Domov Odnosi in družinaOtroci Ko naš malček potrebuje očala

Ko naš malček potrebuje očala

6 ogledov

S priznanim Marjanom Irmanom, dr. med., spec. oftalmologije iz Žalca smo se pogovarjali o slabovidnosti pri otrocih. Odgovoril nam je na najbolj pogosta vprašanja, s katerimi se srečujejo predvsem starši, ki ugotovijo, da ima njihov sonček težave z vidom. Običajno se otroci v zgodnji dobi otroštva soočajo z daljnovidnostjo.
Kako poteka pregled oči pri otroku?
Pregled pri malem otroku je prilagojen sposobnosti otroka za sodelovanje. Zelo pomembna so opažanja staršev v zvezi z otrokovim vidom. Torej, da povesta, kako gleda slike ali npr. televizijo, kako je pozoren, spreten, kako lovi žogo ali prime nek predmet, kako teče in opaža ovire. Skratka, čim več opažanj staršev in moje pozorno poslušanje. Ob tem opazujem otroka.
Je mogoče na kakšen način otroka pripraviti na potek pregleda?
Kakšne posebne priprave za pregled s strani staršev niso potrebne. Pregled poteka podobno kot običajni, vendar brez aparatov, le z lučko, s slikami, z opazovanjem otrokovih reakcij. Dioptrijo določimo s posebnim pregledom, kjer otrok predhodno dobi kapljice atropin, ki razširijo zenico in blokirajo spreminjanje dioptrije.
Pravite, da pri prvem pregledu otrokove oči pogledate tudi z lučko. Kakšne informacije pridobite s tem pregledom?
Lučki se reče oftalmoskop, s katerim pogledamo v notranjost očesa. Zanima nas mrežnica, očesni živec in rumena pega.
Kaj pa naredijo atropin kapljice s tem, ko razširijo zenice?
Atropin kapljice so zdravilo in strup obenem. Na embalaži je strašljiva oznaka zato , da kapljic otrok ne bi popil. Atropin blokira prilagajanje dioptrije glede na razdaljo pogleda, zato lahko točno določimo dioptrijo očesa. Razširitev zenice je tudi učinek atropina, ki pa je v primeru določanja dioptrije moteč.
Nekateri se bojijo uporabljati te kapljice, ker je na njih jasno napisano, da gre za strup. Možne so tudi nezaželene reakcije, stranski učinki …
Stranki učinki atropina so redki, največ je alergije, sledijo rdečina v obraz in redko trebušni krči. Atropin je potrebno dati večkrat, da je učinkovit v celoti, sicer dioptrija ni točna.
Zakaj je priporočljivo, da dajemo otroku 4 dni zapored atropin kapljice in se ne odločate, da bi mu jih na primer dali samo enkrat (malo pred pregledom), kot to počnete pri odraslih?
Pri odraslih je prilagajanje oči bistveno manj izraženo, zato atropin ni potreben, a ga seveda lahko uporabimo. Vendar potem taka oseba 7 dni slabše vidi! Tega si odrasli običajno ne moremo privoščiti, otroci pa midriazo ali razširjene zenice mnogo bolje prenašajo.
Zakaj je na primer na izvidu višja dioptrija (večji +), očala pa potem dobi otrok z malenkost manjšo?
Očala, ki jih dobi otrok po takšnem pregledu s kapljicami atropin, so običajno z nižjo dioptrijo, kar je odvisno od narave motnje in ali je poleg daljnovidnosti prisotna še slabovidnost ali škiljenje. Višina dioptrije v očalih se kasneje prilagaja glede na rezultate kontrolnih pregledov. Otroka je potrebno spremljati praktično do odraščanja.
Daljnovidnost je pri novorojencu pogosta, kajne?
