Znate spremeniti svojo vibracijo?

Sabina Šilc, psihologinja in družinska terapevtka

Ali tudi pri vas drži, da se počutite povsem drugače, ko se zbudite v sončno nedeljsko jutro? Kakšno pa je vaše počutje v zgodnjem, sivem in mrzlem ponedeljkovovem jutru? Kakšna je vaša energija, ko se vračate iz službe in vas doma pričakajo družinski člani, vsak s svojimi pričakovanji do vas?

Ali se sploh kdaj ukvarjate s tem, kako ste? In – ali potem naredite kaj za to, da boste bolje? Če ste le malo podobni večini Slovencev v teh časih, je vaš nivo energije (pre)nizek, misli ugrabljene in posvečene nenehnemu mletju skrbi in iskanju rešitev zanje. Svoje dnevne naloge opravljate večinoma avtomatično, nezavedno, kar vas dodatno izčrpava. Čakate na proste dni in trenutke, ki pa se, po neki čudni logiki hitro napolnijo z istim, namreč delom in iskanju rešitev za probleme.

Čemu dajete pozornost?

Preteklosti in z njo povezanimi občutki sramu, krivde, obžalovanja, zamere? Prihodnosti in z njo povezanimi obljubami sreče, ko bo vse drugače ali skrbmi, da bo samo še slabše? Ali sploh živite v sedanjem trenutku? Pravzaprav bi se vprašanje moralo glasiti: Ali sploh živite? In zadnje vprašanje: Ste se že vdali ali je v vas še iskrica življenja in želja po spremembi?

Samo moči nimate in ne veste, kako se to naredi! Nič hudega, vsi smo na istem v tem času sprememb. Stari vzorci ne delujejo več, moči smo porabili, ko smo iztisnili iz sebe vse, kar smo lahko, zato, da bi bilo drugače. Sedaj je točka obrata. To pa pomeni, da se moramo najprej ustaviti, da bomo lahko zamenjali smer. Najprej potrebujete popolno iskrenost do sebe, zato, da boste lahko naredili črto in zamenjali program življenja.
Na neustrezne življenjske okoliščine smo se prilagajali z obrambnim mehanizmom prilagoditve, ki nam je omogočil, da smo sprejeli danost. To smo naredili tako, da smo spremljajoča čustva in občutke potlačili tja, kjer nas ne žulijo. Cena za to je nezavedanje, posledica pa je nemoč. Krog je sklenjen.

Rešitev je v poti v nasprotni smeri

Najprej se moramo ustaviti, začutiti svoj notranji jaz, da bi si lahko postavljali prava vprašanja o svojem življenju in nanja iskali prave odgovore. Predlagam, da si ogledate video o meditaciji na naslovu (http://youtu.be/_n06E0jzr-g), ki govori o tem, kako in zakaj naj bi to naredili. Starši in šola so nas naučili marsičesa, vendar se nikoli nismo naučili, kako upravljati s svojim življenjem, s seboj. Na žalost obstaja družbena amnezija na podobna obdobja in rešitve podobnih problemov. Naši predniki so doživljali hude čase in se iz njih nekaj naučili. A potem so ravnali podobno, kot neozaveščene matere, ki otrokom prikrivajo temno plat življenja, jih držijo v vati in jih zato ne pripravijo na vse plati življenja, ko postanejo samostojni. »Pozabimo čim prej kar je hudega, saj se ne bo več ponovilo« je neresnična in škodljiva premisa, ki vodi tako ravnanje. Zato se vsaka generacija uči na novo.

Res je, da se v tem času temeljno spreminja zavest človeštva, saj globalno prehajamo na nove nivoje zavesti, ki jih človeštvo še ni poznalo. To prinaša vsem nam nove izzive, vendar je pot vseeno ista. Potrebujemo zasuk vase in priklop na notranji, višji jaz, da se izrazim mehanicistično. Šele takrat, ko smo na tej poti, pa lahko potujemo nasproti našim pravim ciljem.

Ostali članki iz teme psihologija

Oct 18, 2021 213

Vsi se rodimo s posluhom

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih…
Sep 09, 2021 299

Brez stresa z dopusta nazaj v realnost

Poletje nam počasi maha v slovo. Morda nas za kak dan še oplazi z repom, potem pa bo…
Sep 09, 2021 1255

Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in…
May 15, 2021 437

Kaj navdihuje znane Slovenke in Slovence?

V mesecu maju in juniju poteka vseslovenska akcija Pero navdiha, v kateri se prek…
Apr 15, 2021 401

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…