Prisluhnimo šestemu čutu

Vsak v srcu nosi večnega dobronamernika, intuicijo – šesti čut, ki nas zvesto vodi in usmerja, le redki pa ta izjemni naravni mehanizem koristijo najbolje, kar je mogoče.

Andrej Pešec, FB: znanjezazivljenje

Številni geniji so iskreno povedali, da so jim bile genialne zamisli podane v obliki nenavadne inspiracije oz. glasu v srcu. O tem so pisali tako Michelangelo, Da Vinci, Tesla, Paul McCartney in drugi. Zakaj? Vsi so si prizadevali za obče dobro, za nek višji cilj, tako so bili deležni osebnega navdiha, inspiracije.
Včasih je težko razlikovati, kaj nam pravi ego in kaj intuicija. Ego vedno gleda na svojo korist, na hitre pridobitve in užitke, intuicija pa vedno v prvi plan postavi druge, svet. Njen glas je pogosto nenavaden in za marsikoga moteč, saj ga usmerja k spremembi navad in oplemenitenju načina življenja. Inteligentno delovanje za druge je tudi sicer to, kar je prav zares naš glavni interes in namen.
Več, kot mislimo na dobrobit drugih, bolj intenziven in jasen je šesti čut, več kot pa mislimo na lastno dobrobit, bolj smo pod okriljem našega ega.
Da bi jo lahko zares jasno slišali in razumeli ta notranji kompas, je treba redno posodabljati svoje delovanje in tudi sam razvijati božanske kvalitete in modrost, saj utegnemo sicer narobe razumeti glas intuicije ter ga celo izrabljati za svoje lastne interese. Poštenje, spoštovanje, proučevanje modrosti življenja, stik z izjemnimi ljudmi, meditacija, molitev in iskrena želja ter velikodušnost so še nekatere metode, ki močno izostrijo naš šesti čut. Ko sam nisem prepričan, kaj mi pravi intuicija in kaj um, se na nasvet obrnem ljudi, ki jim izjemno zaupam. Star rek pravi: »Če je um tvoj učitelj, je tvoj učitelj neumnež.«
Med potovanji po svetu redno koristim možnost pobiranja sopotnikov preko raznih spletnih strani, ki to omogočajo. Rado se zgodi, da kdo od njih zamudi, na kar mi na um navadno pride: »Ja, kaj si pa misli? Avtobus tudi ne čaka,« in odpeljem. Zamujanje je navadno resnično znak nespoštovanja, a kljub temu, da mi je intuicija tudi takrat jasno govorila: «Počakaj. Saj ne veš, zakaj zamuja. Morda pa je bilo kaj nujnega. Počakaj,« je bil um in ego kar nekajkrat močnejši, tako sopotnikov nisem počakal, kar mi ni dalo miru še lep čas vožnje, celo dneva. V nekaj primerih, ko pa umu in egu nisem dopustil, da me ponosno zavedeta, sem bil kasneje navdušen nad krasno izmenjavo, ki sem je bil deležen v pogovoru s sopotniki.

