Kako zbrati notranjo moč za boj proti raku?

Pred leti je za rakom zbolela 6 letna hči prijatelja; pred dobrimi desetimi leti učitelj, moja velika inspiracija, od katerega se še danes učim; predlani sem za rakom izgubil dedka; lansko leto pa strica, ki mi je bil v mladih letih drag kot oče. Učil me je izdelovati lesene flavte, igrati šah, skrbeti za čebele ... in ljudi.

Andrej Pešec, FB: Znanje za življenje

Slora poroča, da bodo od rojenih leta 2010 do svojega 75. leta starosti predvidoma za rakom zbolela eden od dveh moških in ena od treh žensk. Šokantno. Zdravje me je v dobrih 33. letih večkrat že hudo načelo, k sreči pa - kljub sumom na tumorje še v otroštvu - (še) nisem šel skozi lastno izkušnjo raka, ki pa je žal že večkrat pustošil med sorodniki in prijatelji.

Soočenje s težko diagnozo
Ne morem si predstavljati, kako mučno se je zavedati, da tvoje življenje živi na nitki. Človek, ki prestrašen izve za diagnozo – rak, se tako pogosto bodisi ustraši in vztrajno išče rešitve, ali pa obupano odpove in hkrati zboli še za kakšno boleznijo, povod katere je navadno žalost (pljučnica).

Rak se hrani z negativnimi čustvi
Nič ne začne obstajati brez vzroka; enako je z rakom. Številne bolezni izvirajo v naših navadah, načinu življenje in predvsem v umu. Intenzivna sprememba mentalitete lahko čudežno spremeni delovanje našega telesa, imunskega sistema in obrambnih funkcij na bolje. Strah, obup, nedejavnost, sovraštvo in zamere nas uničujejo, rak pa se z njimi hrani. Posebej slednje ima poleg kajenja in mastne, toksične ter mesne hrane najraje. Meni zelo draga učiteljica iz šole je sama omenila, da točno ve, zakaj ponovno zboleva za rakom; ker nikakor ne more odpustiti mami ...

Rak nam pomaga začeti živeti
Ljudem najbolj primanjkuje vzvišenih ciljev in smisla v življenju, zato nam pogosto primanjkuje motivacije. Dokler sam življenja po letih učenja v šoli končno nisem uvrstil v smiseln kontekst, nisem našel prave motivacije in sem bolj kot ne zgolj obstajal, in niti ne živel. Rak nam pomaga začeti zares živeti. Večina ljudi umre brez da bi sploh živeli. Rak jim pogosto lahko pomaga ponovno preizprašati resnične vrednosti življenja. Kdo sem? Kaj tu delam? Kam grem? Modrost človeško življenje označuje kot neverjetno redko dragoceno, mi pa ga pogosto brezglavo zapravimo tako, da živimo daleč od tega, kar smo sposobni, posebej če vidimo, kaj se da iz enega življenja narediti s primerov Nelsona Mandele, Martina Luthra Kinga, Mati Tereze, Jezusa Kristusa, Nikole Tesle, Bhakti Tirtha Swamija (ki je tudi sam odšel zaradi redke oblike raka), Šrila Prabhupade ...

Poiščimo motivacijo
Besedi inspiracija in entuziazem imata koren v besedi duh (en theos) in (in spirit), nakazujeta pa, da se skrivnost izjemne moči skriva v nečem, kar presega materialne okvirje - delati, jesti, piti in spati ter dobro se imeti ..., s tem, da nas žene velika želja narediti še kaj drugega zase in za svet. Tako, da nas žene nekaj svetega. Naši domači so nam lahko v ogromno pomoč, glavna motivacija nam mora biti nekaj, česar nam nihče nikdar ne more odvzeti, sicer bomo kmalu spet razočarani. Sam sem še kot mali hudo zbolel, ko pa sem prišel v stik z vsebinami in ljudmi, ki so v meni vzbudili željo, znanje in vero v dobro ter v življenje, sem s celostno spremembo življenjskega sloga in miselnosti v nedavnih letih deležen neštetih čudovitih dogodivščin in izmenjav.

