite ven na sonce

Da, tako enostavno je – samo pojdite ven, in bodite na soncu. Sonce ima zares veliko moč na zdravje. Razen, seveda, če si boste zamislili, da je dobra ideja iti sredi avgusta ob 12h za par ur nastavljati golo kožo UV žarkom, brez da bi že imeli konkretno podlago.

Kakorkoli, sonce ima pozitiven vpliv na človeka v psihološkem smislu, in je ključnega pomena tudi za vitalne fiziološke procese, ki se odvijajo v človeškem organizmu.

Na primer; uživanje vitamina D, nam prav nič ne pomaga, če se to ne dogaja v kombinaciji s soncem. Da lahko telo učinkovito absorbira vitamine, potrebuje sonce. Sonce ima mnoge pozitivne koristi za človeka.

Seveda pa enako, kot pri vseh ostalih stvareh v življenju, ne smemo pretiravati.

 

1.9. Rekreacija kot oblika naravnega zdravljenja neplodnosti

Če se vi ali vaš partner sploh nič ne rekreirate, bi imelo veliko smisla, da o tem začnete razmišljati. Rekreacija in šport sta pomembna - tako za naše telo, kot tudi za razvoj in zdravje otroka.

Z rekreacijo (ki naj ne bo pretirana!) lahko vplivamo na možnost zanositve. Z rekreacijo se naše telo očisti strupov, prav tako pa lahko posledično izgubimo odvečne kilograme. Debelost je namreč v neposredni povezavi za neplodnostjo.

The Fertility Society Of Australia je navedla kot ključne koristi redne rekreacije: zmanjšanje depresije, znižanje stresa, vzdrževanje zdrave telesne teže, in čiščenje toksinov iz telesa. Vse našteto pa ima vpliv med drugim tudi na plodnost – tako pri moških, kot tudi ženskah.

 

zdravila ki povzročajo neplodnost

 


1.10. Znižajte uživanje farmacevtskih izdelkov, zdravil in umetnih prehranskih dopolnil

Če smo prej govorili o tem kako sta šport in rekreacija pomembna za zdravje in za plodnost, pa moramo hkrati poudariti, da lahko z jemanjem nenaravnih prehranskih dopolnil ustvarimo kontra učinek.

Prav tako, če jemljete bilo kakršne farmacevtske produkte, zdravila ... so le ta lahko vzrok za vašo neplodnost.

Poglejmo si najpogostejše povzročitelje neplodnosti iz farmacije:

Nesteroidna protivnetna zdravila (NSPVZ): aspirin, ibuprofen, naproksen, ...
Antiepileptiki: valproat, rivotril (klonazepam), ...
Antipsihotiki: risperdal (risperidon), Amisulprid Mylan, ...
Zdravljenje ščitnice: delovanje ščitnice ima neposreden vpliv na plodnost,
Aldactone (spironolactone): za zdravljenje ledvic, jeter, visokega pritiska ... ima negativen vpliv na plodnost.

Ko razmišljamo o zdravem telesu in o tem kaj lahko naredimo za povečanje lastne plodnosti in za zdravje našega še nerojenega otroka, se moramo vprašati ali želimo telo izpostavljati sintetičnim sestavinam? Ali bi bilo mogoče bolje, da ostanemo pri naravnem?

Razumem, da se je določenim zdravilom skoraj nemogoče odpovedati, če trpimo za določeno boleznijo. Vendar nekaterim se pa vendarle lahko! Poznam ljudi, ki jedo lekadole kot tiktak bombončke za vsako stvar, ki jim ne paše. Ne sprašujte potem čez 5 – 10 let zakaj vam jetra propadajo in zakaj ste neplodni.

V telo vnašajte stvari, ki jih je moč najti v naravi. Nisem proti kemiji ali farmaciji. Obe vedi sta izrednega pomena in so botrovale k velikemu napredku našega sveta. Vendar, ko se gre za človeško telo in zdravje, pa skušajmo ostati pri temu kar nam nudi mati narava – Še posebej, ko se gre za zdravje otroka. saj so lahko stranski učinki substanc tudi zelo nevarni.

 

2. Naravno zdravljenje neplodnosti – Zaključne misli

V članku smo obravnavali resno in pomembno temo, ki povzroča stres marsikateremu paru – neplodnost. Želeli smo pokazati, da obstajajo načini za povečevanje plodnosti, in da lahko takoj pričnete z izvajanjem 10 naravnih pristopov za zdravljenje neplodnosti.

 

Če povzamemo, so najboljši pristopi za naravno zdravljenje neplodnosti sledeči:

1. Ne razmišljajte ves čas o tem, da želite zanositi;
2. Poskušajte zmanjšati vsakodnevni stres;
3. Slabe navade (kajenje, alkohol) in slaba prehrana so lahko vzrok;
4. Pomembna je uporaba zdravih intimnih lubrikantov;
5. Izbira seks položajev je pomembna;
6. Maca za izboljšanje plodnosti;
7. Ostala živila, ki pozitivno vplivajo na plodnost (paradižnik, šparglji, goveja jetra, ...);
8. Sončni žarki imajo povezavo tudi s povečevanjem plodnosti;
9. Rekreacija in šport kot oblika zdravljenja neplodnosti;
10. Čim manj uživajte zdravila, farmacevtske izdelke, umetna prehranska dopolnila.

 

In še zadnji nasvet: Nikoli ne obupajte in vztrajajte. Ostanite pozitivni in se ne obremenjujte, tudi če vam ne uspe. Raje si poglejte kaj od naštetih stvari mogoče ne izvajate najbolj pravilno. Ne iščite izgovorov in pojdite v akcijo.

Pari z najrazličnejšimi boleznimi, sindromi, anomalijami, niso uspeli tudi po več let. Vendar jim je na koncu vendarle uspelo. Ne pozabite tudi dejstva da je več kot 10% celotne populacije v nekem trenutku diagnosticiranih, da so neplodni. Vendar je manj kot 2% tistih, ki dejansko ne uspejo nikoli roditi zdravega otroka na svet.

Se pravi, da obstaja možnost! In prav tako obstajajo naravni načini, ki vam lahko pomagajo pri zanositvi in resnično delujejo. Iskreno upam in verjamem, da vam bo uspelo, in da boste kmalu doma cartali zdravega dojenčka!

 

lubeforsexcom


Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme ljubezen in spolnost

Jun 04, 2020 122

4 ključni nasveti, če letos načrtujete poroko

Dovolita si več. Presenetita vajine prijatelje z izvirno sceno, domišljeno logistiko in…
May 22, 2020 261

Kako izkazati naklonjenost?

V partnerski odnos je potrebno vložiti veliko energije in truda, da se dolgoročno obnese.…
May 15, 2020 1943

Ljubezen je najmočnejše zdravilo

Dr. Drago Smiljanič, kiropraktik, zdravilec, bioenergetik, pisec številnih knjig…
Policistični jajčniki (PCOS) in zanositev
Apr 23, 2020 506

Policistični jajčniki (PCOS) in zanositev - Ključna je dieta

Ali ste vedeli da vsaka deseta ženska trpi za sindromom policističnih jajčnikov (PCOS),…
Apr 23, 2020 197

NOVO! Člani ona-on.com odslej prejmejo ugodnosti vrhunskih ponudnikov s področja zdravja in dobrega počutja

Presenečenje, za 19. rojstni dan obdarujemo naše člane! Zanje smo združili top ponudnike…