Zakaj je v življenju potrebno načrtovati NEUSPEH?

»Če vsake toliko ne padeš, je to znak, da ne počneš ničesar inovativnega,« je o pomembnosti neuspehov, pa naj si bo v šoli, na delovnem mestu, v športu ali v odnosih, povedal Woody Allen. Je že res, da neuspeh spremljajo boleči občutki, od žalosti, jeze, frustracij in celo do strahu, kako naprej, a številni uspešni ljudje so dokaz, da se prav iz neuspehov rojevajo genialne reči. Še več! Ne samo, da se neuspehov ne bi smeli bati, morali bi jih celo načrtovati.

Vsak človek se v življenju in poslu nemalokrat znajde v situaciji, ko si želi početi nekaj drugega, kot počne trenutno. Želi si uspehov in v močni želji vse prihranke, energijo in upe položi v ambiciozno poslovno idejo, čeprav so podjetniške izkušnje in znanje ničelne. »V takšnih situacijah se pogosto zgodi katastrofalni neuspeh, ki zelo boli in od katerega si posamezniki mogoče celo nikoli ne opomorejo. Pogosto celo izgubijo pogum in se vdajo v usodo, da bodo pač počeli nekaj, kar jih ne veseli, še vse življenje,« pripoveduje dr. Sara Brezigar, soustanoviteljica Akademije Panta Rei in spletnega portala za podjetnike BusinessTitans.online, docentka na Pedagoški fakulteti UP in raziskovalka na INV ter strokovnjakinja s strateškega upravljanja s človeškimi viri, in dodaja, kako pomembno je načrtovati neuspeh in ga umestiti v svoj plan na poti k uspehu.

Neuspeh ima neverjetno moč. Skrbi, da posameznik k rečem pristopa z entuziazmom in vztraja toliko časa, da izpolni zadane cilje ali jih celo preseže. Neuspeh je ključna sestavina uspeha in po besedah Churchilla se neuspehu niti ne bi smeli izogibati, pač pa celo načrtovati dejavnosti, ki vodijo v neuspeh tako, kot je sam v drugi svetovni vojni načrtoval britanski neuspeh v boju z Nemci na bojišču v Afriki, da bi na koncu slavil uspeh.

Učenje nekaj stane

Vsaka pot do uspeha zahteva svoj vložek. Morda je to začetna investicija. Morda ogromno znanja in izkušenj, ki jih mora posameznik vlagati vase ob redni službi in ga pridobi skozi »pro bono« projekte ali kot »freelancer« v svojem prostem času. Na začetku podjetniške poti je, torej, potrebno ugotoviti, kakšna znanja so potrebna za uspeh v podjetništvu in na novi karierni poti, a kot pravi dr. Brezigarjeva, se mora vsak posameznik zavedati, da je pot do uspeha vedno tlakovana z neuspehom.

»Kot vsaka šola, tudi učenje iz neuspeha ni zastonj. Ceno je potrebno plačati in plača se jo z neugodjem, izgubo ali s tem, da je potrebno začeti znova,« realistično obrazloži dr. Sara Brezigar, a hkrati pomiri z besedami, da je cena neuspeha precej nižja, če slednjega načrtujemo in smo nanj pripravljeni kot na del procesa, ki vodi do uspeha.

Promocijsko sporočilo

Ostali članki iz teme psihologija

Mar 26, 2020 145

Čas za pridobivanje novih veščin in iskanja naložbenih priložnosti

Robert Rolih z nasveti kako reagirati v trenutkih poslovne ali osebne negotovosti…
Mar 16, 2020 2621

V hudih situacijah odpadejo vse maske

Krizne situacije in afere so čedalje bolj pogoste, zlasti v okoljih visokih pričakovanj,…
Mar 05, 2020 189

Bliža se dan žena: kakšno pozornost podariti?

Dan žena, ki se mu je včasih reklo »dan delovnih žena«, je mednarodni praznik žensk, ki…
Mar 01, 2020 218

Razkrivamo vzroke za izgorelost vse več ljudi!

Izgorelost je v zadnjem času pogosto slišana beseda, v kateri pa se najde nemalo ljudi.…
Feb 12, 2020 132

Uspešna metoda reševanja konfliktov

Konflikti so neizbežen del življenja, a pomembno je, kako se ga lotimo reševati. Včasih…