Vzemite si čas zase brez slabe vesti

Iskanje ravnovesja je vedno zahtevna naloga. Še zlasti pa je to pomembno v odnosih. Danes razmišljajmo o partnerskih odnosih in družinski dinamiki, ki se vzpostavlja znotraj določene družine, ki šteje poleg partnerjev še otroke. Vsak odnos je unikaten in struktura dinamike med posameznimi družinskimi člani je izjemno pomembna za vitalnost družine kot celote. Da se člani med seboj slišijo v različnostih, da se spoštujejo, imajo radi in si izkazujejo pozornosti. Seveda je to le majhen delček tega, kar družino predstavlja in definira.

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in osebnostno rast, www.svetovalnica.si

Večina nas je zaposlenih. Mame imamo še vedno tradicionalno vgrajeno vlogo negovalke, kuharice, gospodinje, čistilke, partnerice, vzgojiteljice. Saj poznate tisto staro maksimo, da ženska podpira tri vogale pri hiši. Sicer je res, da so slovenski moški na vrhu lestvice v Evropski uniji pri soudeležbi pri gospodinjskih opravilih in skrbi za otroke, pa vseeno je v mnogih družinah velik del skrbi in nege prepuščen ženski strani.
S tem ni nič narobe, le danes se povprašajmo kako usklajevati družinske in partnerske obveznosti s prostim časom (če ga sploh kaj je) in morebitnimi hobiji. V moji Svetovalnici mi marsikatera gospa potoži, da je konec dneva tako izčrpana od vsakodnevnih opravil, skrbi in vzgoje otrok, da nima niti najmanjše želje iti na bližnji hrib ali se dobiti s kakšno prijateljico na klepetu. V takšnem izčrpavajočem odnosu sama do sebe dovoli, da minejo leta, svoje prijateljske vezi zanemari in sčasoma nima nobene prijateljice več, kateri bi lahko kaj potožila in se razbremenila. Zanemari tudi svoje telo in včasih celo zdravje, saj je vse podrejeno družini ter skrbi za otroke. Pogosto se žal zgodi tudi to, da nima časa in ne posveča pozornosti niti svojemu dragemu. Tako počasi partnerski odnos tudi bledi in izumira, saj ga krepi ravno posvečen čas, pozornosti eden drugemu in volja do komunikacije in ljubljenja.

Kot vedno trdim, obstajajo rešitve. Kot prvo se je potrebno zavedati, da otroci odrastejo in že kmalu v puberteti se zanimajo le še za sebe in vrstnike, torej mi starši nismo več pomemben faktor v njihovem vsakdanu. Kot manjši otroci imate mnogi starši pri roki babice in dedke. Občasno jih prosite, da vam čuvajo otroke, da si lahko vidva oba skupaj vzameta čas za vaju, zlasti če imata kakšne skupne hobije. To je zgolj vajin čas, ki ga izkoristita, povežita se, začutita se.

Dejstvo pa je, da nam kdaj ustreza in tudi potrebujemo, da smo same. Da ni ne njega ne otrok ob nas. Da se posvetimo sebi, svojim hobijem ali druženju s pripadniki naše socialne mreže, torej s prijatelji. Ženske potrebujemo tudi takšen ventil zmanjševanja naših stresnih trenutkov in napetosti. Zdravo je, da smo si pomembne in da si vzamemo ta nam posvečen čas. Pri tem vas prosim, da ne imejte slabe vesti in občutka krivde, ker ste si občasno vzele trenutke zase. Zavedajte se, da so tudi otroci bolj mirni in srečni, če čutijo, da je mami umirjena in zadovoljna sama s seboj. Obenem ima tudi partner več od svoje drage, saj si oba še bolj želita eden drugega, če nista neprestano vpeta v ene in iste situacije doma in v partnerske začarane kroge, saj takšen časovni odmik prispeva svoje k umiritvi tudi občasnih konfliktnih situacij. Če ne veste, kako dalje in kako sebe postaviti kdaj pa prvo mesto, se lahko naročite na individualno svetovanje ali pišite na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Skratka, drage moje lepotice, bodite si pomembne, vzemite si kdaj čas za sebe in svoje hobije, šport ali kar tako malce oddiha za dušo in telo. S tem ni nič narobe, saj se še z več energije in volje vpnete v zdravo in ljubeče družinsko delovanje.

Ostali članki iz teme psihologija

Mar 26, 2020 156

Čas za pridobivanje novih veščin in iskanja naložbenih priložnosti

Robert Rolih z nasveti kako reagirati v trenutkih poslovne ali osebne negotovosti…
Mar 16, 2020 2640

V hudih situacijah odpadejo vse maske

Krizne situacije in afere so čedalje bolj pogoste, zlasti v okoljih visokih pričakovanj,…
Mar 05, 2020 197

Bliža se dan žena: kakšno pozornost podariti?

Dan žena, ki se mu je včasih reklo »dan delovnih žena«, je mednarodni praznik žensk, ki…
Mar 01, 2020 232

Razkrivamo vzroke za izgorelost vse več ljudi!

Izgorelost je v zadnjem času pogosto slišana beseda, v kateri pa se najde nemalo ljudi.…
Feb 12, 2020 141

Uspešna metoda reševanja konfliktov

Konflikti so neizbežen del življenja, a pomembno je, kako se ga lotimo reševati. Včasih…