Brez stresa z dopusta nazaj v realnost

Poletje nam počasi maha v slovo. Morda nas za kak dan še oplazi z repom, potem pa bo svoje glavno vlogo predalo jeseni. Nekateri se tega prehoda veselijo, spet drugi so v skrbeh. Začele se je šola, sodelavci in stranke so se vrnili z dopustov, z njimi pa tudi obilica svežih projektov in novega dela. Tiste s šoloobveznimi otroki je v preteklih tednih najbrž skrbelo, ali bodo vsi zvezki, učbeniki in drugi pripomočki pod streho še pravočasno, ter kaj bodo hitrorastoči malčke oblekli. S takšno realnostjo se moramo vselej spopadati ob koncu poletja. A vendar ne smemo biti črnogledi. Jesen prinaša nove energije, predvsem pa nove začetke. 

Aleksandra Lamut

Med poletjem smo si nabrali novih moči, zato da se lažje spopadamo z izzivi vsakdana, a dejstvo je, da že zmanjšana količina prejetih toplih sončnih žarkov lahko negativno vpliva na počutje posameznika. Zaradi povečanja števila deževnih dni se marsikdo počuti, kot da ga je povozil avtobus. Vendar pa je odločitev o tem, kako se bomo znašli v poplavi novih-starih obveznosti, povsem v naših rokah. 

Prva stvar, ki jo lahko naredimo, je ta, da si pripravimo bojni plan. Prav vsi psihologi in psihiatri so mnenja, da je načrtovanje bistveno pri spopadanju s preobremenjenostjo. Pripravite si skodelico najljubšega toplega napitka ter v roke vzemite pisalo in zvezek. Ključnega pomena je, da ohranjamo pisanje z roko, saj s tem ohranjamo svoje finomotorične sposobnosti v dobri kondiciji. 

Za začetek v zvezek torej napišimo, katere vse opravke imamo, nato pa jih razvrstimo glede na stopnjo prioritete. Obenem si pripravimo dnevni razpored opravil ter stvari, ki jih lahko opravimo na mah. Ni se nam treba peljati dvakrat v isti del mesta, da bi opravili dve različni zadevi. Po opravkih pojdite s seznamom in vrstnim redom. Hitro boste ugotovili, da vam je na koncu dneva ostalo še nekaj časa za kavo s prijateljem, ki ga niste videli že od pomladi. 

V službi je princip enak. Preverite, kaj vas je počakalo v e-nabiralniku, in si pripravite spisek opravil. Po stopnji prioritete jih začnite opravljati, začenši s tistimi lažjimi, da dobite zagon za vse preostale težje projekte in opravila. 

Še ena pomembna stvar, ki jo morate vpeljati v svoj urnik, je čas v naravi. Poskusite iti v naravo vsak dan, ali pa si ob koncu tedna privoščite krajši oddih za reorganizacijo vaših misli in preživite kar se da veliko časa na prostem in v opravljanju vaših najljubših opravil. Pomembno je, da si vzamete čas zase in zadihate s polnimi pljuči. Veliko lažje, predvsem pa brez hiperventiliranja, se boste spopadli z izzivi življena, če boste pomirjeni sami s seboj. 

Ostali članki iz teme psihologija

Sep 09, 2021 929

Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in…
May 15, 2021 375

Kaj navdihuje znane Slovenke in Slovence?

V mesecu maju in juniju poteka vseslovenska akcija Pero navdiha, v kateri se prek…
Apr 15, 2021 346

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…
Mar 20, 2021 1645

Kako najti optimalno ravnovesje v življenju?

Stres, strah in druga čustva nas kot kompas vedno usmerjajo k boljšem delovanju in…
Mar 11, 2021 539

Človek ni otok

V Sloveniji vsako leto tretjo sredo v marcu obeležujemo dan možganov. Slednjega je Vlada…