Lastnost, ki jo imamo vsi in je odločilna za naš razvoj

V fazi razvoja se pokaže otroška trma že zelo zgodaj, za starše je to naporno obdobje, saj je izbruh trme v trenutku in otroka je težko preusmeriti in pomiriti, takrat je pomembno da ostanemo mirni in počakamo, da ta naval mine in kasneje – če se da, otroku razložimo na njemu razumljiv način, kaj je storil narobe.

Edita Tomič

Pretirano kaznovanje, sploh pa fizično ter zatiranje trme, je za otroka dolgoročno lahko zelo negativno. Ustrahovanje pripelje do tega, da se ne upa izražati svoje volje, želja idej in razvijanja svoje osebnosti. Takšna oseba je podrejena, spoštuje vse kar ji je priučenega, vse kar ji ukažejo in ničesar ne stori samoiniciativno. Za okolico nemoteča, od sebe zahteva popolnost in ničesar ne zahteva zase. To je vse lepo in prav, toda na čustvenem področju je obremenjena, slej ko prej jo telo prične opozarjati, da dela nekaj hudo narobe, pogost pojav je depresija. Druga skrajnost je pretirana trma, vztrajanje samo pri svoji resnici, podrejanje drugih in oseba sliši samo sebe in nikogar drugega. Vztraja v negativnem razmišljanju, zgrešenih poslovnih odločitvah in lastnih iluzijah. To nakazuje na to, da je oseba kot otrok le na tak način dobila pozornost od staršev in okolice, ko je trmasto vztrajala v negativnih dejanjih. Takrat preusmeri pozornost nase in ob današnjem tempu staršev se to pogosto dogaja. Problematično vedenje je že eden prvih pokazateljev, da otrok svojo moč in čustveno nezadovoljstvo kaže na tak način.

V razvoju je trma naša gonilna moč, bolj ko je prisotna, hitreje dosegamo cilje. Trma ni samo negativna, vendar je naša vztrajnost. Potrebno jo je pravilno usmerjati. Pri otroku je to skozi igro, samo izražanje in šport. Pri odraslem skozi študij in delo. Trma je v medosebnih odnosih lahko zelo moteča, naporna za nas same – si ne dovolimo odlašanja, počivanja in popuščanja. Pri delu pa je temelj za doseganje ciljev. Nemalokrat pa je vzrok naši izčrpanosti, stresu in bolezni. Saj gremo preko naših naravnih meja fizične in psihične vzdržljivosti. Pravilno ravnanje z našo trmo – vztrajnostjo je ključ do dobrega počutja.

Ostali članki iz teme psihologija

Mar 26, 2020 156

Čas za pridobivanje novih veščin in iskanja naložbenih priložnosti

Robert Rolih z nasveti kako reagirati v trenutkih poslovne ali osebne negotovosti…
Mar 16, 2020 2640

V hudih situacijah odpadejo vse maske

Krizne situacije in afere so čedalje bolj pogoste, zlasti v okoljih visokih pričakovanj,…
Mar 05, 2020 197

Bliža se dan žena: kakšno pozornost podariti?

Dan žena, ki se mu je včasih reklo »dan delovnih žena«, je mednarodni praznik žensk, ki…
Mar 01, 2020 232

Razkrivamo vzroke za izgorelost vse več ljudi!

Izgorelost je v zadnjem času pogosto slišana beseda, v kateri pa se najde nemalo ljudi.…
Feb 12, 2020 141

Uspešna metoda reševanja konfliktov

Konflikti so neizbežen del življenja, a pomembno je, kako se ga lotimo reševati. Včasih…