Domov Odnosi in družinaOtroci Z matičnimi celicami nazaj k zdravju

Z matičnimi celicami nazaj k zdravju

3 ogledov

Doc. dr. Miomir Knežević, univ. dipl. biol.

Pred več kot 20 leti so prvič uspešno uporabili popkovnično kri, bogato z matičnimi celicami, za zdravljenje krvnih bolezni. Danes je z matičnimi celicami možno zdraviti veliko število različnih bolezni, od katerih pa so mnoge še v raziskovalni fazi ter v fazi kliničnih študij.

V popkovnični krvi se nahajajo različne matične celice, ki pa niso zelo številčne. So pa zelo primerne za zdravljenje, saj imajo mnogo boljši rastni potencial kot odrasle celice, ter manj mutacij in drugih poškodb. Ključno pa je, da so stare šele devet mesecev in zato na vrhuncu svoje vitalnosti in kakovosti, v primerjavi z starejšimi matičnimi celicami, ki jih pridobimo iz odraslega človeka.

Izjemni rezultati

V ZDA trenutno poteka zelo uspešna klinična raziskava na 50 bolnikih z diabetesom tipa 1. Ta oblika sladkorne bolezni se pojavi v mladosti. Sladkorni bolezni tipa 1 pravijo tudi »tihi morilec«, saj uničuje človeško telo počasi in prikrito. Gre za obliko avtoimunske bolezni, ki prizadene trebušno slinavko in tako prepreči ustrezno regulacijo krvnega sladkorja. Ocenjuje se, da v Sloveniji vsako leto prizadene okoli sto mladih. Klinična študija mladih bolnikov pa je pokazala med in po zdravljenju precejšnje izboljšanje stanja bolezni. Imeli so zmanjšan nivo krvnega sladkorja, dalj časa so proizvajali inzulin in so na splošno imeli mnogo boljše klinične rezultate od kontrolne skupine. Pri tem se je lastna popkovnična kri izkazala primernejša kot kri darovalca, saj ni neželenega imunskega odgovora. Mehanizem delovanja še ni poznan, toda to ne preprečuje klinične uporabe popkovnične krvi. Končne rezultate raziskave izvedene v ZDA pričakujemo v naslednjih mesecih, saj se je študija zaključila minuli mesec. 

Številne raziskave

Trenutno poteka še nekaj podobnih raziskav po svetu, ki preskušajo različne protokole zdravljenja. Po zadnjih podatkih je registriranih 563 kliničnih raziskav, ki uporabljajo popkovnično kri za zdravljenje različnih bolezni, od tega šest za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 1. Prihodnost zdravljenja z matičnimi celicami tako zgleda svetla in obetavna.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi