Domov Odnosi in družinaOtroci Pomembno je najti pravo razmerje

Pomembno je najti pravo razmerje

23 ogledov

Otroci so čedalje bolj odvisni od računalnikov, še posebej najstniki pa so tista skupina, ki si življenja brez njega ne zmorejo več predstavljati. Po več ur na dan preživijo pred ekrani, pritiskajo na tipkovnico in iščejo informacije na spletu, se pogovarjajo s prijatelji preko družabnih omrežij in igrajo igrice. Marsikdo misli, da je ukvarjanje z računalniki potrata časa, toda naš sogovornik Borut Todorovič, ki računalniškim navdušencem pomagam do uravnoteženega fit življenja, meni, da je lahko tudi koristno. Nanizal je nekaj nasvetov, kako čim bolj zdravo izkoristiti minute ali ure pred računalniki in nas opomnil, da morajo tudi računalniški navdušenci skrbeti za zdrav duh v zdravem telesu.

PETRA MAUER

Koliko ur na dan menite, da je še sprejemljivo, da mladostniki oz. najstniki preživijo pred računalniki?
Računalniki so postali del našega vsakdanjika, zato je sedaj dosti težje oceniti koliko časa je še sprejemljivo za vsakega posameznika. Veliko bolj pomembno je, da se najstniki sami naučijo najti pravo razmerje med delom, igro, športom in ostalimi aktivnostmi ter da ure pred računalnikom porabijo s pozitivnim namenom, pa naj si bo to delo za šolo, ohranjanje stikov s prijatelji s celega sveta ali pa uživanje v računalniških igrah. Enako pomembno je tudi, da se s pravimi ukrepi najstniki izognejo negativnim posledicam na njihovo zdravje, ki jih povzročijo daljše ure pred računalnikom.
Kakšno pa je dejansko stanje? Koliko je pretiravanja?
Žal v večini primerov ni tega pravega razmerja. Številni najstniki se zatekajo v svet računalnikov z napačnimi razlogi. Od preganjanja dolgčasa do izogibanja ostalim opravilom, šolskemu delu ali pa celo beg pred nerazčiščenimi težavami in problemi. Poleg tega pa je še manj oseb, ki bi ob tem skrbele za svoje zdravje, kar pa privede potem do težav pri drži zaradi napačnega sedenja, težav z očmi, slabe telesne pripravljenosti itd. Stanje je zaskrbljujoče, še posebej, ko pomislimo, da imajo računalniki vedno večjo vlogo v naših življenjih.
Ali lahko predlagate kakšne mentalno spodbujajoče računalniške igre, ki jih svetujete mladim?
Praktično vse trenutno najbolj igrane igre zahtevajo od posameznika hitro mišljenje, reševanje problemov v kratkem času ter dobre reakcije. Čar iger je ravno v tem, da nam ponujajo izredno interaktivnost, velikokrat v družbi prijateljev preko spleta, ko se spopadamo z izzivi ter dosegamo cilje, ki so nam bili zastavljeni. Priporočilo je preprosto: naj igrajo nekaj, kar jih pritegne, jim daje veselje ter omogoča skupno igro s prijatelji.
Kaj dobrega lahko igranje prinese posameznikom?
Igre imajo precej pozitivnih lastnosti. Izboljšajo nam strateško mišljenje, kot je reševanje problemov, planiranje, logistiko ter nam prinesejo več kreativnosti. Povečajo tudi našo koncentracijo, sposobnost, da se polno posvetimo določeni nalogi. Zelo pozitivne pa so tudi za našo sposobnost hitrega odločanja, ko nastopi problem, dodatno pa se podkrepi naša motorična koordinacija. V igrah najdemo tudi nove prijatelje oziroma nadgrajujemo naša stara prijateljstva, učimo se sodelovati in uresničevati skupne ideje. Na koncu pa nam igre seveda ponujajo prostor, kjer se lahko pozabavamo ter sprostimo.
In kaj slabega?
Nekateri uporabljajo igre za beg pred realnostjo, za skrivanje pred svetom v upanju, da se bodo vsi problemi rešili sami. Ali pa za izmikanje opravkom. V veliki meri je med igranjem zmanjšana pozornost, ki se lahko kaže tudi po igri. V igrah so najstniki tudi zelo hitro izpostavljeni vulgarnemu jeziku. Glavna skrb pa je zdravje igralcev, saj prekomerno igranje brez postankov privede do večjih težav z držo ter živci zapestja, posledično pa tak življenjski stil privede tudi do težav s težo in splošnim počutjem.
Menite, da je strah pred tem, da bo vse manj socialnih stikov med mladimi upravičeno prisoten?
Pravzaprav je stikov vedno več, saj nam internet omogoča biti neprestano v kontaktu s svojimi vrstniki. Strah je, da vedno bolj primanjkuje pristnih stikov v živo. Namesto da bi uporabljali računalnik za nadgradnjo naših poznanstev je sedaj ta postal njihov glavni vir, zgubila pa so se srečanja in komunikacija iz oči v oči. Tako sedaj mladini vedno bolj primanjkuje samozavesti, sproščenosti in zaupanja pri interakcijah v zunanjem svetu. Ta trend je vsekakor zaskrbljujoč ter se zna v prihodnje še bolj razširiti.
Kljub navdušenju nad računalniki pa je pomembno, da vendarle ne pozabimo na zdrav življenjski slog …
Veliko se da postoriti, da nam ure pred računalnikom ne pustijo negativnih posledic. Prvo je predvsem pravilna drža med sedenjem, brez zvijanja, kjer imamo ravno sproščeno hrbtenico. Po vsaki uri je zelo priporočljiva nekaj minutna pavza, ki jo porabimo za krajše raztezanje ter za sprostitev naših oči. Prostor, kjer je računalnik naj bo dobro osvetljen, na dosegu pa imejmo zdrave prigrizke za trenutke lakote med brskanjem po internetu. Za pravo razmerje pa toplo priporočam še zunanje aktivnosti, kjer lahko svoje virtualne prijatelje povabimo na športno srečanje v živo. Takšna srečanja organiziram tudi sam in lepo je videti vedno večjo udeležbo ljubiteljev računalniških iger, ki uživajo v druženju ter ob enem naredijo še nekaj za svoje telo.
Kaj svetujete staršem najstnikov, ki ves dan ždijo pred računalniki? Kako naj jih motivirajo za kakšno drugo početje?
Potrebno je razumevanje. Računalniki so za najstnike povezava do vseh novih dogodkov, do njihovih prijateljev, prostor, kjer se lahko sprostijo, ubežijo tegobam ter si privoščijo obilico zabave. Zaradi tega je tudi običajno, da se močno uprejo, če se jim poskuša odvzeti dostop, kar so mnogi starši že izkusili. Veliko bolj pomaga pozitiven pristop, kjer se skozi pogovor z najstnikom skupaj najde rešitev, ki bo zadovoljiva za obe strani. Sam uporabljam elemente iz njihovih najljubših računalniških iger za dodatno motivacijo pri opravkih, kjer so izzivi povezani s tistimi v virtualnem svetu. Veliko hitreje se potem najde volja, ko se najstniki stvari lotijo v stilu svojih navideznih herojev. Dobro poznavanje njihovega sveta in spodbuda pa je tisto, kar prinese spremembo na bolje.
Za dodatno pomoč in konkretno delo z najstniki, ki imajo težave s tem, da preveč časa preživijo pred računalniškim zaslonom, pa sem na voljo tudi sam. Za več informacij o mojem delu me lahko kontaktirate na amorabor@gmail.com.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi