Domov Odnosi in družinaOtroci Skrb za dojenčkovo kožo – favn

Skrb za dojenčkovo kožo – favn

38 ogledov

Novorojenčki imajo občutljivo, nežno kožo, ki jo je treba pravilno negovati. Koža namreč predstavlja zaščitno plast pred zunanjimi škodljivimi vplivi, zato je treba zanjo dosledno in predvsem pravilno skrbeti. Starši nosijo odgovornost, da svojemu malčku ponudijo le najboljše!
TIA KEMPERLE

V vašo družino je prišel nov, najmlajši član. Popestril vam je vsakdan ter vam dušo napolnil z milino in ljubeznijo. V prvih dneh se še posebej novopečeni starši sprašujejo, kaj je prav, kaj je najboljše za njihovega dojenčka, med drugim tudi, kako naj pravilno poskrbijo za nego njegove kože. Obstaja kar nekaj nasvetov, ki jih je dobro upoštevati.
Ne pretiravajte s kopanjem
Nikar ne pretiravajte s kopanjem. Mnogi (tudi zdravstveni delavci) so prepričani, da s kopanjem dojenčkov ne smemo pretiravati. Priporočljivo naj bi bilo, da bi otroka kopali dva do trikrat na teden, vsaj dokler ne začne plaziti in pobirati umazanije s tal. Na higieno seveda ne smete pozabiti, zato malčka vsak dan z vlažno krpo obrišite vsaj v predelu plenic, ust in pregibov. Prav tako ni zaželeno, da pretiravate z mili oziroma šamponi oziroma je treba izbirati le tiste izdelke, ki so preverjeni in čim bolj kakovostni, da ne bodo izsušili dojenčkove kože ali povzročili občutek pekočih oči.
Zaščitite ga pred soncem
Dojenčka je treba varovati pred močnimi, škodljivimi sončnimi UV žarki, zato bodite pozorni, da ga ne izpostavljate soncu v najtoplejšem delu dneva. Poskrbite za primerno zaščito oziroma kremo z visokim zaščitnim faktorjem, oblecite ga v lahka oblačila, ki dihajo, na glavo mu poveznite klobuček z robom … Uporabite zadostno količino zaščitne kreme in jo nanašajte dovolj pogosto.
Posebno pozornost namenite koži pod pleničko
Koža pod pleničko je pogosto mokra, zaradi česar jo pogosteje brišemo, drgnemo in izpostavljamo vnetju. Zato je priporočljivo, da pleničke menjate pogosto, kožo očistite z nežnimi vlažilnimi robčki (ki ne vsebujejo dišav ali alkohola) ali pa jo umijete le z vodo. Če imate možnost, potem se potrudite in vašega dojenčka osvobodite tesnih pleničk, da koža zadiha, preden pa jo nadenete nazaj, pa na kožo nanesite kakovostno kremo.
Vlažite, vlažite
Nikar ne pozabite, da je treba dojenčkovo kožo tudi vlažiti, še najbolje, da jo namažete s kremo takoj po kopanju oziroma umivanju – da se čim bolj vpije in da dosežete želeni učinek.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi