Vzemite si čas zase brez slabe vesti

Iskanje ravnovesja je vedno zahtevna naloga. Še zlasti pa je to pomembno v odnosih. Danes razmišljajmo o partnerskih odnosih in družinski dinamiki, ki se vzpostavlja znotraj določene družine, ki šteje poleg partnerjev še otroke. Vsak odnos je unikaten in struktura dinamike med posameznimi družinskimi člani je izjemno pomembna za vitalnost družine kot celote. Da se člani med seboj slišijo v različnostih, da se spoštujejo, imajo radi in si izkazujejo pozornosti. Seveda je to le majhen delček tega, kar družino predstavlja in definira.

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in osebnostno rast, www.svetovalnica.si

Večina nas je zaposlenih. Mame imamo še vedno tradicionalno vgrajeno vlogo negovalke, kuharice, gospodinje, čistilke, partnerice, vzgojiteljice. Saj poznate tisto staro maksimo, da ženska podpira tri vogale pri hiši. Sicer je res, da so slovenski moški na vrhu lestvice v Evropski uniji pri soudeležbi pri gospodinjskih opravilih in skrbi za otroke, pa vseeno je v mnogih družinah velik del skrbi in nege prepuščen ženski strani.
S tem ni nič narobe, le danes se povprašajmo kako usklajevati družinske in partnerske obveznosti s prostim časom (če ga sploh kaj je) in morebitnimi hobiji. V moji Svetovalnici mi marsikatera gospa potoži, da je konec dneva tako izčrpana od vsakodnevnih opravil, skrbi in vzgoje otrok, da nima niti najmanjše želje iti na bližnji hrib ali se dobiti s kakšno prijateljico na klepetu. V takšnem izčrpavajočem odnosu sama do sebe dovoli, da minejo leta, svoje prijateljske vezi zanemari in sčasoma nima nobene prijateljice več, kateri bi lahko kaj potožila in se razbremenila. Zanemari tudi svoje telo in včasih celo zdravje, saj je vse podrejeno družini ter skrbi za otroke. Pogosto se žal zgodi tudi to, da nima časa in ne posveča pozornosti niti svojemu dragemu. Tako počasi partnerski odnos tudi bledi in izumira, saj ga krepi ravno posvečen čas, pozornosti eden drugemu in volja do komunikacije in ljubljenja.

Kot vedno trdim, obstajajo rešitve. Kot prvo se je potrebno zavedati, da otroci odrastejo in že kmalu v puberteti se zanimajo le še za sebe in vrstnike, torej mi starši nismo več pomemben faktor v njihovem vsakdanu. Kot manjši otroci imate mnogi starši pri roki babice in dedke. Občasno jih prosite, da vam čuvajo otroke, da si lahko vidva oba skupaj vzameta čas za vaju, zlasti če imata kakšne skupne hobije. To je zgolj vajin čas, ki ga izkoristita, povežita se, začutita se.

Dejstvo pa je, da nam kdaj ustreza in tudi potrebujemo, da smo same. Da ni ne njega ne otrok ob nas. Da se posvetimo sebi, svojim hobijem ali druženju s pripadniki naše socialne mreže, torej s prijatelji. Ženske potrebujemo tudi takšen ventil zmanjševanja naših stresnih trenutkov in napetosti. Zdravo je, da smo si pomembne in da si vzamemo ta nam posvečen čas. Pri tem vas prosim, da ne imejte slabe vesti in občutka krivde, ker ste si občasno vzele trenutke zase. Zavedajte se, da so tudi otroci bolj mirni in srečni, če čutijo, da je mami umirjena in zadovoljna sama s seboj. Obenem ima tudi partner več od svoje drage, saj si oba še bolj želita eden drugega, če nista neprestano vpeta v ene in iste situacije doma in v partnerske začarane kroge, saj takšen časovni odmik prispeva svoje k umiritvi tudi občasnih konfliktnih situacij. Če ne veste, kako dalje in kako sebe postaviti kdaj pa prvo mesto, se lahko naročite na individualno svetovanje ali pišite na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Skratka, drage moje lepotice, bodite si pomembne, vzemite si kdaj čas za sebe in svoje hobije, šport ali kar tako malce oddiha za dušo in telo. S tem ni nič narobe, saj se še z več energije in volje vpnete v zdravo in ljubeče družinsko delovanje.

Ostali članki iz teme psihologija

Oct 18, 2021 214

Vsi se rodimo s posluhom

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih…
Sep 09, 2021 299

Brez stresa z dopusta nazaj v realnost

Poletje nam počasi maha v slovo. Morda nas za kak dan še oplazi z repom, potem pa bo…
Sep 09, 2021 1255

Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in…
May 15, 2021 437

Kaj navdihuje znane Slovenke in Slovence?

V mesecu maju in juniju poteka vseslovenska akcija Pero navdiha, v kateri se prek…
Apr 15, 2021 401

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…