Kje potem najti moč? Želja je izjemno močna sila. Ena najmočnejših v vesolju. Neomejene svobodne volje nimamo, vsak pa si sam izbere boj ali obup; življenje ali smrt. Izjemno priporočam: ustaljen, uravnovešen, čist ritem življenja; v posteljo pred 22h, tem prej tem bolje, saj živčni sistem zares kvalitetno počiva le med 22h in 2h zjutraj; čim prej vstati, pred sončnim vzhodom; jutranje vstajanje ima močan subtilen efekt, da nam entuziazem, moč, voljo in pomaga biti ter (p)ostati pozitiven in balansiran; spanje po sončnem vzhodu je eden glavnih vzrokov za bolezni, nejevoljo in pomanjkanje energije. Veliki ljudje in stara medicina je vedno dobro poznala moč jutranjih ur, odkar pa delamo vse po svoje, vse pogosteje tudi zbolevamo; gibanje, dihalne vaje, telovadba, svež zrak, veliko vode, redno praznjenje črevesja; naravna, sveža, rastlinska in nepredelana hrana; obroki vsak dan ob istem času; glavni obrok naj bo kosilo; ne jesti tri ure pred spanjem; čaša toplega mleka z medom uro pred spanjem za boljši spanec; čim manj, najbolje nič mesa, hitro pripravljene hrane, alkohola, kave in kajenja; proučevanje naravnih zakonov in učenje izjemnih oseb, ki vas navdahne z neustrašnostjo, entuziazmom, potrpežljivostjo in sočutjem; odpoved družbi vsebin in ljudem, ki kritizirajo, so črnogledi, pohlepni, zavistni in nehvaležni ter čim več družbe ljudi, ki so modri, miroljubni, pošteni, resnicoljubni, sočutni, ljubeznivi, inspirirani, delavni in odgovorni.

Bolj kot je zdrav duh, bolj je zdravo telo
Zakaj se še boriti? Zakaj ne obupati? Zanimivo je, da bolj kot inteligentno sprejmemo vse, kar nas doleti (hkrati pa seveda intenzivno iščemo rešitve), bolje na to reagira naše telo. Bolj,kot je zdrav duh v telesu, bolj je zdravo telo. V vsakem primeru pa ne bi smeli toliko pozornosti, kot to počnemo danes, posvečati le telesu, žepu in domačim, ampak predvsem svoji lastni duši, ki je vedno tu, no pogosto čistimo in skrbimo le njeno kletko (telo), na potrebe duše pa pozabimo. Svoje potrebe nato s krikom izda v obliki stresa in hudih bolezni. Katere pa so te potrebe? Ljubezen, odnosi, radost, smisel, mir ...

Na nekatera vprašanja ne moreš odgovoriti površinsko, treba je iti malo globlje. Veliki ljudje pravijo: bolje trenutek življenja polne zavesti, kot nezavedno življenje, dolgo stotine let. Rak je podobno kot starost in druge bolezni opozorilo, ki je tu, da nas posvari pred tem, da ne bomo umrli nenapovedano in da smo tu le začasno. Življenje je naša največja dragocenost. Vsem, še posebej vsem tistim, katerih rak je tako napredoval, da ga več ni mogoče zdraviti, pa prenašam misel iz vseh kredibilnih spisov modrosti: življenje je večno, nikdar nam ga ni mogoče odvzeti. Telesa so krhka in lomljiva, modrost pa uči, da duha, duše ni mogoče ne zmočiti, ne zažgati, ne ustreliti ... To so odlično poznali Sokrat, Tolstoj in svetniki in različnih kultur.
Bob Marley je na eno od vprašanj o tem, kaj je njegove največje bogastvo odgovoril takole: »Moje bogastvo je življenje. Za vselej.« Rak lahko tako razumemo kot alarm, kot budilka za to, da začnemo živeti še bolj hvaležno, preprosto in zavestno, da se še bolj zavemo resničnih vrednosti življenja ... Da vsem okrog sebe jasno pokažemo, da jih imamo radi. Zares radi. Tako, kot sebe ... Samo pa končno začnemo zares živeti. Enkrat. Za vselej.

Ostali članki iz teme psihologija

Oct 18, 2021 214

Vsi se rodimo s posluhom

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih…
Sep 09, 2021 299

Brez stresa z dopusta nazaj v realnost

Poletje nam počasi maha v slovo. Morda nas za kak dan še oplazi z repom, potem pa bo…
Sep 09, 2021 1255

Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in…
May 15, 2021 437

Kaj navdihuje znane Slovenke in Slovence?

V mesecu maju in juniju poteka vseslovenska akcija Pero navdiha, v kateri se prek…
Apr 15, 2021 401

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…