Navade, ki nas motijo

Ljudje smo bitja navad. Zakaj pa se oblikujejo navade, se verjetno sprašujete? Navada je tisto ustaljeno in približno enako se ponavljajoče dejanje, ki nam daje bodisi uteho, lahko pa je pridobljena skozi vedno enake rituale, ki so nam blizu ali nas zadovoljijo, potolažijo.

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in osebnostno rast, Svetovalnica

Kot vsi vemo, so navade lahko dobre in družbeno sprejete, lahko so moteče in škodljive. Navado oblikujemo zato, da naš organizem varčuje z energijo pri enakih dejanjih, torej ko neko aktivnost ponavljamo, s tem dajemo možganom signal, da nam ustreza in na podlagi tega ponavljajočega vzorca utrjujemo navado. Nekako ob navadi občutimo zadoščenje ali zadovoljstvo, ni pa ob tem rečeno, da druge ljudi v naši okolici naše navade ne motijo.
Kako se soočiti z navadami drugih?
Torej, kaj storiti, ko skupaj v družini vsak član le-te ima njemu lastne navade, ki verjetno koga od družinskih članov motijo in kako to prenašati? Se pač neprestano kregati, opozarjati na neprimerno ali škodljivo navado? Lahko se tudi odločimo, da jo ignoriramo četudi nas iritira, čeprav vem, da slej kot prej nekje poči in se tedaj lahko usuje plaz očitkov in kritike, ki osebo, ki ima neprijetno navado nemalo presenetijo, ker poprej ni slišal kritik ali prošenj, naj z motečo navado preneha ali jo omili.
Kakšne pa imamo mi?
Kaj vse so moteče navade? Menim, da je to odvisno od vsakega od nas, kaj nas moti na drugemu. No, sedaj pa tudi moje vprašanje vam: kaj pa so vaše navade, dragi moji? Kajti, vsi jih imamo, tako smo narejeni in se jih bolj ali manj uspešno zavedamo, a kaj malo storimo, da bi jih spremenili oziroma odpravili, če vemo, da druge v naši okolici motijo. Vedno imamo pri roki izgovor, da nas pa moti navada drugega in smo potem na poti, ko si začnemo metati očitke, razrešimo pa seveda nič.
Sama imam navado, da si popravljam lase in po njih malce praskam, ko sem zamišljena ali ko iščem rešitve za neko situacijo. Navajena sem na močno črno kavo vsaj dvakrat na dan. Moja neprijetna navada je, da si vrtam po nosu vedno, ko vozim, pa potem iščem po avtu robčke, da noter obrišem, kar sem našla v mojih obeh vrtinah. Navajena sem na to, da takoj ko zjutraj vstanem, se oblečem in peljem psa na jutranji in nato zvečer še na zadnji, večerni sprehod. Pri tem sploh ne razmišljam, kaj mi je storiti, temveč enostavno avtomatsko opravljam to navado, saj me čaka živo bitje, ki je povsem odvisno od mene. Nikoli pa nisem razvila na primer navade grizljanja nohtov, ker me je groza bakterij, ki se skrivajo za nohti. Iz navade oziroma bolje rečeno na avtopilotu opravljam določena opravila po domu. Ko se pogovarjam s starši po telefonu, po navadi zraven še kaj brkljam ali berem.

