Blagoslovi prostega časa: 7 nasvetov, kaj narediti, da bomo srečnejši in bolj uspešni

Najpomembnejša valuta v življenju ni denar, pač pa čas. Gradnja časovnega bogastva ali strukturiranje dneva tako, da boste imeli veliko prostega časa, bo v vaše življenje vneslo več zadovoljstva in dobrega počutja. Težava je v tem, da številni od nas preživljamo svoj prosti čas na načine, ki nas v resnici ne osrečujejo. In prav ta podatek je zelo pomemben, saj je sreča neposredno povezana z našim poklicnim uspehom. Na žalost prosti čas sam po sebi ne bo izboljšal kakovosti življenja, če ne vemo, kako ga učinkovito izkoristiti.

Kakšen je torej najboljši način za optimizacijo prostega časa? Medtem ko ni popolnega recepta, ki univerzalno deluje na vse ljudi, so po besedah strokovnjakov dejavnosti, ki na nas delujejo kot »junk« hrana, ter dejavnosti, ki na nas delujejo kot »super-hrana«. Prinašamo 7 vprašanj, ki se jih morate vprašati, ko se odločate, v katero vrsto izkušenj boste vložili svoj čas in energijo?

Ali vam bo ta izkušnja pustila zgodbo?

Ustvarjanje spominov na podlagi izkušenj nam daje zgodbe. Na primer, sprehod s prijateljem lahko vodi k boljši "zgodbi" kot osamljeno gledanje nadaljevank na kavču. Te zgodbe nam omogočajo, da razvijemo povezave z drugimi ljudmi, kar zagotavlja enotnost, namen in smisel v našem življenju. Ko z nekom delite zgodbo, razvijete sorodstvo, ki bo pomembno vplivalo na vaš občutek sreče.

Ali vam bo omogočila digitalni detox?

Počitek od digitalnih naprav vam lahko pomaga, da se lahko ponovno vživite v »resnično« življenje. Pojdite na sprehod in preživljajte čas v naravi, saj je dokazano, da preživljanje prostih trenutkov v naravi občutno izboljšuje vaše zdravje in počutje.

Ali bo izboljšala vaše odnose?

80-letna študija na Harvardu je pokazala, da so prav odnosi (in ne denar) pokazatelj, kako srečni in zdravi so bili udeleženci, ko so se starali. Preživljanje prostega časa s prijatelji in družinskimi člani ali ohranjanje stikov po telefonu poglablja odnose in omogoča, da delimo svojo srečo z drugimi.

Ali vas bo spremenila?

Vse, kar vas prisili, da rastete, ali vam daje smisel, je ključnega pomena za osebni razvoj. Dejavnosti, ki vas učijo novih veščin ali spretnosti, spreminjajo vaš pogled na svet, vodijo v epifanije ali vas premaknejo k večjemu cilju, so, lahko rečemo, "transformacijske." To je lahko vse, od učenja novega recepta do učenja programiranja na brezplačnih delavnicah programiranja, ki jih Zavod Ypsilon v sodelovanju s podjetjem SAP Slovenija pripravlja v sklopu projekta »I'mpowered for the future«.

Ali čutite izziv?

Prostočasne dejavnosti bi vas morale še vedno angažirati na ravni, ki vam omogoča, da izkoristite svoje spretnosti in strasti, saj smo srečnejši, ko smo popolnoma angažirani z nečim, kar zahteva vso našo energijo.

Ali čutite strahospoštovanje?

Trenutki strahospoštovanja (gledanje sončnega zahoda, preživljanje časa z otroki ali obisk spomenikov) izboljšujejo razpoloženje in krepijo zadovoljstvo z življenjem. In kar je še bolj pomembno, je morda to, da je strahospoštovanje v navdih, da znamo še bolj ceniti preproste trenutke v življenju.

Ali izboljšuje vaš socialni status?

Človeška bitja skrbijo za svoj družbeni status. Namesto da preganjate več materialnega, razmislite o vračanju skupnosti v obliki prostovoljstva. Prostovoljstvo ni samo pomoč nekomu, ki nas potrebuje, ampak tudi priložnost za nabiranje izkušenj, raziskovanje poklicev, spoznavanje novih ljudi ter priložnost, da svoj družbeni status naredimo bolj smiseln in da se počutimo, kot da igramo aktivno vlogo v družbi.

 

Ostali članki iz teme psihologija

Oct 18, 2021 214

Vsi se rodimo s posluhom

Slovenci veljamo za izredno pevski narod. V Sloveniji je namreč zgolj registriranih…
Sep 09, 2021 299

Brez stresa z dopusta nazaj v realnost

Poletje nam počasi maha v slovo. Morda nas za kak dan še oplazi z repom, potem pa bo…
Sep 09, 2021 1255

Strah pred šolo je resničen!

Veliko je govora o tem, kaj vse moramo postoriti pred začetkom šole, katere zvezke in…
May 15, 2021 437

Kaj navdihuje znane Slovenke in Slovence?

V mesecu maju in juniju poteka vseslovenska akcija Pero navdiha, v kateri se prek…
Apr 15, 2021 401

Voda je vir življenja

Voda. Tako očarljiva in nežna, a obenem mogočna in rušilna. Brez nje ne moremo živeti.…