Hiperaktivnost in pomoč klamatskih alg

Dejstvo je, da so otroci zelo radovedni, živahni in aktivni. Ves čas so v pogonu, a se običajno znajo tudi sprostiti in umiriti. Nekateri med njimi pa to težje izvedejo, saj ne morejo ostati pri miru. Praktično ves čas tekajo, govorijo, se igrajo, četudi jih prosimo, naj se za nekaj minut usedejo in odpočijejo. Pravijo jim, da so hiperaktivni.

Kaj nakazuje na hiperaktivnost?

Motnja pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD) je kronična nevrobiološka motnja, ki se kaže kot pretirana aktivnost, impulzivnost in nezmožnost daljše pozornosti. Hiperaktivni otroci običajno tečejo in glasno govorijo, medtem ko se igrajo, se sprehajajo po razredu, četudi poteka pouk. Težko se zberejo in sledijo navodilom. Njihovo gibanje je hitro, zato je tudi igra dokaj groba. Zelo veliko govorijo, motijo ostale, nenehno iščejo stvari, s katerimi bi se igrali, ne zmorejo dlje časa sedeti v miru in ostati tiho ...
Takšno vedenje ne nakazuje na to, da so otroci nevzgojeni, saj gre za to, da še niso razvili spretnosti samo regulacije, da bi se znali lepše vesti in se umiriti.
Kako se z njo soočati?
Opazujte otroka, pogovorite se z učiteljem in zdravnikom, ki vas bo znal usmeriti, vam svetovati. Da bi diagnozo potrdili, je potrebno sodelovati z osebnim zdravnikom, psihologom, psihiatrom in nevrologom. Če je diagnoza potrjena, moramo začeti iskati rešitve. Poleg vedenjske terapije in zdravil, ki so na voljo, lahko tudi sami poiščite načine, s katerim lahko zaposlite vašega malčka. Pripravite mu stvari, ki jih lahko počne, naj bo športno aktiven, priskrbite mu miselne igre ... Obstajajo že tudi aplikacije, ki lahko pomagajo pridobivati veščine samo kontrole. Načinov, kako se soočati s hiperaktivnostjo je več, nedvomno pa je izjemno pomembno, da vašega otroka sprejemate, mu poveste, da ga imate radi in da mu pomagate. Ustvarite čim bolj prijazno in zdravo okolje, kar zahteva precej truda, potrpežljivosti in tudi znanja.
Pomembna prehrana
Otroci uživajo vse več predelane hrane, ki je polna aditivov (konzervansov, umetnih barvil, ojačevalcev okusa ...).. Za zdravje naših najmlajših moramo torej izbirati sestavine, ki so zdrave, polne hranil, vitaminov in mineralov, po možnosti ekološko pridelane ali iz domačega vrta, brez nepotrebnih škodljivih snovi. Mnogi priporočajo uživanje modro zelene alge, ki so polne vitaminov, so bogat vir omega 3 maščobnih kislin in feniletilamina, vsebujejo neonesnažene vulkanske minerale iz jezera Klamath in druge koristne sestavine, zato jo tudi uvrščajo med super živila.

Ostali članki iz teme otroci

Mar 09, 2020 224

Razcepljeni med partnerstvom in starševstvom?

Danes sem se namenila razmišljati o tem, kako spremenimo ženske pogled nase in svoj…
Feb 17, 2020 258

Kaj je pomembno pri izbiri otroških pleničk

Intervju z Uršo Čerček, produktno vodjo za Bambo NatureUrša Čerček je produktni vodja za…
Feb 12, 2020 992

Prehladna obolenja pri otrocih

S Tatjano Grmek Martinjaš, dr. med., spec. ped., spec. šol. med., ki je zaposlena v ZD…
Jan 13, 2020 78

Aminokisline OKA za razvoj otroka

Dr. Igor Ostan Nosečnice potrebujejo bogatejšo beljakovinsko prehrano. Včasih pa se…
Dec 09, 2019 372

Hormonski izzivi skozi obdobje odraščanja

Živčni izpadi niso nič nenavadnega, nihanje v razpoloženju se spreminja skoraj vsako uro.…