Navada lahko preraste v odvisnost
Kot vidite, vsi imamo cel kup navad. Od pitja piva ob poletnih večerih, do tresenja z nogo, ko smo živčni ali nam je dolgčas, od tega, da srebamo na glas vročo juho in cmokamo, predem pogoltnemo hrano. Marsikdo je navajen, da govori s polnimi usti in je navajen, da z mastnimi rokami in usti drži kozarec in pije iz njega, No, saj vem, sedaj smo že na področju bontona, a kot vidimo, vsi imamo majhne navade, ki lahko včasih prerastejo v odvisnosti, kar večinoma ni zdravo. Pogosto slišim, da sta partnerja skregana, ker eden stiska zobno pasto od spodaj, drugi na sredini, ker sta tako pač navajena od doma. Da ne govorim o tem, kako naj bi bil wc papir obrnjen, ker je eden navajen, da je spredaj, drugi da je listek papirja zvit zadaj.
Kako jo izkoreniniti?
Skratka, navad je veliko, tako rekoč neomejeno, kot je tudi nas ljudi. Vprašanje pa se postavlja, kaj narediti, ko neprijetne navade motijo ljudi, ki so v bližini. Kaj tedaj? Namreč, utrjeno in dolgoletno navado je težko izkoreniniti, pa še res si moramo to zelo želeti, kajti sama od sebe navada ne bo izginila in izzvenela, temveč jo je treba z zavedanjem, da naša moteča navada moti našega partnerja ali ostale družinske člane, izkoreniniti. To ne gre čez noč. Prvo se moramo zavedati, da s svojo navado motimo druge. To po navadi izvemo tako, da poslušamo njihovo pritoževanje dolgo časa. Res je tudi, da se v družinah in partnerskih odnosih na določene ne toliko moteče navade pač navadimo in jih sprejemamo kot del osebe, s katero živimo. A nekatere so res zagatno trdovratne in zelo moteče.

Kaj torej storiti? Ko ozavestimo, da imamo neprijetno navado na primer srebanja vroče juhe tako, da kar šprica vse okoli, se povprašajmo sami pri sebi, ali je vredno, da vedno, ko je juha na mizi, kasiramo grde poglede in opazke ostalih družinskih članov. Kam se nam mudi s to juho? Zakaj jo moramo tako vročo jesti? Ker jo imamo tako radi, je verjetno odgovor. Ali pa, da smo tako vročo doma jedli s starši, ko smo bili otroci, pa se ni nihče pritoževal. Vidite, nekatere navade gredo iz roda v rod, torej je na nas, da jih ukinemo, če vemo, da moti ostale.

Ozavestimo jo
Navado lahko odpravimo, če smo čuječi, se zavedamo, da jo izvajamo, torej jo ozavestimo in se ji posvetimo toliko časa, da oblikovano navado začnemo nadzorovati, ne da ima navada nas v kontroli. Ko nas prime, da bi hitro začeli jesti vročo juho in zraven odločno pihati, se umirimo, pomislimo na to, da je to zgolj naša navada, ki je nam fajn, drugim pa neprijetna, počakamo minutko ali dve ter počasi pojemo juho. Saj veste, vaja dela mojstra.
Tole je zgolj primer navade, ki se je zavedamo, da je moteča za druge, se odločimo, da jo odpravimo in smo pri tem res pozorni, da sčasoma izzveni in se je kasneje niti več ne zavedamo. S tem bomo tudi prispevali k bolj umirjenemu in kvalitetnemu odnosu, to pa verjamem, da si ga vsi želimo. Z veliko strpnosti in razumevanja, truda in tolerance lahko pogosto ustvarimo partnersko ali družinsko klimo, ki bo podpirala vse člane ter se bodo v takšnem odnosu počutili slišane in upoštevane. Vse se začne pri nas samih. Poskusite. Ozavestite svoje neprijetne navade. Vztrajajte pri njihovi odpravi, rezultat bo sčasoma prišel.

Ostali članki iz teme psihologija

Oct 18, 2021 214

Vsi se rodimo s posluhom

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih…
Sep 09, 2021 299

Brez stresa z dopusta nazaj v realnost

Poletje nam počasi maha v slovo. Morda nas za kak dan še oplazi z repom, potem pa bo…
Sep 09, 2021 1255

Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in…
May 15, 2021 437

Kaj navdihuje znane Slovenke in Slovence?

V mesecu maju in juniju poteka vseslovenska akcija Pero navdiha, v kateri se prek…
Apr 15, 2021 401

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…