Spodrsljaji so dokaz, da se trudimo

Rado se zgodi, da se zelo hitro ogrejemo za kakšno novo dieto, tek in trening, že po nekaj dneh ali tednih pa izgubimo voljo in zanos, saj naša motivacija ni dovolj močna.

Andrej Pešec, Znanje za življenje

Največ nezadovoljstva navadno čutimo, ko so naša trenutna prizadevanja daleč pod našimi dejanskimi sposobnostmi in potenciali, tako se ključi naše sreče skrivajo v tem, da nenehno stremimo po napredku in razvoju. Življenje brez inspiracije je kot telo brez duše.
Ko veš, zakaj nekaj počneš, 'moram' postane 'želim'. Smisel in jasno razumevanje zakaj nekaj počnemo, je eno najmočnejših pogonskih goriv na svetu.

Če ne veš, kam greš, te tja pripelje vsaka pot, kdor pa ve, kaj bi zares rad, redno postavlja kratkoročne in dolgoročne cilje. Dnevni, tedenski, mesečni, letni in življenjski cilji nam omogočajo diktiranje tempa na vseh področjih našega delovanja.

Cilje je treba postaviti dovolj visoko, hkrati pa ostati realen, da v primeru previsokih ciljev ne izgubimo volje in entuziazma. Sledi svojemu cilju tako zvesto kot lev sledi svojemu plenu.
Zelo dobro pri zastavljanju ciljev je, da si pomagamo z nasveti in mnenji naših 'dobronamernikov', ki zelo dobro poznajo naše trenutne sposobnosti, saj navadno od sebe pričakujemo bodisi preveč bodisi premalo. Kar zaboli me, ko pogosto srečujem posameznike, ki živijo daleč pod svojimi zmožnostmi.

S komer se tako ali drugače družiš, takšen postaneš. Zelo pomembno je inspiracijo in vzor iskati pri izjemnih osebah, saj usvajaš lastnosti oseb, na katere misliš bodisi z ljubeznijo bodisi sovraštvom. Subjekt vašega fokusa bo močno vplival na vaše želje, motive in cilje.
Telo je stroj, zato je z njim treba tudi ravnati kot s strojem. Zdrava hrana rastlinskega izvora, ustavljen dnevni režim, kvalitetna regeneracija in redno servisiranje (življenje v ravnovesju in počitek) so nepogrešljive sestavine življenja vsakega rekreativnega športnika.

Posebej moški moramo poskrbeti za to, da smo v odlični psihofizični kondiciji. Redna askeza v obliki primernih naporov, kjer dvigujemo svoje meje, močno okrepi um, višji, kot pa so naši cilji in izzivi, več doslednosti in discipline potrebujemo pri našem dnevnem urniku.

Ko je Thomasu Edisonu pogorel laboratorij, je njegova žena objokovala leta izgubljenega dela in formul, Edison pa je opazujoč še vedno gorečo stavbo izjavil: »Draga moja; vse najine napake so zgorele. Sedaj lahko začneva znova. Napredek je vsak niz prilagoditev v pravo smer.
Ženskam praviloma ni priporočeno pretirano prakticirati športov, ki zahtevajo izjemne, ekstremne napore. Zakaj ne? Zato, ker v primeru redne prakse velike vztrajnosti in nepopustljivosti v športu, te kvalitete postanejo del njenega značaja, kar lahko precej negativno vpliva na zmanjšanje njene ženstvenosti, nežnosti in mehkobe.

Človek ima izjemne fizične potenciale, vseeno pa se v primeru teka, moči in hitrosti ne moremo primerjati z gepardom, slonom ali nojem, ki bodo vedno močnejši in hitrejši ne glede na naša vlaganja. Nujno je delati na tem, da je telo zdravo in sposobno, nezlomljiva odločnost, aktivna potrpežljivost in mentalna moč, ki jih usvojimo pri športu, pa nam še bolj kot tu pridejo prav v praktičnih življenjskih situacijah doma ali v službi.

Ne obupajmo, če nismo dosegli katerega od zastavljenih ciljev. Neuspešnim navadno spodleti samo enkrat, nakar hitro sklenejo: »Oh, to ni zame ...«, in obupajo. Uspešnim pa spodleti iz dneva v dan, tako da redno iščejo optimum ter gradijo na odpravljanju svojih pomanjkljivosti. Napake in spodrsljaji so preprosto dokaz, da se trudiš. Cilji nam dajo navdih, znanje moč, akcija pa rezultate.

Ostali članki iz teme psihologija

Mar 26, 2020 145

Čas za pridobivanje novih veščin in iskanja naložbenih priložnosti

Robert Rolih z nasveti kako reagirati v trenutkih poslovne ali osebne negotovosti…
Mar 16, 2020 2621

V hudih situacijah odpadejo vse maske

Krizne situacije in afere so čedalje bolj pogoste, zlasti v okoljih visokih pričakovanj,…
Mar 05, 2020 189

Bliža se dan žena: kakšno pozornost podariti?

Dan žena, ki se mu je včasih reklo »dan delovnih žena«, je mednarodni praznik žensk, ki…
Mar 01, 2020 218

Razkrivamo vzroke za izgorelost vse več ljudi!

Izgorelost je v zadnjem času pogosto slišana beseda, v kateri pa se najde nemalo ljudi.…
Feb 12, 2020 132

Uspešna metoda reševanja konfliktov

Konflikti so neizbežen del življenja, a pomembno je, kako se ga lotimo reševati. Včasih…