Večkrat jo uporabijo ženske
Glas intuicije okrepimo z inteligentnim dajanjem in s plemenitim, čistim življenjem v ravnovesju, saj pride do izraza samo v primeru mirnega uma in zadovoljstva. S tem darom so še posebej obdarjene ženske, ki pa ga danes zaradi nenaravnega načina življenja pogosto več ne čutijo in slišijo.
Ko sem začel proučevati dinamiko v odnosih med ženskami in moškimi, sem bil zelo presenečen, celo šokiran nad dejstvom, da je dekle, s katerim sem tedaj živel, moje potrebe in želje zaznalo, še preden sem se jih zavedal sam. Že nekaj trenutkov za tem, ko sem le pomislil, da bi bilo fino pojesti nekaj sladkega, je skozi vrata že prineslo sadje. Drugič je skoraj takoj, ko sem pomislil, da bi bilo dobro iti na kopanje, nežno vprašalo: »Andrej, a si za to, da bi se šla en dan skopat v toplice?« Ko se je to »branje misli« še nekajkrat ponovilo, nisem več zdržal in sem jo vprašal: » Povej mi nekaj, prosim; kako to, da še pred menoj ugotoviš, kaj želim in potrebujem? Saj nisem ničesar nakazal niti izgovoril ...«. Dekle je s telesno kretnjo nakazalo, češ: »Ti moraš o tem brati in vse natančno proučevati, jaz pa to obvladam, no te lastnosti pridejo do izraza le, ko čutim, da me nekdo zares ljubi in skrbi zame ter mi omogoča vse, kar potrebujem«.
Vem tudi za primer, kjer je mož med jutranjo meditacijo (ki je odlično pomagalo za ostro intuicijo) glas intuicije nenavadno jasno in glasno govoril: »Žena danes ne sme z avtom v službo. Naj gre na vlak.« Misel se je stalno vračala, nakar je za to povedal ženi, ki pa se ji to, da bi šla na vlak, kar prinese nekaj daljšo pot, ni dopadlo, tako je navkljub njegovim prošnjam in opozorilom, ignorirala moževe besede. Le nekaj minut zatem, ko je odšla od doma, je zazvonil mobitel in mož je takoj vedel, za kaj gre. Doživela je nesrečo, a jo k sreči kljub hudim poškodbam tudi preživela.
Bolj, kot se damo na razpolago življenju, bolj nas bo le to od znotraj in od zunaj vodilo tako, kot je za nas najbolje. Manj, kot se trmasto upiramo, bolje za nas. Nenavadno, a resnično. Kim Basinger je izjavila: »Čutim, da v meni živita dve osebi – jaz in moja intuicija. Če delujem nasproti njej, me vsakič znova privije, če pa ji sledim, nenavadno lepo sodelujeva.« Osnovo za njene besede lahko najdemo v spisih starodavne modrosti, ki natančno opiše kdo oz. kaj je intuicija ter kako deluje.
Nikola Tesla je zapisal: »Možgani so zgolj sprejemnik, vesolje pa je hrbtenica, s strani katere prejmemo znanje, moč in inspiracijo.«
Gotovo ste že doživeli trenutek, ko se nikakor, niti pod razno, ne morete spomniti imena dragega prijatelja in sorodnika, četudi se poznate že vse življenje. Teslove besede potrjuje tudi Bhagavad gita (15.15.), ki uči, da znanje, spomin in pozaba prihajata od našega izvora, od boga, ki nas od znotraj vodi v obliki intuicije. Vede učijo, da se v predelu srca vsakega izmed nas nahajata dva fenomena; eno smo mi, osebnost, duša, atma, poleg nas pa je tu tudi intuicija - stare zahodne kulture ji pravijo vest, vzhodne pa »Nadduša, Paramatma sanskr., ki opazuje vse, kar počnemo ter vse, h čemur stremimo. Paramatma nas tako spretno vodi v smeri naše idealne linije za osebnostno in duhovno rast, življenje, misli in inspiracijo pa nam aranžira skladno z našimi željami, zaslugami ter motivi. Modrost odnos med dušo in intuicijo (Naddušo) opiše kot primer dveh ptic, ki sedita na enem drevesu: ena išče ter zoblje plodove, druga pa jo le opazuje in ji stoji ob strani.
Albert Einstein je to opisal takole: »Intuitivni um je božansko darilo, racionalni um pa je njegov zvesti sluga«.
Koga poslušati, ko eden pravi eno, drugi pa drugo? Intuicijo. Intuicijo. Glavo imamo vsekakor za to, da jo uporabljamo, a nikdar za ceno sledenja glasu našega srca, intuicije.
A ni prijeten občutek vedeti in čutiti, da nekdo skrbi za vas, ko tega ne počnete niti sami? Občutek, ko nekdo verjame v vas, ko niti sami več ne verjamete vase? Ta nekdo prebiva tudi v našem srcu, poleg nas, ima pa nas še raje, kot imamo sami sebe.
Zaupajmo ji/mu in spoznajmo, kdo je, kaj ima za povedati ter kaj želi od nas, če pa jo želimo jasno slišati in razumeti, moramo mi služiti njo, in ne ona nas.

Ostali članki iz teme psihologija

Oct 18, 2021 214

Vsi se rodimo s posluhom

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih…
Sep 09, 2021 299

Brez stresa z dopusta nazaj v realnost

Poletje nam počasi maha v slovo. Morda nas za kak dan še oplazi z repom, potem pa bo…
Sep 09, 2021 1255

Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in…
May 15, 2021 437

Kaj navdihuje znane Slovenke in Slovence?

V mesecu maju in juniju poteka vseslovenska akcija Pero navdiha, v kateri se prek…
Apr 15, 2021 401

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…