​Najboljša strategija za doseganje ciljev

Večina ljudi si postavlja cilje na napačen način, in sicer, da obstajata le dve možnosti: cilj ali dosežeš ali pa ga ne dosežeš. V nadaljevanju vam bomo pokazali še eno možnost, ki predstavlja najboljšo strategijo za doseganje ciljev.

Slab način, kako zastavimo cilj je na primer to, kar Raymond Aaron imenuje strašljiva binarna tehnika in jo uporablja večina izmed nas. To izgleda tako: "V tem mesecu bom najboljši prodajalec v podjetju."

Kaj pa je sploh narobe s to tehniko? To, da je binarna – torej dosežete cilj ali pa ga ne dosežete. Če ga dosežete, se počutite dobro. Če ga ne dosežete, se počutite slabo. Zakaj bi želeli vzpostaviti sistem, ki vam daje razumno verjetnost neuspeha in slabega počutja? Razlog za to je preprost, pravi Robert Rolih, ustanovitelj Akademije Panta rei: ne poznate druge tehnike.

Tri ravni ciljev
Namesto pisanja klasičnih ciljev, vsak cilj razbijte na tri ravni: minimalni cilj, cilj, nepredstavljivi cilj.
Minimalni cilj je opredeljen kot "tisto, kar lahko pričakujete, da boste dosegli na podlagi pretekle uspešnosti". Ne gre za vaše upanje, toda za resničnost vaših dejanskih preteklih dosežkov.
Cilj je "raztegljiv", je tisto, kar je nekoliko večje od tistega, kar veste, da lahko dosežete.
Nepredstavljivi cilj pa je definiran nenavadno: "Nekaj, kar veste, da ne morete doseči."

Naj vam s primerom prikažemo, kako mogočna je ta tehnika. Recimo, da običajno prodate 7 izdelkov na mesec, in najboljši prodajalec običajno proda 13 izdelkov v istem mesecu. Če si postavite cilj, da boste v tem mesecu najboljši prodajalec – torej binarni cilj, se lahko ta mesec vse skupaj konča precej klavrno in neuspešno. Lahko boste npr. prodali 9 izdelkov, kar je glede na vaše običajne prodajne rezultate zelo dobro, vendar glede na cilj, ki ste si ga postavili, bo to za vas velik neuspeh.

Zapomnite si: smisel postavljanja ciljev je, da vas spodbudi k vedno večjim uspehom, ne pa da se zaradi tega v 90 % primerov počutite neuspešni.

Ostali članki iz teme psihologija

Oct 18, 2021 214

Vsi se rodimo s posluhom

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih…
Sep 09, 2021 299

Brez stresa z dopusta nazaj v realnost

Poletje nam počasi maha v slovo. Morda nas za kak dan še oplazi z repom, potem pa bo…
Sep 09, 2021 1255

Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in…
May 15, 2021 437

Kaj navdihuje znane Slovenke in Slovence?

V mesecu maju in juniju poteka vseslovenska akcija Pero navdiha, v kateri se prek…
Apr 15, 2021 401

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…