Otrok se običajno rodi daljnoviden in se tekom odraščanja, ko oko raste, dioptrija manjša do normalizacije. Pogosto pa narava ubere svojo pot. Dioptrija v plus je lahko zelo visoka. npr + 9. Nošnja očal je povezana s potrebo; če otrok ne vidi, če ga oči pečejo, čuti napetost v očeh ali čelu, če na eno oko bistveno slabše vidi ali če škili … Sistematski pregled, predvsem pa opazovanje malčka je zelo pomembno. Vloga staršev je v dobrem opazovanju otroka, kar zdravniku pomaga pri pravilnem zdravljenju. Uspešnost je namreč zelo visoka.
Ali je vid pri tako majhnih otrocih mogoče izboljšati?
Vid se pri malem otroku razvija, torej gre na bolje. Pomembno je ugotoviti slabovidnost enega očesa in to zdraviti. Uspehi so odlični. Značilno je, da se daljnovidnost zmanjšuje do 12 leta, medtem ko kratkovidnost narašča, a se pojavi običajno v puberteti.
Je treba zamenjevati leče, glede na to, da se vid pri otroku verjetno precej spreminja?
Očala oz. leče v okvirju očal je potrebno menjati, odvisno od izrabe, poškodb in predvsem zaradi sprememb v dioptriji in v okviru želenih sprememb slabovidnosti ali škiljenja.
Kako otroka sploh pripraviti na nošenje očal in kakšna mu je priporočljivo izbrati?
Otrok z veseljem nosi očala, če z njimi bolje vidi, če so mu všeč in če ga ne motijo. Torej, odloča funkcionalnost s kančkom zanimanja otroka. Če očala motijo, okvir žuli ali vid ni boljši, potem ne bo nič z redno nošnjo očal.
Kako zelo resna težava je pojav astigmatizma pri otroku?
Astigmatizem je tudi dioptrija pogosto kombinirana z daljnovidnostjo.
Ali je za daljnovidnost mogoča kakšna operacija oči? Od katerega leta dalje?
Daljnovidnost se lahko operira predvsem v odrasli dobi. V poznem otroštvu pa samo izjemoma.
Kako pogosto so starši upravičeni pri menjavi očal pridobiti subvencijo iz ZZZS za nakup novih leč?
Otroci in tudi odrasli so opravičeni do subvencije, ko so očala potrebna popravila ali menjave, kar oceni specialist oftalmolog. Običajno pri otrocih po enem letu; pri odraslih pa po dveh.
Če je diagnosticirana daljnovidnost, je verjetno pri visoki dioptriji in astigmatizmu potrebno nositi očala ves čas, ne le kadar bere, ali gleda televizijo, kajne? Tudi, kadar smo zunaj in otrok gleda stvari “od daleč”?
Kako mora nositi otrok očala je stvar dogovora oz. zahtev zdravljenja očesne motnje. Pogosto je potreben poseben dogovor z otrokom oz. njemu primerna razlaga problema. Če ga razume in otrok vidi v nošnji očal korist , potem ni težav. Nekakšna prisila je potrebna samo pri hudi slabovidnosti.
Koliko je pri pojavljanju težav pomemben dedni dejavnik?
Dednost je pomembna, a ni odločujoča, ker se ametropija (zamegljen vid) deduje zelo nepredvidljivo.
Ali opažate, da zaradi tehnologije (pretirano gledanje tv-ja, buljenje v računalnik in podobno) otroci vse slabše vidijo?
Zaradi uporabe oz. opazovanja sodobnih tehničnih sredstev vid ni slabši, a se vse pogosteje pojavlja kratkovidnost .Umetna svetloba in slabša svetloba povzroča rast minus dioptrije, to je kratkovidnost in seveda monotono delo na blizu, kar delo pred ekranom je.
Kaj lahko storimo?
S sončnimi očali zaščitite otrokove oči, čim več časa naj otrok preživi na dnevni svetlobi. Ko dela ali se igra z računalnikom, naj bo prostor dobro osvetljen. Po 40 minutah dela naj sledi odmor z fizično aktivnostjo .
Kdaj je čas, da otroka pripeljemo na pregled k strokovnjaku?
Ko opazimo, da z otrokovimi očmi, z vidom ali z obnašanjem v zvezi z vidom nekaj ni v redu. Takrat je čas za obisk pri oftalmologu.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi