Jesen med rjuhami

29 ogledov

Z jesenjo življenja se pojavijo različni izzivi, s katerimi se moramo spopadati. Vendar ni vse tako črno-belo in enoplastno, kot mogoče deluje na prvi pogled. Tokrat se želimo dotakniti nekoliko bolj občutljive teme, o kateri se velikokrat neradi pogovarjamo, saj se nam zdi, da starejši ljudje tega ne počnejo. Verjetno zato, ker si ne moremo predstavljati naših staršev in starih staršev, da bi to počeli. Pa vendar, vsi smo ljudje in vsi smo prišli na ta svet na enak način: z rojstvom, ki je bil posledica spolnega odnosa naših staršev.

Aleksandra Lamut

Zdravo spolno življenje se ne konča, ko povijemo zadnjega otroka. Ena od človekovih primarnih potreb je eksistencialna, torej potreba po preživetju, ki jo lahko razumemo tudi kot potrebo po ohranjanju našega rodu. Ker je to povsem naravna potreba, ki je globoko ukoreninjena v nas, to pomeni, da je naša potreba tudi potreba po razmnoževanju in s tem po spolnosti. Spolni nagon sicer lahko z določenimi metodami potlačimo, vendar telo je tisto, ki na koncu pove, kaj hoče in potrebuje, ne glede na našo starost. Spolni nagon pa obstaja tako v mladosti kot tudi v jeseni našega življenja. 

Na drugi strani pa je res tudi to, da tretje življenjsko obdobje s sabo prinaša določene izzive, med katerimi si najbolj izrazite gotovo telesne spremembe. Ko se ljudje staramo, prihaja do naravnih sprememb v naših telesih, ki lahko vplivajo na spolno zdravje. To lahko vključuje zmanjšano proizvodnjo hormonov, spremembe v genitalnem odzivu in možna zdravstvena stanja, ki lahko vplivajo na spolno aktivnost.

Duševni in čustveni vidiki zdrave spolnosti

Pomembno je, da pri starejših odraslih obravnavamo tako čustvene kot psihološke vidike spolnega zdravja. Dejavniki, kot so samospoštovanje, podoba telesa in čustvena intimnost, igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju izpolnjujočega spolnega življenja. Tukaj se lahko navežemo tudi na odprto in iskreno komunikacijo med partnerjema. Ne sme vam biti nerodno razpravljati o svojih željah, skrbeh in kakršnih koli fizičnih ali čustvenih izzivih, s katerimi se morda soočate. To lahko vodi do boljšega razumevanja potreb drug drugega. Prav tako se morate odprto pogovoriti tudi o tem, če vaša spolna sla počasi izginja. S tem ni nič narobe, saj se v telesu spreminja hormonska sestava in je to povsem naraven proces. 

Brez zadržkov se o spolnih skrbeh ali težavah lahko pogovorite tudi s svojim osebnim zdravnikom. Za zdravstvena stanja, kot so erektilna disfunkcija, menopavza ali vpliv predpisanih zdravil, vam bo zdravnik po vsej verjetnosti znal dati kak pameten nasvet, v določenih primerih pa je taka stanja možno tudi zdraviti. 

V splošnem sicer velja, da boste veliko lahko dosegli že z rednim gibanjem, uravnoteženo prehrano in zadostno količino spanja. Vse to so namreč dejavniki, ki pozitivno vplivajo na spolno zdravje. Nikar pa pri vsem tem ne pozabite, da je tudi v zrelih letih pomembna zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi, saj starost še ne garantira, da je vaš spolni partner zdrav. 

Mogoče še največjo vlogo pri staranju in spolnosti pa igra intima. Ni vse v samem spolnem odnosu. Držanje za roke, nežen in intimen pogovor in čustvena povezava imata precej večji vpliv na poglobitev veze in ljubezni kot spolnost v najožjem pomenu. 

Mlajše generacije so se že srečevala s spolno vzgojo tako v šolah kot tudi v zdravstvenih ustanovah. V preteklosti pa temu ni bilo tako. Spolnost je bila tabu tema, o kateri se je le malo govorilo z drugimi ljudmi. Zato je še toliko bolj pomembno, da tudi starejše poskusimo ozavestiti o pomenu zdrave spolnosti in jim nuditi podporo. Pomembno je, da se kot družba zavedamo, da je spolnost izključno in samo naša izbira. Nihče nas ne sme v njo prisiliti ali pa nas prisiliti v nekaj, s čimer se v popolnosti ne strinjamo. Ne glede na to, koliko let štejemo. 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi